بورس

آموزش بهترین روش نوسان گیری در بورس

نوسان گیری در بورس یکی از روش‌های متداول برای کسب سود از این بازار است. به همین دلیل هم محبوبیت زیادی بین معامله‌گران دارد.

به گزارش تجارت امروز؛ آموزش نوسان گیری در بورس یکی از حرفه‌ای‌ترین آموزش های مربوط به بازار بورس ایران است که در صورتی که بتوانید تسلط کافی روی روش ها و ایده های مربوط به این روش پیدا کنید خیلی راحت امکان رسیدن به درآمدهای قابل توجه در بازه های زمانی کوتاه مدت را خواهید داشت.

یک نوسان‌گیر حرفه‌ای باید بتواند یک سهم را در قیمتی پایین (کف قیمت) خریداری کند و پس از افزایش قیمت آن (رسیدن به سقف قیمت)، دارایی مورد نظر را بفروشد. در نگاه اول این طور به نظر می‌رسد که تمام فعالان بازار بورس همین مراحل را طی می‌کنند اما باید بدانید که بازه زمانی نوسان گیری در مقایسه با سایر روش‌ها، کوتاه‌تر است.

برای نوسان گیری در بازار بورس باید با روش‌های آن و نحوه انتخاب بهترین سهم برای نوسان گیری آشنا باشید. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به مفهوم و آموزش نوسان گیری در بورس و چگونگی انتخاب سهام مناسب و همچنین مزایا و مضرات این روش بپردازیم.

نوسان گیری در بورس چیست؟

نوسان گیری در بورس یکی از استراتژی‌های معاملاتی محسوب می‌شود. در بازار بورس واژه‌های «نوسان گیر» یا «سفته باز» به آن دسته از معامله‌گرانی گفته می‌شود که وارد مبادلات با ریسک زیاد می‌شوند تا بتوانند با از سود ناشی از تغییرات قیمت سهم سود کنند. این سود از دو روش زیر کسب می‌شود:

  • به‌ صورت مستقیم: ناشی از نوسانات قیمتی سهم
  • به صورت غیر مستقیم: ناشی از سود تقسیمی شرکت‌ها

زمان مناسب برای نوسان گیری در بورسشناخت موقعیت مناسب در بورس

برای نوسانگیری باید تسلط کامل بر بازار داشت. شناخت کامل نمادها و تجربه کافی در انجام معاملات، عواملی هستند که سبب می‌شوند یک نوسانگیر بداند که در روزهای منفی و مثبت بازار چه واکنشی داشته باشد تا به سود برسد. گفتنی است که تایم فریم، یکی از مهم‌ترین پارامترها در نوسانگیری و تحلیل تکنیکال به شمار می‌رود. عوامل مختلفی در انتخاب بهترین تایم فریم ترید اثرگذار است. برای کسب سود در بازه‌های زمانی کوتاه، معمولا تایم فریم‌هایی با بازه کوتاه‌تر مثل ۵ دقیقه‌ای، ۱۵ دقیقه‌ای یا ۳۰ دقیقه‌ای انتخاب می‌شوند.

آموزش نوسان گیری روزانه در بورس

یکی از روش‌های کسب سود از بازار بورس، نوسان گیری روزانه است. معمولا افرادی که از این روش استفاده می‌کنند، تجربه و مهارت زیادی در معاملات بورسی دارند. نوسان گیری روزانه به افراد تازه‌کار توصیه نمی‌شود. برای استفاده از این روش لازم است در زمینه تحلیل تکنیکال یا تابلوخوانی مهارت بسیاری داشته باشید و با دقت زیادی بازار را رصد کنید.

تحلیل تکنیکال ابزارهای مختلفی را برای پیش‌بینی قیمت سهام در اختیار معامله‌گران می‌گذارد؛ ابزارهایی مثل اندیکاتورها، کندل استیک‌ها، سطوح حمایت و مقاومت مهارت تابلوخوانی هم می‌تواند تا حد زیادی به نوسان گیری کمک کند. نوسان‌گیران در این شرایط، تابلوی بورس را دائما تحت نظر می‌گیرند و با مشاهده نشانه‌هایی مثل افزایش ناگهانی حجم و تعداد معاملات، تحرکات سهامداران عمده در مورد خرید یا فروش سهام تصمیم‌گیری می‌کنند.

روش دیگری هم برای نوسان گیری روزانه در بورس وجود دارد که البته امکان استفاده از آن تنها برای افراد خاصی فراهم است. بعضی از افراد از اخبار و اطلاعات نهانی شرکت‌ها اطلاع دارند؛ مثلا با مدیران شرکت در ارتباط هستند و قبل از اعلام عمومی، از اتفاقات مهمی مانند افزایش سرمایه، افزایش سود، طرح‌های توسعه و… باخبر می‌شوند.

در چنین شرایطی افراد قبل از منتشر شدن اخبار، نسبت به خرید سهم اقدام می‌کنند و پس از انتشار خبر و افزایش قیمت، در جایگاه فروشنده قرار می‌گیرند. البته در نظر داشته باشید که بسیاری از اخباری که به عنوان اطلاعات پنهانی بین معامله‌گران پخش می‌شود، شایعه است و تصمیم‌گیری بر اساس شایعات، می‌تواند منجر به ضرر و زیان شود. به همین دلیل بهتر است اخبار و اطلاعات را از مراجع معتبر دریافت کنید و هرگز چنین شایعاتی را مبنای تصمیم‌گیری خود قرار ندهید.

چگونه باید در بورس نوسان گیری کنیم ؟

تنها عامل موثر در نوسان گیری، روند قیمتی سهم است. بنابراین آشنایی با روش تحلیل تکنیکال و شناسایی نقاط حمایت‌ و مقاومت اهمیت زیادی دارد؛ چرا که باعث خرید سهم در کف و فروش آن در سقف می‌شود. در حالت کلی، نوسان‌گیران هدف قیمتی مشخصی برای خرید و فروش سهم ندارند.

به همین دلیل پس از مثبت شدن روند قیمت یک دارایی، در جایگاه خریدار قرار می‌گیرند و در زمان مواجه شدن با روند منفی، سهم مذکور را می‌فروشند. این افراد باید از نوسانات بازار مطلع باشند و تصمیمات خود را با توجه به قیمت‌های لحظه‌ای و صف‌های خرید و فروش اخذ کنند. لازم به ذکر است که تغییرات قیمتی در بازه‌های زمانی مختلف، سرعت متفاوتی دارند. به همین دلیل هم بعضی از نوسان‌گیران در بازه‌های کوتاه‌مدت و بعضی هم در بازه‌های بلندمدت نوسان گیری می‌کنند.

انواع نوسان‌گیران در بازار بورسحرفه ای شدن در نوسان گیری بورس

نوسان‌گیران در بازار بورس در چند گروه اصلی دسته‌بندی می‌شوند:

  1. گروه اول در بلندمدت (چند ماه) با تمرکز بر اطلاعات مالی و تحلیل بنیادی سهام نوسان گیری می‌کنند.
  2. گروه دوم با استفاده از تحلیل تکنیکال نوسان گیری می‌کنند. در این روش سرمایه‌گذاران پس از بررسی نمودارهای هر سهم در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت، آن را خریداری می‌کنند و پس از چند درصد رشد قیمتی، در جایگاه فروشنده قرار می‌گیرند.
  3. گروه سوم با تکیه بر جو حاکم بر بازار و به صورت روزانه، نوسان گیری می‌کنند. به عنوان مثال، در شرایطی که انتشار یک خبر باعث رشد قیمتی یک سهام شود، می‌توان از این روش استفاده کرد.

البته متاسفانه دسته‌ای از سرمایه‌گذاران (رانت‌خواران) زودتر از سایر فعالان بازار از اخبار بورس مطلع می‌شوند و با استفاده از این اطلاعات، نوسان گیری می‌کنند. گروه خاصی از فعالان بازار هم هستند که به منابع مالی بسیار بالایی دسترسی دارند، این دسته از افراد می‌توانند به صورت لحظه‌ای نوسان گیری کنند. به عبارت بهتر، این افراد می‌توانند در زمان کمی مبلغ قابل توجهی از یک سهم را معامله کنند. در نظر داشته باشید که این مفهوم مختص بورس نیست و نوسان گیری ارز دیجیتال هم در روزهای اخیر رونق زیادی پیدا کرده است.

مزایای نوسان گیری در بورس چیست؟

بیشتر مردم تصور می‌کنند که نوسان گیری مزایای خاصی برای بازار ندارد چرا که در کشور ما بیشتر فعالان بازار بورس، سفته‌بازان را افرادی خطرناک با اخبار رانتی خاص می‌شناسند اما در اصل نوسانگیری در این بازار به رشد شما کمک می‌کند. بازار سرمایه بدون نوسان‌گیران با کمبود یک رکن مهم مواجه است و البته در صورت زیاد شدن سفته‌بازان نیز حفظ تعادل بازار ممکن نخواهد بود. از نظر کمیته قراردادهای آتی آمریکا، سفته‌باز به معامله‌گری گفته می‌شود که ریسک معاملات را نادیده می‌گیرد یا آن را کم‌اهمیت قلمداد می‌کند و با هدف کسب سود از پیش‌بینی‌های درست حرکات قیمتی، وارد معامله می‌شود.

‌همچنین ویکتور نیدهوفر، سفته‌باز مشهور در کتاب ‌«‌سفته‌باز به‌ عنوان قهرمان‌»‌ می‌نویسد: لازم است علاوه‌بر اصولی که منجر به کسری و مازاد می‌شوند، نقش سفته‌بازان را نیز در نظر گرفت. وقتی محصول به قدری کوچک است که در حد نرمال، مصرف آن منجر به رضایت نمی‌شود؛ سفته‌بازان با هدف کسب سود از خرید محصول کمیاب، وارد صحنه خواهند شد.

مهمترین مزایای نوسان گیری به شرح زیر هستند:

  • افزایش قیمت‌ها

خریدهای انجام شده توسط نوسان‌گیران باعث می‌شود قیمت افزایش پیدا کند؛ به عبارتی مصرف از عرضه پیشی بگیرد. افزایش قیمت‌ها باعث می‌شود تولیدکنندگان، میزان تولید را افزایش دهند تا بتوانند کمبودها را جبران کنند. در نتیجه بازار از حالت رکود خارج می‌شود.

  • حرکت بازار

وقتی قیمت بیش از تصورات سفته‌بازان است، اشتیاق مصرف و صادرات کاهش می‌یابد و در این زمان، نوسان‌گیران اقدام به فروش می‌کنند. این فروش باعث جو منفی و کاهش قیمت خواهد شد. عده‌ای در این کاهش قیمت به خرید سهم علاقه‌مند می‌شوند و بازار مجددا به حرکت در می‌آید.

  • افزایش نقدشوندگی

سفته‌بازی باعث افزایش حجم معاملات روزانه می‌شود و به نقدشوندگی بازار کمک می‌کند. در نتیجه ریسک نقدشوندگی کاهش پیدا می‌کند و شکاف قیمتی بین عرضه و تقاضا کم می‌شود.

معایب نوسان گیری در بورس چیست؟

اکنون که به ضرورت وجود سفته‌بازان در بازار پی بردیم، لازم است با مضرات نوسان گیری نیز آشنا شویم اما بهتر است ابتدا بررسی کوتاهی بین تفاوت نوسان‌گیر و سهامدار داشته باشیم. نوسان‌گیر کسی است که شناسایی حد ضرر و حد سود را الگوی کار خود قرار می‌دهد؛ بنابراین نوسان‌گیران صف‌های خرید و فروش را بدون توجه به اتفاقات درونی شرکت و معمولا بسته به جو حاکم بر بازار ایجاد می‌کنند. این در حالی است که در این مواقع معامله‌گران با استراتژی بلندمدت و دوری کردن از هیجانات صف‌ها، همچنان سهامداری می‌کنند.

مهمترین معایب نوسان گیری به شرح زیر هستند:

تحریف قیمت‌ها

افزایش زیاد سفته‌بازی در یک بازار می‌تواند باعث تحریف قیمت‌ها از ارزش واقعی آن‌ها شود. به همین دلیل تناسب سفته‌بازی و سهامداری در بازارهای مالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در همین رابطه ابزارهایی برای «مقابله» یا «حمایت» از نوسان گیری طراحی شده‌اند.

هزینه

نوسان گیری برای افرادی که این کار را در بازار انجام می‌دهند هزینه‌هایی از جمله کارمزد و مالیات به‌ همراه دارد. هر چند ممکن است در ابتدا این رقم کوچک به نظر برسد اما با تکرار این روند، در طولانی‌مدت با رقم بالایی مواجه خواهید شد.

دانش مالی

نوسان گیری در بورس یا سایر بازارهای مالی نیاز به تجربه و شناخت بازار و داشتن مهارت درتابلوخوانی و بازارخوانی دارد و می‌توان گفت که هر سرمایه‌گذاری قادر به انجام این کار نیست.

ریسک بالا

نوسان گیری روشی با ریسک بسیار زیاد است و اضطراب مضاعفی را بر فرد تحمیل می‌کند. سفته‌بازان در زمانی بسیار کوتاه تصمیمات مهمی را اتخاذ می‌کنند که می‌تواند سود کلان یا زیان قابل توجی را برایشان به بار بیاورد.

تعهد زمانی

نوسان گیری در بورس نیازمند تعهد زمانی است. نوسان‌گیران از شروع زمان معاملات (ساعت ۹ صبح) تا پایان روز باید دقیقه ‌به‌ دقیقه آن چه را که در بازار اتفاق می‌افتد، نظاره کنند. به همین دلیل، برای افرادی که نمی‌توانند این زمان را در اختیار داشته باشند،نوسان گیری در بورس کارایی ندارد. به عبارتی سفته‌بازی را نمی‌توان به عنوان شغل دوم در نظر گرفت.

از نمونه اتفاق های منفی به دنبال نوسان گیری در بازارهای مالی، می‌توان به ۲ مورد زیر اشاره کرد:

حباب قیمتی بورس انگلستان که باعث سقوط قیمت‌ها پس از یک رشد قابل توجه شد.

سقوط بورس آمریکا در سال ۲۰۰۸ که از دلایل اصلی آن نامتناسب بودن نوسان گیری و سهام‌داری بود.

در سال ۹۲ بورس ایران به ‌صورت مداوم در همه رسانه‌ها تبلیغ می‌شد. بنابراین با ورود افرادی مواجه شد که هیچ شناخت و پیش‌زمینه‌ای از بورس نداشتند و همه به‌ دنبال کسب بیشترین بازدهی در کمترین زمان ممکن بودند. افزایش نوسان‌گیرهای تازه‌‌وارد، یکی از دلایل رشد قیمت و پس از آن سقوط بورس اوراق بهادار بود.‌

ترفندهای نوسانگیری چیست؟بهترین روش نوسان گیری در بورس چیست؟

یکی از بخش‌های جذاب بورس، نوسان‌گیری است. با نوسان‌گیری می‌توان در مدت زمانی کوتاه به سود رسید. نوسان‌گیری یعنی در قیمت‌های پایین و منفی، سهام مورد نظر را خریداری کنیم و در آخر وقت بازار، اگر سهام افزایش قیمت پیدا کرد آن را بفروشیم. در بازار بورس ایران دامنه نوسان وجود دارد، بنابراین نوسانگیری به صورت روزانه چندان منطقی نیست اما می‌توان در تایم فریم‌های چند روزه این کار را انجام داد.

البته نوسان گیری در بورس ترفند و تکنیک‌های خاصی دارد، توجه به این موارد از شما یک نوسان گیر حرفه ای می‌سازد. برخی از این ترفندها استفاده از نقاط تکنیکال، بررسی رفتار سهام، بررسی حجم خرید و فروش حقوقی و حقیقی، بررسی جو حاکم در بازار، استفاده از کانال نمودار است. در ادامه توضیحات کوتاهی را در زمینه برخی از این ترفندها ارائه می‌دهیم:

نقاط تکنیکال

این روش مخصوص افرادی است که با تحلیل تکنیکال و سطوح حمایت و مقاومت آشنا هستند. برای استفاده از این ترفند باید ابتدا سطوح حمایت و مقاومت سهم را شناسایی کنید. سپس می‌توانید زمانی که سهم در سطوح حمایت قرار گرفت، آن را بخرید و در سطوح مقاومت، در جایگاه فروشنده قرار بگیرید.

بررسی رفتار سهام

برای نوسان گیری از این روش باید مخالف جهت بازار حرکت کنید. یعنی زمانی که همه در صف فروش هستند، در جایگاه خریدار قرار بگیرید و پس از اتمام صف و رشد قیمت‌ها، سهم مذکور را بفروشید.

بررسی حجم خرید و فروش حقوقی و حقیقی

برای استفاده از این روش باید با تابلوخوانی آشنایی داشته باشید. در صورتی که یک سهم به صورت ناگهانی با حجم بالایی از خرید مواجه شود، دچار نوسان قیمتی می‌شود. در این شرایط، نوسان‌گیری یکی از راه‌های کسب سود خواهد بود. برای استفاده از این روش باید با تابلوخوانی آشنایی داشته باشید. در صورتی که یک سهم به صورت ناگهانی با حجم بالایی از خرید مواجه شود، دچار نوسان قیمتی می‌شود.

در این شرایط، نوسان‌گیری یکی از راه‌های کسب سود خواهد بود. برای بررسی حجم خرید و فروش هر سهم، ابتدا به سامانه tsetmc.com مراجعه و نماد مورد نظر خود را جستجو کنید. در مرحله بعد روی گزینه «حقیقی-حقوقی» کلیک کنید تا جدولی حاوی اطلاعات مربوط به میزان خرید و فروش حقیقی و حقوقی آن سهم در روزهای مختلف به شما نمایش داده شود.

بررسی سمت و سوی بازار

روزهایی وجود دارد که در آن، بازار حالتی نوسانی دارد. در این روزها قیمت هر دارایی بارها کم و زیاد می‌شود. در چنین شرایطی می‌توان از جو حاکم در بازار برای نوسان گیری استفاده کرد.

نوسانگیری برای چه کسانی مناسب است؟

نوسان، تغییرات قیمت سهام در کوتاه‌مدت است و افرادی که در بازه زمانی کوتاه‌مدت از این تغییرات قیمتی سود به دست می‌آورند را نوسانگیر می‌گویند. به طور کلی نوسان‌گیرها افراد ریسک‌پذیری هستند. نوسانگیری احتیاج به تمرکز بالا، تجربه کافی در معاملات و بررسی مداوم بازار دارد. بنابراین این کار مناسب افرادی است که زمان کافی برای حضور مستمر در بازار و رصد کردن آن را دارند. در حقیقت نوسانگیری باعث کسب ثروت نمی‌شود چرا که هم ریسک بالایی دارد و هم احتمال خطای تشخیص در آن زیاد است.

در نوسانگیری علاوه‌بر این که فرد استرس زیادی را متحمل می شود؛ معمولا در صف‌های فروش هم گیر می‌کند. همچنین کال مارجین و جریمه‌های مختلف کارگزاری نیز وجود دارد که باعث می‌شود افراد کمی وارد میدان نوسانگیری شوند. کارمزد کارگزاران بورسی ۱.۲۵ درصد است. بنابراین برای این که ضرری رخ ندهد، نوسانگیر باید سهم را حداقل یک و نیم درصد بالاتر بفروشد و اگر سهمی را در صفر تابلو خریداری کند و در مثبت پنج هم بفروشد، تنها سه و نیم درصد سود کرده است. بهتر است برای خرید و فروش در بازار سهام، صبور بود و نگاه بلندمدت داشت و برای معاملات خود، حد ضرر مشخص کرد.

بهترین روش نوسان گیری در بورس چیست؟روش نوسان گیری در بورس چیست؟

نوسان گیری در بازار بورس یکی از استراتژی‌های سرمایه‌گذاری در این بازار است. این که بهترین روش نوسان گیری در بورس کدام روش است، بستگی به معامله‌گر و شرایط او خواهد داشت. به عبارت بهتر، بهترین روش نوسان گیری می‌تواند برای هر معامله‌گر متفاوت باشد اما برای نوسانگیری موفق و انتخاب بهترین روش نوسان گیری در بازار بورس، باید نکاتی را رعایت کرد.

برای نوسان گیری باید سهمی را انتخاب کنید که دارای روندی قدرتمند است. روند صعودی قدرتمند به جای صف خریدهای متوالی هر روز در محدوده مثبت آغاز به کار می‌کند. سهم در روند صعودی قوی باید حجم بالای معاملاتی داشته باشد و برخلاف تصور عموم که صف خرید را نشانه قدرتمندی صعود می‌دانند، روزانه باید نقدینگی در نماد با ورود سهامداران جدید تقویت شود.

معمولا روند صعودی قدرتمند و پایدار باید روزانه فرصت خرید به معامله‌گر بدهد و کندل بالاتری خلق کند، البته باید به تعداد خریدار و فروشنده هم دقت شود. در حالت کلی این طور است که هر چه تعداد خریداران بیشتر از فروشندگان باشد، خریداران قدرت بیشتری پیدا می‌کنند در نتیجه احتمال صعود سهم بیشتر خواهد بود.

در نهایت فراموش نکنید که روند معاملات را به تناسب بازه نوسانگیری خود دنبال کنید. اگر از روند صعودی سهم مطمئن هستید بهتر است در بازه‌های زمانی مناسب، سهم و شرایط آن را بررسی کنید. تمام سهام بازار به صورت روزانه نوسان قیمتی را تجربه می‌کنند و مدام در حال معامله هستند.

گاهی بررسی بیش از حد باعث می‌شود تا با مشاهده وضعیت خلاف میل خود، دست به فروش سهام بزنید و از رشد آن جا بمانید. با این که باید از بررسی مداوم سهام برای جلوگیری از خروج هیجانی از سهم دست بردارید، اما این به این معنی نیست که بررسی روند سهم را از یاد ببرید. برای موفقیت در نوسان گیری باید به روز باشید و وضعیت روند سهم، اندیکاتورها و حجم معاملات آن را بررسی کنید تا در صورت نیاز به سرعت از معامله خارج شوید.

سخن آخر

در این مطلب مفهوم نوسان گیری در بورس را بررسی کردیم و با مضرات و مزایای آن به خوبی آشنا شدیم. سرمایه‌گذاران شناخته‌شده‌ای مانند ویکتور نیدهوفر، سفته‌بازی را روشی با سوددهی بالا معرفی می‌کنند و از طرفی برخی از بزرگان بازار بورس جهان مثل وارن بافت و راکش جونجونوال، طرفدار سرمایه‌گذاری بلندمدت یا سهامداری هستند. به هر حال انتخاب بین نوسان گیری و سهامداری به عواملی مانند میزان ریسک‌پذیری فرد، تجربه، مقدار سرمایه، میزان برخورداری از دانش و مهارت و توانایی اخذ تصمیم در لحظه، بستگی دارد.

این انتخاب می‌تواند فرد را به یک نوسان‌گیر موفق یا سهامداری قدرتمند تبدیل کند. به عبارتی انتخاب بین این دو روش با توجه به ویژگی‌های هر فرد نتایج متفاوتی را در پی خواهد شد؛ بنابراین برای موفقیت در بازار بورس به جای تمرکز بر سود بالا در کوتاه‌مدت باید بتوانید راه و روش مناسب خود را پیدا کنید.

پایان مطلب/س.آ

امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا