ایرباس A330 را بشناسید +تصاویر
ایرباس ای-۳۳۰ (به انگلیسی: Airbus A330) یک هواپیمای جت مسافربری پهنپیکر محصول شرکت ایرباس است که توانایی جابجایی تعداد زیادی مسافر را دارد. کاربرد آن بیشتر در سفرهای بینالمللی و مسافتهای طولانی است.
ساخت ایرباس آ-۳۳۰ از سال ۱۹۸۷ آغاز شد و نخستین بار در ۲ نوامبر ۱۹۹۲ به پرواز درآمد. طراحی و ساخت این هواپیما همزمان با ایرباس آ-۳۴۰ انجام شد و گمان میرود در آینده، هواپیمای ایرباس آ-۳۵۰ جای آن را بگیرد. ایرباس آ-۳۳۰ در دو مدل ۲۰۰ و ۳۰۰ ارائه میشود. مدل ۲۰۰ که کوتاهتر میباشد برای پرواز در بردهای کوتاه تا بلند طراحی شده است. این مدل قابلیت حمل ۲۵۳ نفر در ۲ کلاس را برای مسیرهای طولانی با کابین بسیار بی صدا و راحت فراهم کرده است. این مدل قابلیت صفحه نمایش برای هر صندلی و چک کردن ایمیل و تلفن همراه از طریق ماهواره را دارد. در مدل ۳۰۰ که مدل کشیده تر میباشد قابلیت حمل ۳۰۰ مسافر در ۲کلاس برای برد ۵۴۵۰ ناتیکال مایل (۱۰۰۹۳ کیلومتر) را در یک کابین بسیار مرفه دارد. همچنین هردو مدل ۲۰۰ و ۳۰۰ برای خدمه کابین محل استراحت بسیار راحت را دارد. لازم است ذکر شود خلبانهای مدل آ۳۳۰ چه ۲۰۰ چه ۳۰۰ قادر به پرواز با ایرباس آ-۳۴۰ که ۴ موتوره میباشد هستند.
مشخصات
ایرباس آ-۳۳۰ دارای دو موتور توربوفن در زیر دو بال است.

فاصله نوک دو بال: ۶۰٫۳ متر
طول: ۶۳٫۷۵ متر
ارتفاع: ۱۶٫۸ متر
ظرفیت مسافر: ۴۴۰ نفر
بیشینه سرعت: ۸۶/۰ ماخ (۹۱۲ کیلومتر بر ساعت)
محدوده پرواز: ۱۰۴۰۰ کیلومتر
مدلها
ای۳۳۰–۲۰۰ مدل طراحیشده برای مسافتهای طولانی
ای۳۳۰–۳۰۰ مدل پایه
ای۳۳۰ اِنهَنسِد مدل بهبودیافته با فضای بهتر برای مسافران
ای۳۳۰امآرتیتی تانکر سوخترسان هوایی و نفربر
تانکر سوخترسان ایرباس
تانکر سوخترسان ایرباس موسوم به امآرتیتی (MRTT)، هواپیمایی نظامی بر اساس طراحی ایرباس آ-۳۳۰ است که برای سوختگیری هوایی ساخته شده است.
در تاریخ ۲۹ فوریه ۲۰۰۸، شرکت دفاعی هوافضایی اروپا، شرکت مادر ایرباس، برنده مناقصه ساخت ۱۷۹ فروند هواپیمای امآرتیتی برای جایگزینی ناوگان قدیمی سوخترسان نیروی هوایی آمریکا شد. ارزش این معامله ۴۰ میلیارد دلار برآورد شده است. بیشتر قسمتهای این هواپیما در کارخانههای ایرباس در اروپا ساخته میشوند و نهایتاً در مرکز جدیدی که ایرباس در آمریکا دایر کرده مونتاژ میشوند. این هواپیما در نیروی هوایی آمریکا با نام KC-30 شناخته میشود.
به عقیده ژنرال آرتور لیکت، فرمانده یگان حمل و نقل هوایی در نیروی هوایی آمریکا، هواپیمای سوخترسان ایرباس در زمینههای زیادی از جمله ظرفیت حمل سوخت، نفر و بار از طرح جدید شرکت آمریکایی بوئینگ بسیار برتر است. این هواپیما از انعطافپذیری بیشتری نسبت به هواپیمای سوخترسان بوئینگ برخوردار است، و میتوان آنرا سریعتر برای انجام مأموریت آماده کرد.











.jpg)
منبع مطالب: ویکی پدیا