اینترنت؛ بخش جدایی ناپذیر زندگی این روزهای مردم، بسترساز ایجاد کسبوکارهایی نو شد که بخش مهمی از اقتصاد هر کشور تشکیل میدهد به گونهای که به ازای هر روز قطعی اینترنت، فقط در کشور ما زیان ۴۰۰۰ میلیارد تومانی را در پی دارد، ضرری که در روزهای اخیر گریبانگیر بسیاری کسبوکارهای آنلاین شده بود.

به گزارش تجارت امروز، پس از بروز حواشیهای ناشی از افزایش ۵۰ و ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین، شامگاه شنبه_۲۵ آبانماه_ ، اینترنت بسیاری از شهرهای کشور با اختلال روبه رو شد و تا ۱۲ روز نیز ادامه یافت؛ اختلالی که مسئولان آن را ناشی از تصمیم شورای امنیت کشور که تحت ریاست وزیر کشور (رحمانی فضلی) است، میدانند.
اگرچه براساس اظهارات وزیر کشور، این اقدامات را به منظور جلوگیری از وارد شدن خسارات بیشتر به کشور انجام گرفته است اما به هرحال اختلال در این شبکه آن هم در شرایطی که استارتاپهای بسیاری در حوزه دیجیتال و با استفاده از اینترنت فعالیت میکنند باعث بروز خساراتی به این فعالان شد.
بی شک قطع شدن اینترنت کسب و کار فعالان اقتصادی که نیاز به ارتباط با دیگر کشورها و شبکه ارتباطات بین المللی داشته اند را تا حدودی تحت تاثیر قرار داده و برقراری شبکه ملی اطلاعات (اینترانت) در اواسط روزهای قطعی اینترنت موجب بهبود فعالیت برخی از کسب و کار ها نسبت به گذشته شد.در صورتی که اینترنت جهانی قطع نمی شد شاهد بروز خسارت های بزرگ و عظیم تری برای کشور می بودیم و بی شک خطر بروز این خسارات بیش از خطر آسیب به کسب و کار های اینترنتی کشور بود.
بر اساس دادههای موجود از میان جمعیت کل کشور که تقریبا بیش از ۸۲ میلیون نفر را شامل میشود، حدود ۷۳ میلیون نفر از اینترنت استفاده میکنند و این از ضریب نفوذ تقریبا ۹۰ درصدی اینترنت در کشور حکایت دارد. ضمن اینکه از تعداد کل کاربران اینترنت در کشور، کاربران موبایلی حدود ۷۷ درصد از آنها را تشکیل میدهند، بنابراین هرگونه اختلال سراسری در اینترنت به ویژه اینترنت تلفن همراه میتواند باعث زیانهای قابل توجه به کسب و کارهای این حوزه شود.
در همین خصوص گفته میشود حدود ۵۰ هزار وبسایت اینترنتی نماد اعتماد و ۱۲۰۰ کسب و کار اینترنتی مجوز فعالیت دارند، بنابراین هرگونه اختلال در اتصال این شرکتها یا کاربران به اینترنت میتواند فعالیت اقتصادی این واحدها را عملا به تعطیلی بکشاند.
در پی این تعطیلی نیز خسارتی در حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان در طول چهار روز به شرکت وارد شد.
تنها زیانهای مالی تنها خسارت وارد شده به کسب و کارها نیست بلکه بیشترین ضرر متحمل شده، زیان اعتباری به این شرکتها بوده است زیرا قبل از بروز چنین اتفاقاتی در کشور، در حال ارائه خدماتی به مشتریان خارجی و در حال فعالیت بودند که این قطعی اینترنت باعث بروز بیاعتمادی از سوی طرفهای خارجی نسبت به آنها شده است.
با این شرایط تمامی شعارهایی که در این زمینه داده میشود مانند انتقال و صادرات فناوری عملا هیچ اعتمادی به آن نیست. دولت باید تکلیف خود را در این زمینه مشخص کند.
برخی از امور مربوط به کسب و کار ما با استفاده از اینترنت موبایل انجام میشود که در نتیجه این قطعی دچار زیان شدیم، همچنین امکان ارائه خدمات به مشتریان وجود نداشت و همین امر باعث بد قول شدن در بین مشتریان شد.
یکی از مهمترین خسارتها، خسارت به تعهد شرکتها بود، در واقع در جهت ایفای تعهد نسبت به مشتریان دچار زیان شدند و مشتریانی که به هر دلیل اعتماد کرده بودند و به محصول خود در زمان مشخصی نیاز داشتند، موفق به دریافت آن نشدند. به علاوه با قطعی اینترنت، در دریافت سفارشات نیز با مشکل رو به رو کرد که میتوان از این حیث خسارتی را برآورد کرد.
در ایران کسب و کارهای دیجیتالی حتما باید در کنار کسب و کار دیجیتال خود، فعالیت سنتی هم داشته باشند و نمیتوان مانند سایر کشورها کاملا دیجیتالی فعالیت کرد.
البته در این بین برخی از کسب و کارها نیز از خسارت زمانی سخن گفتند و اعتقاد داشتند با به تعویق افتادن انعقاد برخی از قراردادها، از نظر زمانی متحمل زیان شدند.
به ندرت اما کسبوکارهایی نیز هستند که از این قطعی اینترنت خسارتی متحمل نشده اند که البته به نظر میرسد این امر ناشی از وابستگی کمتر این کسبوکارها به اینترنت به ویژه اینترنت بین الملل است.
بر اساس نظرات مسئولان ذیربط زیان قطعی اینترنت در کشور روزانه بیش از چهار هزار میلیارد تومان بود.
همچنین یکی از اعضای هیئت مدیره کسب و کارهای مجازی درباره ضرر ناشی از قطعی اینترنت از زیان ۹۰۰ میلیارد تومانی کسب و کارهای اینترنتی در طول تنها سه روز سخن به میان آورد.
این میزان خسارت آنقدر قابل توجه بود که محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، به رغم اینکه شورای امنیت کشور مسئولیت قطعی اینترنت را برعهده داشت، از مردم عذرخواهی کرد.
او شنبه هفته گذشته با انتشار پیامی ویدیویی از کابران اینترنت عذرخواهی کرد و از اپراتورهای تلفن همراه خواست تا با افزایش مدت زمان قطعی اینترنت به زمان انقضای سرویس مشتریان، از کابران اینترنت دلجویی کنند.
باوجود اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، آذری جهرمی در یک برنامه رادیویی که تقریبا دو هفته پیش به روی آنتن رفت از کاهش ۹۰ درصدی تراکنشهای برخی از کسب و کارهای مجازی خبر داده بود.
در نهایت اگرچه برخی از کسب و کارهای مجازی مانند اسنپ و دیجی کالا یا بانکها و برخی از شرکتهای بزرگ و وبسایتهای دولتی و غیر دولتی به دلیل اتصال به شبکه ملی اطلاعات در زمان قطعی اینترنت بین الملل همچنان به فعالیت خود ادامه دادند اما آیا اقدماتی نظیر افزایش زمان انقضای سرویس اینترنت یا هدیه یک گیگابایتی، می تواند خسارتهای وارده به این کسب و کارها را جبران کند؟!