کد خبر: ۵۰۶۰۱
تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۱
شاه بخشید، اما شیخعلی‌خان نبخشید

بهانه جدید بانک‌ها برای نپرداختن وام ازدواج

در حالیکه بانک مرکزی به تازگی در نامه‌ای به بانک‌ها نسبت به بررسی و اعطای وام ازدواج در چارچوب اخذ وثایق وفق قانون مربوطه تاکید کرده و خواستار تسریع در این امر شد، برخی بانک‌ها بهانه جدیدی برای نپرداختن این وام پیدا کرده‌اند و زوج‌هایی که ازدواج دوم آن‌هاست را به این بهانه که ازدواج اولی‌ها در اولویت پرداخت هستند، معطل می‌کنند.

بهانه جدید بانک‌ها برای نپرداختن وام ازدواج

به گزارش تجارت امروز، وام ازدواج یکی از وام‌های پرتقاضای بانکی است اما سنگ‌اندازی‌های برخی بانک‌ها برای متقاضیان، دریافت این وام را زمانبر و طاقت‌فرسا می‌کند که در سال گذشته فقط ۶۶ درصد از متقاضیان وام ازدواج گرفتند و ۳۴ درصد از این افراد موفق به دریافت این تسهیلات نشدند. از سوی دیگر، از ابتدای سال جاری تا آذرماه ۷۰۰ هزار فقره تسهیلات ازدواج، معادل ۶۰ هزار میلیارد تومان توسط شبکه بانکی پرداخت شده است.

سخت‌گیری‌های بانک‌ها در راستای پرداخت وام ازدواج از تعداد ضامن‌ها گرفته تا رسمی بودن آن‌ها، سهولت دریافت این وام را  غیرممکن کرده است که در پی تشدید سخت‌گیری بانک‌ها، بانک مرکزی در نامه‌ای به بانک‌ها بر بررسی و اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج در چارچوب اخذ وثایق وفق قانون مربوطه تاکید کرد و خواستار تسریع در این امر شد.‏‏‏

اما اخیرا یکی از متقاضیان وام ازدواج به ایسنا اعلام کرده که چندین ماه است توسط بانک‌ها برای پرداخت وام ازدواج به دلیل ازدواج دوم این فرد معطل شده است.

به گفته وی، بانک اعلام کرده که اولویت پرداخت وام ازدواج با ازدواج اولی‌هاست و فعلا نمی‌تواند برای این اشخاص پرداختی داشته باشد و باید صبر کنند تا وام ازدواج اولی‌ها پرداخت شود که نوبت به آنها برسد.

این در حالی است که هر فردی فقط یکبار می‌تواند از تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج استفاده کند و ازدواج اول یا دوم تاثیری در این موضوع ندارد و قرار نبوده که متقاضیان به این بهانه معطل شوند. اما اینطور که شواهد نشان می‌دهد، برخی از بانک‌ها بهانه جدیدی برای نپرداختن وام ازدواج پیدا کرده‌اند و بخشنامه‌ها و نامه‌های ارسالی مبنی بر تسریع در پرداخت این وام کارساز نبوده است.

ضرب‌المثل؟ ‌

ریشه ضرب‌المثل

یک نویسنده و پژوهشگر تاریخ درباره ضرب المثل معروف «شاه بخشید، اما شیخعلی خان نبخشید» توضیحاتی ارائه داد.

اردشیر کشاورز اظهارداشت: شیخعلی خان از بزرگان کرد زنگنه در استان کرمانشاه بوده که بعد از مرگ برادرش‌(شاهرخ بیگ) که فرماندار کرمانشاه بوده، در سال 1049 هجری شمسی به فرمانداری کرمانشاه می‌رسد. او سپس به مقام امیرالامرایی و سپس سپهسالاری کل کشور می‌رسد.

وی ادامه داد: از آنجایی که شیخعلی خان انسانی پرهیزکار، متقی، پارسا، درست عمل و درست کردار بود، توسط شاه سلیمان صفوی به مقام صدرات اعظم و رییس الوزرایی رسید.

این پژوهشگر تاریخ گفت: شیخعلی خان زمانی به مقام رییس الوزرایی رسید که داربست سلطنت صفویان دچار انحطاط شده بود و پایه های اقتدار آن زنگ زده بود و در چنین شرایطی شیخعلی خان تمام تلاش خود را بکار بست تا بتواند از بریز و بپاش‌های حکومت و در نهایت زوال سلطنت صفوی جلوگیری کند.

وی افزود: در این دوران شاه سلیمان صفوی همچون گذشته اقدام به پرداخت برخی انعام‌ها، بخشش‌ها و بریز و بپاش‌هایی می‌کرد که از قاعده کلی خارج بود و بار سنگینی بر بودجه مملکت وارد می‌کرد که در چنین مواقعی شیخعلی خان زنگنه از پرداخت چنین ارقامی سرباز می‌زد.

این پژوهشگر تاریخ اظهارکرد: اینگونه بود که شاه سلیمان بخشش‌هایی را صورت می‌داد، اما شیخعلی خان به دلیل تاکید بر عدالت اقتصادی در کشور از پرداخت آنها جلوگیری می‌کرد و در نهایت جمله و ضرب المثل معروف «شاه بخشید، شیخعلی خان نبخشید» در میان مردم نقل محافل شد.

کشاورز خاطرنشان کرد: در اغلب کتب تاریخ صفوی از جمله کتاب «سیاست و اقتصاد عصر صفوی» به این عملکرد شیخعلی خان زنگنه اشاره شده است.

انتهای خبر//ح.ع

عضویت درکانال تلگرام
نظر شما