به گزارش تجارت امروز، قیمت برنج ایرانی در بازار حدود ۹۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسیده است. این در حالی است که وزارت جهاد کشاورزی دولت دوازدهم پیشبینی کرده بود که امسال با افزایش بارندگی شاهد تولید 2 میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج در کشور باشیم اما به دلیل خشکسالی و کمبود بارندگی در کشور این پیشبینی محقق نشد.
از طرف دیگر دلالان بازار با خرید برنج سر مزرعه و دپوکردن آن در انبارهای خود به دنبال افزایش قیمت این محصول بودند. همین امر سبب شد که قیمت این محصول با افزایش زیادی روبهرو شود. با این حال به نظر میرسد با توزیع ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تن برنج خارجی در بازار و سامانه بازرگام شاهد فروکشکردن قیمت برنج باشیم؛ به طوری که دولت اعلام کرده برنج تایلندی با قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان، هندی ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان و پاکستانی ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار عرضه خواهد شد.
از طرف دیگر قرار است تا چند روز دیگر وزارت جهاد کشاورزی با فعالان بازار برنج داخلی جلسه تشکیل دهد تا شاهد کاهش محسوس قیمت برنج ایرانی در بازار باشیم.
ورود دلالان به بازار سیب زمینی
اسماعیل مرادیان، نایبرئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی، گفت: قیمت سیب زمینی در میدانهای میوه و ترهبار کیلویی ۹ تا ۱۵ هزار تومان است و وقتی به واحدهای فروش میآید حداقل به کیلویی ۲۰ هزار تومان نیز میرسد. این قیمت از توان خرید مصرفکنندگان خارج است.
قیمت هر کیلو سیب زمینی در دی پارسال به طور متوسط حدود ۵۱۰۰ تومان بوده که به ۹۷۰۰ تومان در آذر امسال رسیده و نرخ ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان در هر کیلو در دی امسال ثبت شده، البته هر کیلو سیب زمینی در دی امسال تا ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان هم قیمت خورده است.
وزارت جهاد کشاورزی دولت قبل معتقد بود امسال بهراحتی تولید برنج به 2 میلیون و ۲۰۰ هزار تن میرسد ولی به دلیل خشکسالی گسترده در کشور میزان تولید برنج در کشور به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید. از طرف دیگر اجازه واردات برنج کافی نیز به بخش خصوصی داده نشد. به همین دلیل با کمبود شدید برنج خارجی در بازار، برنج داخلی با قیمتهای سرسامآوری روبهرو شده است.
از طرف دیگر فعالان بازار سیب زمینی نیز معتقدند دپوکردن این کالا در انبار، صادرات و سردی هوا از مهمترین دلایل افزایش قیمت سیبزمینی است. همواره در این مقطع از سال سیب زمینی از جنوب کشور به بازار میآمد و قیمت سیبزمینی کهنه را کاهش میداد اما بارندگی، سرما و سیل باعث شد سیبزمینی بندر دیر توزیع شود، در نتیجه شاهد گرانی و کمبود سیب زمینی در بازار هستیم.
دولت اطلاعات درستی از سطح مزرعه و بازار ندارد به همین دلیل دلالان با خرید محصول کشاورزان سر مزرعه و دپوکردن آنها قیمت این محصولات را بالا میبرند تا بتوانند سود بیشتری کسب کنند.
دولت در این شرایط 2 راه دارد. یا این که صادرات محصولاتی مثل سیبزمینی را ممنوع کند یا این که با واردات بازار داخلی را کنترل کند.
اگر سامانه جامع انبارها و سردخانهها تکمیل شود، میتواند برای سیاستگذاری درست وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تنظیم بازار مثمرثمر و مفید واقع شود تا دیگر شاهد این گرانیها و به هم خوردن تنظیم بازار محصولات کشاورزی در بازار نباشیم.
انتهای خبر//