به گزارش تجارت امروز؛ نگاه علمی و بهرهگیری از توان مراکز تحقیقاتی و اقتصاد مبتنی بر دانش بومی در تولید کالاهای کیفی نقش زیادی دارد و این خود بسترساز اشتغال پایدار و عامل کاهش معضل بیکاری است و شرکتهای دانشبنیان بستر این امر را هموار میکنند.
به گزارش تجارت امروز؛ توجه به تولید و رفع موانع آن علاوه بر رونق اقتصادی و ارزشافزوده، بدون شک در افزایش اشتغال، کارآفرینی و کاهش معضل بیکاری نقش مهمی میتواند داشته باشد.
در شرایط تشدید تحریمها و جنگ اقتصادی علیه کشور ما، توجه به تولید داخلی در رونق اقتصادی ضروری است و مقام معظم رهبری با محور قرار دادن مقوله تولید در شعار سالها، خواستار همافزایی و انسجام عمومی همه بخشها در این زمینه شدند.
رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال ۱۴۰۱ بهعنوان تولید، دانشبنیان و اشتغال آفرین بر توجه بخشهای تحقیقاتی به تولید و یا تولید مبتنی بر نگاه علمی تأکید کردند.
شرکتهای دانشبنیان با توجه به ظرفیتهایی نظیر اقتصاد مبتنی بر دانش بومی و اتکای به توان علمی و پژوهشی داخلی از ارکان بسترساز توسعه در چهارچوب اقتصاد مقاومتی به شمار میروند.
پایین بودن خلاقیت، نوآوری و ضعف فناوری در بنگاههای اقتصادی موجب افزایش وابستگی صنعت و اقتصاد کشور به فناوریهای خارجی شده است و این برای کشور ما که از منابع سرشار اقتصادی برخوردار است یک ضعف مهم به شمار میرود.
شرکتهای دانشبنیان با ظرفیتهای خود مانند ارزشافزوده بالا و برخورداری از توان رقابت بیشتر به نسبت دیگر واحدهای تولیدی به دلیل اتکای به خلاقیت و دانش و پژوهش، ارکان مهم تحقق اقتصاد مقاومتی به شمار میروند و سرمایهگذاری در این بخش اشتغال پایدار را به همراه دارد.
مسائلی مانند اشباع ظرفیت استخدامی در دستگاههای اجرایی و از سویی اهمیت تزریق تفکر نخبگانی و حضور بخش خصوصی در عرصههای تولید و کارآفرینی، شرکتهای دانشبنیان را به یک ضرورت مهم برای تحقق اقتصاد مقاومتی تبدیل کرده است.
یکی از اموری که میتواند بستر تولید دانشبنیان را در کشور هموار کرده و موجب فروش تولیدات آنها باقیمتهای پایینتر شود، زیرساختها و شرایط مواد اولیه موجود در کشور است، زیرا طبق تئوری تجارت بینالملل، هر کشور در صورتی میتواند کالایی را ارزانتر تولید کند که تولید آن کالا بیشتر به نهادههایی نیاز داشته باشد که آن نهادهها در آن منطقه از وفور نسبی بیشتری برخوردار باشند.
تولیدات دانشبنیان برخلاف تولیدات سنتی، بر ابتکار و خلاقیت استوار است و به همین دلیل فراوانی نیروی انسانی تحصیلکرده و متخصص نقش مهمی در پدید آمدن مزیت رقابتی آنها ایفا میکند و بهرهگیری از این شرایط سبب توسعه شرکتهای دانشبنیان و پیشرفت اقتصاد مقاومتی میشود.
شرکتهای دانشبنیان، با توجه به ویژگیهای خود و پویایی و تطبیق با شرایط محیط پیرامونی و انعطافپذیری بالا، ظرفیت مناسبی برای روبهرو شدن با شرایط تحریم را دارا هستند.
بیکاری بهخصوص در قشر تحصیلکرده به یک دغدغه مهم تبدیلشده است، شرکتهای دانشبنیان از ظرفیتی غنی برای توسعه و اشتغالزایی برخوردارند.
تولید محصولات دانشبنیان نیازمند صرف هزینه و زمان بالایی است و ایجاد زیرساختهای توسعه تولیدات این شرکتها بهمنظور حفظ استقلال ضرورتی انکارناپذیر است.
نبود مدیریت مرکزی قوی برای برآورد توانایی طرحها و محاسبات اقتصادی هر ایده، استقلال عمل این شرکتها برای توسعه کسبوکار برای افزایش بهرهوری و افزایش توان مدیریتی در آنها از دیگر موانع پیش روی به شمار میرود.
شرکتهای دانشبنیان و کارآفرین باید از طریق کمکهای مالی بلاعوض، پیشخرید یا خرید تضمینی محصولات تولیدی، ارائه وامها و اعتبارات با بهره پایین حمایت مالی شوند و با ارائه خدمات مشاورهای مدیریتی، بازرگانی، مالی، بازاریابی، حسابداری و حقوقی کارآفرینان دارای ایدههای دانشمحور را برای تبدیل نوآوریهای فناورانه به محصولات قابلعرضه در بازار و ایجاد کسبوکاری موفق حمایت کرد.
ارکان شرکتهای دانشبنیان همسو با اهداف تحقق اقتصاد مقاومتی است و به هراندازه به این شرکتها بیشتر توجه شود در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی مورد تأکید رهبر معظم انقلاب گامهای مؤثرتری برداشتهشده است.
تحقیق و پژوهش ضرورت و رکن مهم کارآفرینی و اشتغالزایی به شمار میرود و توسعه بدون توجه به آن امکانپذیر نیست و بسیاری از شرکتهای تولیدی موفق در مجموعه خودواحد تحقیق و توسعه را راهاندازی کردهاند و از این طریق در بهبود کیفیت، کاهش هزینهها و رقابتپذیری محصولات خود موفق بودهاند.
شرکتهای دانشبنیان که اساس آنها بر پایه تحقیق و دانش شکلگرفته است، زیربنای توسعه اشتغال و کارآفرینی به شمار میروند و ارتباط تنگاتنگ آنها با بخش صنعت ضرورت توسعه و رونق اقتصادی است.
حلقه مفقوده شرکتهای دانشبنیان و واحدهای تولیدی و صنعتی را فعالتر شدن پارکهای علم و فناوری است. در سایه تعمیق ارتباط مراکز رشد فناوری با واحدهای تولیدی بستری برای نقشآفرینی بهتر این شرکتها در مسیر تولید و رونق اقتصادی فراهم میشود.
بیشترین کارکرد شرکتهای دانشبنیان بر مسائل آموزشی متکی است و نخستین قدم برای رفع نگرانی مجموعههای دانشگاهی برای ورود به کارآفرینی و پژوهشهای کاربردی، فرهنگسازی و بهروزرسانی تجهیزات و امکانات پژوهشی و آزمایشگاهی و ایجاد دغدغه در اساتید و دانشگاهیان در مسیر توسعه این شرکتها است.
برای افزایش سطح کارایی و توسعه و رونق فعالیتهای اقتصادی و تولیدات باید اساس بخش تولید مبتنی بر علم و دانش و پژوهش شکل گیرد تا کسبوکارهای موجود حفظ و ارتقا یابد و حتی بتوان برخی مشاغل فراموششده را دوباره احیا کرد.
شرکتهای دانشبنیان و دانشمحور باقابلیتهای خاص خود میتوانند دغدغه عمومی جامعه و مسئولان ذیربط برای کاهش وابستگیهای اقتصادی و ضرورت افزایش بهرهوری تولید را جامه عمل بپوشانند و راههایی برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی بیابند.
شرکتهای دانشبنیان باعث افزایش بهرهوری و استفاده بهینه از منابع میشوند و با صرف کمترین انرژیها به بالاترین سطوح ارزشافزوده دست مییابند و این مسائل بستر تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را هموار میکند.
انعطافپذیری از ویژگیهای شرکتهای دانشبنیان و دانشمحور است و این مهم ریشه در پیشبینی آنها از اتفاقات و نیازهای آینده دارد و واحدهای تحقیق و توسعه فعال در این شرکتها روند رشد و توسعه پایدار را حفظ میکنند.
باوجوداینکه که خام فروشی یکی از معضلات و موانع و تهدیدات توسعه پایدار به شمار میرود توجه به تجاریسازی فناوری و تولیدات دانشبنیان موجب کاهش این معضل و فروش محصولات فرآوری شده و دررسیدن به خودکفایی و کاهش وابستگی کشور و درنهایت امر توسعه پایدار مؤثر است.
بر اساس اهداف برنامههای توسعه چهارم، پنجم و ششم توسعه باید مراکز رشد فناوری از معافیتهای مالیاتی برخوردار شوند که تحقق کامل این مسئله در وادی عمل، نیازمند توجه بیشتر مسئولان ذیربط است.
بروکراسیهای اداری و برخوردهای سلیقهای باعث دلسردی برخی فعالان شرکتهای دانشبنیان میشود، اجرای قوانین موجود و توجه ویژه به شرکتهای دانشبنیان و دانشمحور در حوزههای اقتصادی نخستین گام جهت حرکت در مسیر توسعه و رونق اقتصادی و راهکار برای برونرفت از مشکلات و موانع است.
انتهای مطلب// ا.م