کد خبر: ۵۱۴۶۴
تاریخ انتشار: ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۳

جاماندگان سهام عدالت منتظر باشند

ثبت‌نام جاماندگان سهام عدالت هرچند وقت یک‌بار از سوی یکی از مسئولان مطرح و پس از چندی به فراموشی سپرده می‌شود.

به گزارش تجارت امروز؛ حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصی‌سازی با تأکید بر اینکه هنوز در مورد ثبت‌نام جاماندگان سهام عدالت هیچ‌چیز قطعی نشده است، اظهار کرد: هر فردی تاریخی برای ثبت‌نام سهام عدالت اعلام کرده است باید پاسخگوی این موضوع باشد. اما در این راستا، بین سازمان خصوصی‌سازی و وزارت رفاه تعامل وجود دارد و جلسات برگزار می‌شود تا زمانی که به جمع‌بندی برسیم و رسماً به مردم اعلام کنیم.

وی به این سؤال که آیا منابعی برای اختصاص سهام عدالت به‌جاماندگان در نظر گرفته‌شده است، پاسخ داد: تعیین منابع نیاز به بررسی دارد زیرا تکالیف دیگری نیز در قانون بودجه وجود دارد. به‌طورکلی ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تکلیف در قانون بودجه برای فروش سهام وجود دارد و باید بررسی کرد که چه موردی در اولویت قرار دارد.

رئیس سازمان خصوصی‌سازی در مورد تعداد جاماندگان نیز گفت: هنوز هیچ عددی مشخص نیست.

 

جاماندگان منتظر باشند؟

بر اساس این گزارش، با آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت سال ۱۳۹۹ و قیمت قابل‌توجه این سهام متأثر از وضعیت بازار سرمایه در آن روزها، بحث مشمول بودن یا نبودن سهام عدالت داغ شد. درحالی‌که طبق آمار حدود ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت هستند، همواره صدای اعتراض عده‌ای که به گوش می‌رسد که چرا باوجوداینکه جزو دهک‌های کم‌درآمد جامعه هستند، مشمول این سهام نمی‌شوند.

درهرحال دولت دوازدهم درحالی‌که به کار خود پایان داد که اعلام شد پرونده ثبت‌نام سهام عدالت بسته‌شده است و امکان اینکه مشمول جدیدی پذیرفته شود وجود ندارد؛ هرچند که مجلس‌نشینان هرازگاهی دوباره برگه وعده اختصاص سهام عدالت به‌جاماندگان را رو می‌کردند. بااین‌حال و هرچند که سقوط آزاد بازار سرمایه باعث کاهش ارزش واقعی سهام عدالت شد و درحالی‌که حاضر نیز امکان فروش این سهام آن‌طور که بایدوشاید وجود ندارد، اما سهام عدالت همچنان از ارج‌وقرب نیفتاده و افراد زیادی خواهان آن هستند.

شاید به همین دلیل است که هرچند وقت یک‌بار یکی از مسئولان، مخصوصاً نمایندگان مجلس وعده‌های جدیدی در مورد ثبت‌نام جاماندگان سهام عدالت می‌دهند و اخیراً هم تاریخی را برای ثبت‌نام این افراد اعلام کرده‌اند. در مورد اینکه تعداد جاماندگان سهام عدالت چقدر است نیز روایت‌های مختلفی وجود دارد.

برخی آن را ۴ میلیون نفر می‌دانند که شامل افرادی می‌شود که برگه سهام عدالت را از سال‌های قبل در دست دارند اما به دلیل اینکه ثبت‌نام خود را کامل نکرده بودند، مشمول حساب نمی‌شوند. برخی دیگر هم بر این باورند که دسته دوم کسانی از شش دهک کم‌درآمد جامعه هستند که به هر دلیل در فرآیند شناسایی و پرداخت سهام عدالت قرار نگرفتند و اگر دولت بخواهد سهام جدیدی اختصاص دهد، باید به آنها توجه کند که این تعداد حدود ۲۰ میلیون نفر هستند که احتمال دارد ۴ میلیون از آنها کسانی باشند که کارت سهام عدالت دارند؛ بنابراین حداقل ۱۶ میلیون نفر هستند که مستحق گرفتن سهام عدالت بوده، اما تاکنون سهامی دریافت نکرده‌اند. برخی دیگر نیز تعداد جاماندگان را ۲۰ میلیون نفر تخمین می‌زنند.

 

قانون چه می‌گوید؟

اما مهم‌ترین نکته در مورد ثبت‌نام جاماندگان، منابع موردنیاز است. چراکه این سهام باید از سهم دولت به مشمولان اختصاص یابد. باید توجه داشت که در بودجه سال جاری، دولت هزینه‌ها را چندان افزایش نداده و در تأمین منابع تمرکز خود را از فروش اوراق برداشته و به سمت مالیات و البته نفت برده است. چراکه طبق آماری که در لایحه بودجه منتشرشده بود، واگذاری دارایی‌های مالی برای سال ۱۴۰۱، ۲۹۹ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته‌شده که نسبت به سال ۱۴۰۰ که بیش از ۴۲۷ هزار میلیارد تومان بود، کاهشی ۳۰ درصدی داشته است. البته هنوز جدول نهایی منتشرنشده است.

تنها موردی که در مورد سهام عدالت در قانون بودجه ذکرشده، در تبصره دو این قانون بوده که آمده است: دولت موظف است از محل باقی‌مانده سهام متعلق به دولت یا شرکت‌های دولتی در بنگاه‌های قابل‌واگذاری در هر بازار موضوع گروه‌های (۱) و (۲) ماده (۲) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نسبت به واگذاری سهام عدالت به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) مددجویان سازمان بهزیستی کشور و کلیه افراد واجد شرایط طبق قانون نحوه اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی اقدام کند.

انتهای مطلب// ا.م

نظر شما