
به گزارش تجارت امروز؛ بانک جهانی در گزارش ۲۶ آوریل ۲۰۲۲ خود نوشت: جنگ در اوکراین شوک بزرگی به بازارهای جهانی وارد کرده است و الگو جهانی تجارت، تولید و مصرف را تغییر داده بهگونهای که پیشبینی میشود قیمتها تا پایان سال ۲۰۲۴ در سطوح بالای تاریخی نگه بماند.
قیمت نفت و گاز طی دو سال گذشته بیشترین افزایش از زمان بحران نفتی سال ۱۹۷۳ را دیدهاند. افزایش قیمت برای کالاهای غذایی که روسیه و اوکراین تولیدکنندگان بزرگ آن هستند و کودهای شیمیایی که به گاز طبیعی بهعنوان ورودی تولید متکی هستند، بالاترین قیمت خود را از سال ۲۰۰۸ دیدهاند.
بهطورکلی، این بزرگترین شوک کالایی است که ما از دهه ۱۹۷۰ تجربه کردهایم. ایندرمیت گیل، معاون رشد عادلانه، مالی و مؤسسات بانک جهانی گفت: شوک با افزایش محدودیتها در تجارت مواد غذایی، سوخت و کودها تشدید میشود. "این تحولات شروع به افزایش شبح رکود تورمی کرده است. سیاستگذاران باید از هر فرصتی برای افزایش رشد اقتصادی در داخل استفاده کنند و از اقداماتی که به اقتصاد جهانی آسیب میزند اجتناب کنند. "
پیشبینی میشود قیمت انرژی در سال ۲۰۲۲ بیش از ۵۰ درصد افزایش یابد و در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ کاهش یابد. قیمتهای دیگر کالاها ازجمله محصولات کشاورزی و فلزات تقریباً ۲۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش مییابد و در سالهای ۲۰۲۳ با کاهش روبرو شود. بااینوجود، انتظار میرود قیمت کالاها بسیار بالاتر از میانگین پنجساله اخیر باقی بماند. در صورت وقوع یک جنگ طولانیمدت، یا تحریمهای اضافی علیه روسیه، قیمتها میتواند حتی بیشتر و بیثباتتر ازآنچه در حال حاضر پیشبینی میشود، باشد.
به دلیل اختلالات تجاری و تولید ناشی از جنگ، انتظار میرود قیمت نفت خام برنت در سال ۲۰۲۲ بهطور متوسط به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد که بالاترین سطح آن از سال ۲۰۱۳ و افزایش بیش از ۴۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۱ است. ۹۲ دلار در سال ۲۰۲۳ بسیار بالاتر از میانگین پنجساله ۶۰ دلار در هر بشکه است. انتظار میرود قیمت گاز طبیعی (اروپایی) در سال ۲۰۲۲ دو برابر سال ۲۰۲۱ باشد، درحالیکه انتظار میرود قیمت زغالسنگ ۸۰ درصد بالاتر باشد و هر دو قیمت در بالاترین سطح خود قرار دارند.
آیهان کوزه، مدیر گروه چشمانداز بانک جهانی که گزارش چشمانداز را تهیه میکند، گفت: بازارهای کالا یکی از بزرگترین شوکهای عرضه در دهههای اخیر را به دلیل جنگ در اوکراین تجربه میکنند. "افزایش در قیمت مواد غذایی و انرژی؛ تلفات انسانی و اقتصادی قابلتوجهی را به همراه دارد و احتمالاً برنامههای کاهش فقر را متوقف خواهد کرد. قیمت بالا کالاها فشارهای تورمی را در سراسر جهان تشدید میکند. "
پیشبینی میشود قیمت گندم بیش از ۴۰ درصد افزایش یابد و در سال جاری به بالاترین حد اسمی خود برسد. این امر بر اقتصادهای درحالتوسعه که متکی به واردات گندم هستند، فشار خواهد آورد. پیشبینی میشود قیمت فلزات در سال ۲۰۲۲ تا ۱۶ درصد افزایش یابد و در سال ۲۰۲۳ کاهش یابد، اما در سطوح بالا باقی خواهد ماند.
جان بافس، اقتصاددان ارشد در گروه چشمانداز بانک جهانی گفت: بازارهای کالا تحتفشار فوقالعادهای قرار دارند، بهطوریکه قیمت برخی از کالاها ازنظر اسمی به بالاترین حد خود رسیده است. این تأثیرات ضربهای ماندگار خواهد داشت. افزایش شدید قیمت نهادهها، مانند انرژی و کود، میتواند منجر به کاهش تولید مواد غذایی بهویژه در اقتصادهای درحالتوسعه شود. استفاده کمتر از نهادهها بر تولید و کیفیت مواد غذایی تأثیر میگذارد و بر دسترسی به غذا، درآمد روستایی و معیشت فقرا تأثیر میگذارد. ”
تأثیر جنگ در اوکراین بر بازارهای کالا
امروز فضای کمتری برای جایگزینی انرژیهای متأثر از سایر سوختهای فسیلی وجود دارد -، زیرا افزایش قیمتها در همه سوختها بهطور گسترده انجامشده است. دوم، افزایش قیمت برخی از کالاها باعث افزایش قیمت سایر کالاها نیز میشود قیمت بالای گاز طبیعی قیمت کودهای شیمیایی را افزایش داده و به قیمتهای کشاورزی فشار صعودی وارد کرده است. بهعلاوه، سیاستهای اقتصادی دولتها تاکنون بیشتر بر کاهش مالیات و یارانهها که اغلب کمبود عرضه و فشار قیمتها را تشدید میکنند متمرکز بوده است تا اقدامات بلندمدت برای کاهش تقاضا و تشویق منابع جایگزین.
جنگ همچنین منجر به الگوهای پرهزینهتر تجارت میشود که میتواند منجر به تورم طولانیمدت شود. انتظار میرود این امر باعث انحراف عمده تجارت انرژی شود. بهعنوانمثال، برخی از کشورها اکنون به دنبال ذخایر زغالسنگ از نقاط دورتر هستند. در همان زمان، برخی از واردکنندگان بزرگ زغالسنگ میتوانند واردات از روسیه را افزایش دهند و درعینحال تقاضا از سوی دیگر صادرکنندگان بزرگ را کاهش دهند. این انحراف احتمالاً پرهزینهتر خواهد بود، زیرا مستلزم انتقال بیشتر است.
انتهای مطلب/