
به گزارش تجارت امروز؛ این موضوع در دیدار داریوش امانی، رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای ایران و آست اساوبایف، دبیر کل تراسیکا مطرح شد.
به گفته امانی، این نشست بر روی توسعه همکاریهای حملونقل جادهای بینالمللی با کشورهای عضو TRACECA و افزایش حجم ترانزیتی از این کریدور متمرکز بوده است.
امانی خاطرنشان کرد: با پیروی از سیاستهای دولت، ایران در حال اجرای استراتژیهای جدید برای حضور فعال و مؤثر در مجامع بینالمللی، معاهدات منطقهای و پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی حملونقل است.
اقدامات مختلفی در این زمینه انجامشده است، ازجمله پیوستن به حملونقل کالاهای فاسدشدنی (ATP) و معاهدات حملونقل بینالمللی کالاهای خطرناک از طریق جاده (ADR)، مشارکت در نسخه الکترونیکی حملونقل بینالمللی کالا از طریق جاده (e-CMR) و همچنین اجرای موفق پروژه (E-TIR).
امانی بابیان اینکه زمینههای بسیار خوبی برای همکاری بین کشورهای عضو توافقنامه TRACECA با جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، افزود: ازاینرو علاقهمندیم که از پروژهها و دورههای مختلفی که هرساله ارائه یا برگزار میشود، بهترین استفاده را ببریم. چارچوب موافقتنامه مذکور در دبیرخانه یا سایر کشورهای عضو.
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای همچنین از آساوبایف خواسته است تا اقدامات لازم را برای حذف یا کاهش موانع تعرفهای قابلتوجه و عوارض غیرمتعارف اعمالشده توسط برخی کشورهای عضو TRACECA بر ناوگان جادهای بینالمللی عبوری از این کشورها بهمنظور تحقق اهداف پیشبینیشده برای کریدور انجام دهد.
به گفته امانی، اساوبایف در این دیدار اظهار داشت که جمهوری اسلامی ایران عضو فعال TRACECA و حلقه اصلی آسیای مرکزی و اروپا است.
هدف اصلی این گفتگوها توسعه همکاریها و اجرای برنامههای TRACECA از طریق جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا نگرانی اصلی کاهش هزینههای حملونقل و افزایش ترافیک برونمرزی بهمنظور بهینهسازی فعالیتهای تجاری است.
TRACECA که در ماه مه 1993 در بروکسل تأسیس شد، یک برنامه حملونقل بینالمللی است که اتحادیه اروپا و 12 کشور عضو اروپای شرقی، قفقاز و منطقه آسیای مرکزی را دربرمی گیرد. هدف این برنامه تقویت روابط اقتصادی، تجارت و حملونقل در مناطق حوضه دریای سیاه، قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی است.
انتهای مطلب/