
امیر محمدی در یادداشتی برای تجارت امروز نوشت: اینکه بگوییم وضعیت اقتصادی کشور به تحریم گره نخورده است حرف خندهداری است. واقعیت این است که کشور ما مصرفگرا است و تولید در ایران نه در میان مردم و نه در نظام اقتصادی دولت دارای ارزش نیست. به همین دلیل است که میبینید مردم برای نجات سرمایه خود دست به ریسکهای بزرگی میزنند.
در زمان وجود تحریمها عدهای برای حفظ ارزش سرمایههای خود با سرمایهگذاری در بازارهایی همچون مسکن منجر به افزایش قیمتها میشوند.
افزایش درآمدهای ارزی و چگونگی استراتژیهای مدیریت موضوعات ارزی پس از تحقق برجام بر بازار و تولید تأثیرگذار است.
اگر رفع تحریمها منجر به افزایش فروش نفت و درآمدهای ارزی بهاندازه دهه ۸۰ شود و دولت اقدام به ارزپاشی در بازار کند، شاهد ثبات در بازار نیز خواهیم بود، اما اگر این فرمول بهدرستی پیاده نشود بازهم مانند گذشته این تولید است گوشت قربانی عزا و عروسی است.
اما با انجام این اقدام در بلندمدت شاهد بیماری هلندی و در پی آن افزایش قیمتها در داراییها و بازارهای سرمایهای همچون مسکن خواهیم بود.
درصورتیکه دولت از ارزپاشی در بازار جلوگیری کند و درآمدهای ارزی کنترل شود، میتوان انتظار داشت که در کوتاهمدت و یا بلندمدت، افزایش درآمدهای ارزی کشور اثر منفی بر بازار نداشته باشد.
اقتصاد در کشور ما به تحریمها گرهخورده است، تحریمها در قیمت مواد اولیه و حقوق کارگر و اجارهبها املاک تأثیرگذار است. در زمان وجود تحریمها عدهای برای حفظ ارزش سرمایههای خود با سرمایهگذاری در بازارهایی همچون مسکن منجر به افزایش قیمتها میشوند. از طرفی کاهش ارزش پول ملی باعث به هم ریختن بازار ارز میشود و با افزایش آن هزینه دستمزد و مواد اولیه افزایش مییابد.
در واقع در صورتی که نگاهها در کشور به گونهای شود که تولید در اولویت قرار گیرد و با ایجاد تسهیلات و برنامهریزی هدفمند جهت بروزرسانی ماشینآلات و صنایعی که واقعا در تولید فعال هستند اقدام گردد میتوان به رشد اقتصادی پایدار امید داشت.
موضوع افزایش درآمدهای ارزی و رشد اقتصادی که به دنبال دارد، ظرفیت اقتصادی کشور را به سمتی میبرد که ممکن است باسیاستهای درست و حمایت صحیح از صنعت داخلی باعث رشد پایدار اقتصادی شد، ولی اکنون باوجود شرایط توقف رشد اقتصادی ناشی از تحریمها، تحقق این امر دور از انتظار است. با کاهش تحریمها میتوان انتظار داشت اگر هدفگذاری حمایت واقعی از تولید و بخش خصوصی در کشور باشد کشور به رشد دهه ۸۰ بازگردد.