کد خبر: ۵۳۶۸۸
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۴

کارنامه بورس در هفته ای که گذشت

رشد خوب اول هفته در پایان هفته با منفی روبه‌رو شد.
کارنامه بورس در هفته ای که گذشت

به گزارش تجارت امروز؛ بورس کالا با فراز و فرودهایش هفته  ی خاصی را پشت سر گذاشت.

شاخص ۱.۶ میلیون واحد را پر قدرت رد کرد اما در محدوده ۱۶۶۰ تا ۱۶۸۰ گیر کرده و حجم معاملات بیش از ۱۰ همت تثبیت شد. صف خرید میلیاردی شستا در اوایل هفته و صف فروش سنگین خودرو در آخر هفته از دلایل خاص بودن بازار بود.

نفت در بالای ۸۰ دلار نوسان می‌کند و کرک اسپردها در هفته‌های اخیر اندکی بهبود یافته است اما به نظر عملکرد فصل پاییز پالایشی‌ها ضعیف‌تر از تابستان باشد. مس به بیش از ۹ هزار دلار افزایش یافته است. «دکتر کوپر» پس از بازگشایی اقتصاد چین و توقف سیاست‌های سفت و سخت انقباضی این کشور می‌تازد. روی نیز به بیش از ۳۲۰۰ دلار افزایش یافته است و سرب حدود ۲۲۰۰ دلار است و آلومینیوم سعی در شکستن ۲۵۰۰ دلار بر تن دارد. اونس طلا ۱۸۸۰ دلار بر اونس را رد کرده است.

خودرو در بورس کالا تا ۲۰ درصد ارزان‌تر از بازار آزاد معامله می‌شود، دنا هم قرار است در بورس عرضه ‌شود، اما پس از ورود بازرسی کل کشور، احتمالا قدرت دلالان و رانت خواران خودرو بر بازار شفاف بورس کالا چربیده است که سهام خودرویی‌ها در آخر هفته این چنین صف فروش شدند. تا زمان تهیه این گزارش، خبر رسمی از عدم عرضه خودرو در بورس کالا منتشر نشده است. بانک مرکزی فعال شده است. رئیس کل در دو هفته دو سفر خارجی رفته است و احتمالا به دنبال تسهیل‌گری مبادلات ارزی است. اثر آن تنها عدم افزایش نسبت به زمان تحویل گرفتن بوده است. ابرحباب اقتصاد، یعنی ربع سکه که حباب بیش از ۷۰ هزار تومانی دارد، شاهد اطلاعیه عرضه بانک مرکزی برای عرضه در بورس کالا از روز شنبه است.

هر کد ملی ۵ سکه می‌تواند بخرد و باید تحویل بگیرد. به نظر سیاست ارزان فروشی به عموم مردم و شکستن قیمت از این طریق است. سکه طلا قیمت ۲۱ میلیون تومان را به خود دیده است. بودجه سال ۱۴۰۲ هم منتشر شده است. بندها تقریبا شبیه همان سال قبل است و دلیل این همه تاخیر مشخص نیست. سقف قیمت گاز پتروشیمی‌ها ۷ هزار تومان و نسبت هزینه سوخت ۱۰ واحد درصد افزایش یافته است. صادرات کالای خام و نیمه خام مشابه بودجه ۱۴۰۱ مشمول مالیات است و ارزش افزوده سپرده‌های کالایی صفر تعیین شده است. حقوق دولتی معادن هم رشد ۳۳ درصدی داشته است که به نظر رشد مزبور مربوط به افزایش نرخ دلار است.

توجه به سهام غیردلاری
در اولین روز هفته تقاضا در دو گروه بانکی و خودرویی شکل گرفت. خریداران تمایل به خرید سهام غیردلاری را داشتند. بانک‌ها، خودروسازان، فلزی‌ها، کانه‌های فلزی، دارویی‌ها و قند و شکر بیشترین ورود نقدینگی را نشان دادند. ارزش معاملات خرد حدود ۸۷۰۰ میلیارد تومان بود که نشان از خروج بازار از دوران رکود است. شاخص کل برای چندمین بار به محدوده ۱۶۰۰ رسید و با حجم تقاضا و بهبود معاملات آماده برای شکست این مقاومت شد. از خبرهای مهم این روز می‌توان به ابلاغ بخشنامه جدید رعایت سود ۲۰ درصدی به بانک‌ها و همینطور الزام پایبندی بانک‌ها به نرخ سودهای مصوب و همینطور اجرایی شدن اوراق گواهی سپرده با سود ۲۳ درصدی در تمام بانک‌ها اشاره کرد. در نهایت شاخص کل با رشد حدود ۱.۲۰ درصدی به رقم یک میلیون و ۵۹۸ هزار واحدی رسید.

تغییر ذائقه بازار
در دومین روز هفته، صحبت‌های وزیر اقتصاد در تلویزیون در رابطه با نرخ نیما و نوسان دلار ۲۸۵۰۰ باعث شد که سهام دلاری محور مورد توجه واقع شوند. بازار علاوه بر تقاضا برای گروه‌های پتروشیمی و فولادی، به سهام جامانده نیز توجه نشان داد. عرضه‌ها در گروه خودرویی به دلیل رشد چند وقت اخیر باعث شد این گروه با خروج نقدینگی حقیقی مواجه شود. در بورس کالا معاملات خودروهای پژو ۲۰۷، شاهین و تارا دستی را شاهد بودیم که با کاهش قابل توجه قیمت همراه بودند. در گروه پالایشی شاهد افزایش فروشنده‌ها بودیم. شایعاتی از کاهش سود پالایشگاه‌ها به دلیل کاهش کرک اسپرد در پاییز نسبت به تابستان به گوش می‌رسد. از خبرهای مهم این روز می‌توان به تعطیلی واحد متانول پتروشیمی فن آوران و پتروشیمی کرمانشاه به دلیل قطعی گاز اشاره کرد. ارزش معاملات بار دیگر رکورد شکست و به حدود ۱۰۸۰۰ میلیارد تومان رسید که نشان از تزریق پول حقیقی‌ به بازار داشت. در نهایت شاخص کل با افزایشی ۲.۳۳ درصدی در رقم یک میلیون و ۶۳۵ هزار واحدی به کار خود پایان داد.

روز متعادل
در روز دوشنبه شاهد یک چرخش در گروه خودروسازان بودیم. در روزهای گذشته نمادهای خودرو و خساپا معاملات بهتری نسبت به زیرمجموعه‌ها داشتند اما بازار به سمت نمادهای زیرمجموعه و تودلی چرخید که با افزایش تقاضا به صف خرید رسیدند و بقیه نمادها متعادل معامله شدند. بازار روز دوشنبه که با منفی و عرضه‌ها شروع شد به‌تدریج به سمت مثبت رفت و افزایش تقاضا شکل گرفت. ارزش معاملات بالا در ساعات ابتدایی خبر از تمایل بازار به خرید می‌داد. گروه‌های سرمایه‌گذاری، خودرویی، بیمه‌ای و فلزی بیشترین ورود نقدینگی خرد حقیقی را داشتند. بانک‌ها نیز که معاملات متعادلی داشتند در حال تثبیت در بالای مقاومت‌های خود بودند. از خبرهای مهم این روز می‌توان به پذیرش دنا در بورس کالا اشاره کرد. از خبرهای مهم دیگر این روز می‌توان به طرح اصلاح فرمول خوراک گاز شرکت‌های تولیدکننده متانول اشاره کرد که بازار رویکرد مثبتی به این خبر داشت و زاگرس با صف خرید همراه شد. در نهایت شاخص کل با رشد حدود ۰.۷۱ درصدی در سطح یک میلیون و ۶۴۶ هزار واحدی قرار گرفت.

روز فروش حقوقی‌ها
در روز سه‌شنبه بازار با تقاضای قوی شروع شد اما هرچه به ساعات پایانی نزدیک شدیم، حجم عرضه‌ها افزایش پیدا کرد. عرضه‌ها در اغلب گروه‌ها از جمله خودروسازان و بانک‌ها به چشم می‌خورد. صنعت فلزات اساسی با توجه به رشد قیمت‌های جهانی و همچنین رشد نرخ ورق گرم در بورس کالا مورد توجه بود. حجم و ارزش معاملات با رشد همراه بود و به بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان رسید که نشان از چرخش بازار میان صنایع مختلف است. ورود پول حقیقی حدود ۱۵۶ میلیارد تومان ثبت شد که در این میان شاهد فروش حقوقی‌ها در نمادهای پرتقاضا بودیم. شاخص کل با افزایش حدود ۱.۲۹ درصدی در رقم یک میلیون و ۶۶۸ هزار واحدی رسید.

تشدید فشار عرضه
در آخرین روز هفته بازار پرعرضه شروع شد که در ادامه با صف فروش شدن خودرو این فشار عرضه تشدید شد. از دلایل فشار فروش می‌توان به انتشار جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور اشاره کرد که از موارد مهمی که باعث شد جو منفی در بازار حاکم شود، می‌توان به افزایش ۴۰ درصدی سقف نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و همینطور افزایش نرخ سوخت صنایع اشاره کرد. بودجه سال آینده ۵۲۶۱ هزار میلیاردی بسته شد که افزایش ۴۰ درصدی داشت. خودروسازان، بانک‌ها، شیمیایی‌ها و فرآورده‌های نفتی بیشترین خروج نقدینگی حقیقی‌ها را داشتند. دو نماد شستا و کگل بیشترین تاثیر منفی را بر بازار داشتند و در نهایت شاخص کل با افت ۱۶ هزار واحدی به کانال یک میلیون و ۶۵۲ هزار واحد بازگشت.

انتهای مطلب/م.ع

نظر شما