به گزارش تجارت امروز؛در طی یک ماه گذشته قیمت اونس جهانی طلا حدود ۶۰ تا ۶۵ دلار به طور میانگین افزایش داشته که این افزایش تاثیر مستقیمی بر بازار داخل ایران هم گذاشته است.
اما عامل دیگری که باعث افزایش قیمت طلا و سکه شده، قیمت ارز در بازار داخل است. موضوع اصلی در بازارهای داخلی طلا و سکه، نوسانات قیمت ارز است. اگر بازار توسط بانک مرکزی رصد شود و رویکردهای سیاستی در رابطه با کنترل قیمت ارز در بازارهای داخلی پیگیری شود، میتواند نقش مهمی در مهار و کنترل قیمت طلا و سکه داشته باشد.
اما رئیس کل بانک مرکزی چنین مسالهای را قبول ندارد. علی صالحآبادی تاکید کرده که علت افزایش نرخ دلار «افزایش نرخ بهره در بیش از ۹۰ کشور دنیا، نوسانات فصلی و ناآرامیهای اخیر در کشور» است. صالحآبادی تاکید کرده که افزایش نرخ در بازار آزاد ارز واقعی نیست و حتما تعدیل خواهد شد و ما به عنوان بازارساز برای آن برنامه داریم.
رییس اتحادیه طلا و جواهر به مردم توصیه میکند که اکنون طلا و دلار نخرند. او میگوید: توصیه ما همیشه به مردم این است که در شرایطی که همیشه طوفان قیمتی است و قیمتها در اوج است، سعی کنند به بازار ورود نکنند و همیشه در زمان ثبات قیمتها به مبادلات خود در رابطه با خرید سکه و مصنوعات طلا اقدام کنند.
تجربه نشان داده که احتمال اینکه کنترل قیمتها اتفاق بیفتد که مسیر قیمتها تغییر کند و روند کاهشی قیمت شدت بگیرد، وجود دارد. بر این اساس، مردم بهتر است زمانی که ثبات قیمتها را داریم، اقدام به خرید و فروش کنند تا در درازمدت دچار آسیب مالی نشوند.
در مردادماه قیمت سکه از ۱۵ میلیون تومان به حدود ۱۱ میلیون تومان هم رسید. آیا ممکن است بازار دوباره دچار چنین ریزشی شود؟
بذرافشان تاکید میکند اگرچه اکنون روند بازار افزایشی است اما «ما این تجربه را هم داشتیم که قیمتها کاهشی شده باشد. در یک دورهای قیمت سکه ۱۱ میلیون تومان شد و در دورهای هم ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میشد. زمانی که سیاستهایی اجرا میشود و یک مقداری هم خبرهای سیاسی و اقتصادی مثل برجام یا کنترل ارز منتشر میشد، قیمتها دستخوش تغییر میشود. این صحبت من روی این مبنا است. زمانی که تغییر قیمت بین یک تا دو درصد باشد، نشان میدهد که بازار تقریبا به یک ثباتی رسیده است.
اما پیشبینی بذرافشان این است که فعلا در کوتاهمدت احتمال افزایش قیمتها بیشتر از کاهش آن است. این کارشناس تاکید میکند: تجربهای که ما در سالهای گذشته داشتیم، افزایش قیمت اونس جهانی طلا در این دوره بوده است. همین موضوع در بازار داخلی ما تاثیر زیادی دارد.
جالب اینجا است که در آینده قیمت طلا میتواند افزایش پیدا کند. اما علت آن چیست؟ واقعیت این است که همان طور که گفتیم مقدار طلا در جهان محدود است و یافتن محل جدید برای استخراج طلا هر روز دشوارتر میشود. زمینشناسان فکر میکنند که فقط 55 هزار تن طلا در پوسته زمین باقی مانده است. به این ترتیب، اگر به همین ترتیب به استخراج طلا ادامه بدهیم، 20 سال دیگر طلایی برای استخراج در کار نیست. این موضوع نشان میدهد که هزینههای معدنکاوی ممکن است افزایش پیدا کند و به این ترتیب قیمت طلا در جهان رشد کند. شاید به این ترتیب بتوان گفت طلا گران است و حتی میتواند گرانتر هم بشود.
یکی از راههای سرمایهگذاری در طلا، خرید طلای فیزیکی است. این کار البته به دلیل اجرت بالای دستمزد و انواع مالیات چندان توصیه نمیشود، مگر این که فرد به آن به چشم کالای مصرفی نگاه کند. در غیر این صورت برای سرمایهگذاری گزینههای بهتری هم وجود دارد.
خرید سکه طلای فیزیکی هم یک راه دیگر است. سکه طلا به دلیل این که تنها حق ضرب دارد و اجرت نمیخواهد، برای سرمایهگذاری گزینه مناسبی است. البته در سالهای اخیر با توجه به افزایش قیمت سکه و طلا راه دیگری بیشتر جای خود را باز کرده است. این روش سوم سرمایهگذاری در طلا، خرید واحدهای صندوق سرمایهگذاری در طلا است.
وی تصریح کرد: البته قیمت ارز در اختیار دولت و بانک مرکزی است و آنها هم با شاخصهای خود، قیمت را تحت مدیریت و کنترل قرار میدهند. اگر هم تا الان بانک مرکزی کنترلها را نداشت، به طور مسلم قیمتها خیلی بیشتر میشد.
رییس اسبق اتحادیه طلا و سکه عنوان کرد: در حال حاضر بانک مرکزی قیمتها را تحت کنترل دارد و به همین دلیل هم امروز میبینیم که قیمت دلار افزایش آنچنانی نداشته است. اما عامل قیمت جهانی طلا باعث شد که قیمت طلا و سکه در بازار ایران افزایش یابد.
کشتیآرای در پاسخ به این پرسش که در دورهای قیمت سکه به ۱۵ میلیون تومان افزایش یافت، اما پس از آن دوباره در برههای شاهد بودیم که قیمت سکه تا کانال ۱۰ میلیون تومان نزدیک شد. با توجه به اینکه سکه هماکنون در مرز ۱۸ میلیون تومان قرار گرفته، آیا میتوان امیدوار بود که دوباره شاهد ریزش قیمت سکه همچون گذشته باشیم؟ گفت: آن زمان که این اتفاق افتاد، قیمت اونس جهانی طلا تا کانال ۲ هزار دلار رفته بود، اما پس از آن ۴۰۰ دلار کاهش پیدا کرد و به کانال یک هزار و ۶۰۰ دلار آمد.
وی افزود: در حال حاضر این شرایط قابل پیشبینی نیست. هماکنون قیمت اونس چهانی در محدوده یک هزار و ۸۰۰ دلار است و به نظر میرسد اونس طلا فعلا این کانال را حفظ کند.
رییس اسبق اتحادیه طلا و سکه تصریح کرد: اتفاقی که افتاده، این است که سکه هماکنون به رقم ۱۷ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان افزایش یافته است که این رقم، رکورد جدید قیمتی است. یعنی تاکنون یک چنین قیمتی را برای یک قطعه سکه نداشتیم.
کشتیآرای با بیان اینکه امروز قیمتها رکورد جدیدی را داشتند، عنوان کرد: امروز قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار یک میلیون و ۶۰۸ هزار تومان شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که چه زمانی این قیمتها ثابت میماند؟ گفت: هیچوقت این قیمتها ثابت نخواهد بود. این نوسانات جزئی از بازار است و این اتفاقات در مسایل اقتصادی وجود دارد و ممکن است هر کالای دیگری هم دچار این نوسانات شود.
انتهای مطلب/م.ع