به گزارش تجارت امروز؛ پرفسور «نادر انقطاع» برنده جایزه «فرانکلین ۲۰۲۳» دانشمندی ایرانی- آمریکایی است که در دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا در رشته مهندسی برق و سیستمها مشغول به کار است. او بنیانگذار حوزه متاترونیک نوری است، شاخهای که نانوالکترونیک و نانوفوتونیک را باهم ادغام کرده است.
پرفسور انقطاع یکی از ۹ نفری است که امسال به دلیل دستاوردهای فوقالعاده خود در رهبری علمی، مهندسی و تجاری موفق به دریافت جایزه بنجامین فرانکلین شد.
از برندگان این جایزه شب گذشته (جمعه) و در مراسمی در موسسه فرانکلین در فیلادلفیا آمریکا تجلیل بعمل آمد.
این پرفسور ایرانی - آمریکایی به دلیل نوآوریهای دگرگون کننده خود در مهندسی مواد جدید که با امواج الکترومغناطیسی با روشهای بیسابقهای در تعامل هستند و کاربردهای گستردهای در محاسبات فوق سریع و فناوریهای ارتباطی دارند موفق به دریافت مدال بنجامین فرانکلین ۲۰۲۳ شد.
پرفسور انقطاع هنگام اعلام برندگان در سخنانی اظهار کرد: به عنوان یک دانشمند و یک اهل فیلادلفیا، از دریافت مدال فرانکلین بسیار مفتخر هستم. دریافت جایزهای که برندگان پیشین آن برخی از قهرمانان علمی من مانند آلبرت اینشتین، نیکولا تسلا، الکساندر گراهام بل و ماکس پلانک بودهاند، بالاترین افتخار است. من از مؤسسه فرانکلین برای اعطای این جایزه بسیار سپاسگزارم.
پروفسور انقطاع در حوزه نانو مدارهای نوری را پایهگذاری کرد که نانوالکترونیک و نانوفوتونیک در آن با هم ادغام شدهاند.
این دانشمند همچنین به ایجاد و توسعه حوزه اپتیک نزدیک به صفر و مواد اپسیلون نزدیک به صفر (ENZ) با گذردهی الکتریکی نزدیک به صفر مشهور است.
او از طریق فعالیتهای خود مرزهای جدیدی را پشت سر گذاشته که برای مثال میتوان به محاسبات نوری در مقیاس نانو و کنترل پراکندگی برای پوشش و شفافیت اشاره کرد. کار او پیامدهای گستردهای در شاخههای مختلف مهندسی برق، علم مواد، اپتیک، امواج مایکروویو و الکترودینامیک کوانتومی داشته است.
مدال بنجامین فرانکلین یکی از قدیمیترین جوایز علمی در حوزه علم و مهندسی است که از سال ۱۸۲۴ توسط موسسه فرانکلین در آمریکا اهدا میشود.
پروفسور انقطاع متولد ۱۶ مهر ۱۳۳۴ در تهران از پیشتازان حوزه نانوفناوری در جهان به شمار میآید. دکتر انقطاع مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق از دانشگاه تهران دریافت کرد. او مدرک دکترای خود را از موسسه فناوری کالیفرنیا گرفت.
وی تاکنون موفق به دریافت جوایزی، چون مدال طلای انجمن بینالمللی اپتیک و فوتونیک، مدال موسسه اسحاق نیوتن، مدال جزیره الیس، جایزه مکس بورن و بسیاری جوایز دیگر شده است.
نادر انقطاع (۱۶ مهر ۱۳۳۴) دانشمند ایرانی-آمریکایی است. او استاد ندویل رمسی در دانشگاه پنسیلوانیا است و با دانشکدههای مهندسی برق و سامانهها، مهندسی پزشکی، فیزیک و ستارهشناسی همکاری دارد.
نادر انقطاع از پیشتازان نانوفناوری در جهان بهشمار میآید. پژوهشهای او در زمینه فراماده و نقش نور در نانوفناوری، بر رشتههای بسیاری از ستارهشناسی و علوم رایانه گرفته تا پزشکی و فنون ارتباطات تأثیر گذاشتهاست. او در زمینههای متامواد، اپتیک تبدیل، اپتیک پلاسما، نانوفوتونیک، فوتونیک گرافین، نانومواد، اپتیک نانوسکیل، نانو آنتنها، و آنتنهای مینیاتوری پژوهشهایی انجام دادهاست.
نادر انقطاع کارشناسی مهندسی برق خود را از دانشکده فنی دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد و دکترای مهندسی برق و فیزیک خود را از مؤسسه فناوری کالیفرنیا دریافت کرد. او از سال ۱۳۵۷ به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد.
نادر انقطاع استاد دانشگاه پنسیلوانیا در زمینه الکترومغناطیس، موفق به دریافت مدال طلای جامعه بینالمللی حرفهای در اپتیک و فوتونیک کاربردی (اسپای) در سال ۲۰۱۵ شد. این مدال که در گذشته توسط چارلز هارد تاونز (پدر لیزر) در سال ۱۹۶۴ و چارلز کائو («پدرخواندهٔ پهنای باند» «پدر فیبر نوری» یا «پدر ارتباطات با فیبر نوری») در سال ۲۰۰۹ کسب شدهاست بالاترین نشان اهدایی اسپای است. در سال ۲۰۲۳ وی برنده مدال بنجامین فرانکلین، یکی از قدیمیترین جوایز علمی شد. پیش از این افرادی مانند اینشتین، توماس ادیسون، نیلز بور و استیون هاوکینگ این جایزه را دریافت کردهاند. آخرین بار در سال ۱۹۹۷ یک دانشمند آمریکایی-ایتالیایی به نام ماریو کاپکی موفق به دریافت این جایزه شده بود.
جایزه پژوهشگر جوان بنیاد علوم ملی ایالات متحده آمریکا (۱۹۸۹)
فلوی مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک، (۱۹۹۶)
جایزه جرج هیلمیر برای پژوهش برتر (۲۰۰۸)
جایزه الکترومغناطیس مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک، (۲۰۱۲)
مدال طلای بالتازار ون در پل اتحادیه جهانی علوم رادیویی، (۲۰۱۴)
مدال طلای انجمن بینالمللی اپتیک و فوتونیک (۲۰۱۵)
مدال مؤسسه فیزیک اسحاق نیوتن به علت پژوهش در زمینه الکترومغناطیس، فراماده و نانوفناوری (۲۰۲۰)
جایزه بنجامین فرانکلین (۲۰۲۳)
انتهای مطلب/ی.ن