کد خبر: ۵۵۷۵۴
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۴

بازار در رکود! / تحلیل آخرین وضعیت بازار در هفته اول تیر 1402

در نخستین هفته تیرماه بازدهی بازارها همچون روند قیمت در رکود قرار داشت. این هفته اخباری از موضوعات مهم سیاسی و اقتصادی روانه بازار نشد. می‌توان گفت به غیر از کودتای داخلی روسیه سیگنالی هفته جاری را تحت تاثیر قرار نداد.
بازار در رکود! / تحلیل آخرین وضعیت بازار در هفته اول تیر 1402

به گزارش تجارت امروز؛ ر هفته اول تیرماه، بازار‌های مالی همچنان در رکود بودند. این هفته خبری از مسائل مهم سیاسی و اقتصادی نبود. می‌توان گفت که جدا از کودتای داخلی روسیه، تاثیری بر سیگنال هفته جاری نداشته است. عملکرد بازار با کاهش محدود قیمت دلار، ارز و بورس همراه بود و تنها طلا افزایش قیمتی جزئی داشت.

تجار و فعالان اقتصادی منتظر نتیجه اخبار و مذاکراتی هستند که نیمه دوم خرداد را در سیل اخبار غرق کرد. جلسات محرمانه تحت برجام، مبادله زندانیان سیاسی و پول‌های بلوکه شده ایران در سایر کشور‌ها مسائلی هستند که حل نشده باقی مانده اند و بازار‌های مالی را دچار آشفتگی کرده اند. این خبر چه مثبت باشد چه منفی، می‌تواند روند بازار را تغییر دهد.

کارشناسان اقتصادی بازار‌های مالی را با متر دلار اندازه گیری می‌کنند و معتقدند که ارز آمریکا از سایر بازار‌ها عقب است و این نشانه خوبی نیست.

آن‌ها می‌گویند که قیمت کالا‌های وارداتی، لوازم خانگی، الکترونیک، خودرو و سایر کالا‌ها به دلار بالاتر است و قیمت واقعی دلار در آنجاست. به گفته برخی از تحلیلگران بازار، تنش‌های منفی و مثبت حرکت و روند بازار ارز محسوب نمی‌شود. نرخ تورم، نرخ رشد نقدینگی، حجم نقدینگی و رشد تولید ناخالص داخلی معیار‌های تعیین قیمت در بازار‌های مالی است. آن‌ها معتقدند پیش بینی ناشی از این خبر در کوتاه مدت تاثیری جزئی و موقتی بر بازار‌ها می‌گذارد.

کارشناسان اقتصادی پیش بینی می‌کنند رکود فعلی و فشرده سازی ارز تا اواسط تابستان ادامه داشته باشد. آن‌ها معتقدند برخی از مذاکرات به ویژه در مورد برجام و تحریم‌ها در چنین دوره‌ای حل می‌شود.

قیمت دلار

بررسی بازدهی قیمت دلار از روز اول تا دیروز ۱۶ تیرماه نشان می‌دهد که اسکناس آمریکا با کاهش ۵۰۰ تومانی قیمت بازدهی منفی ۱.۰۱ درصدی دارد. امروز بازار‌های مالی به مناسبت عید سعید قربان تعطیل است و در آخرین معامله روز گذشته دلار با قیمت ۴۹ هزار و ۲۰۰ تومان بسته شد.

لازم به ذکر است بازارساز در ماه‌های اخیر با تزریق اخبار مثبت سیاسی و اقتصادی سعی در کاهش قیمت دلار داشته است. تلاشی که به دلیل نرسیدن اخبار موثق به بازار گاه موفق بوده و گاه ناکام بوده است.

اگرچه کاهش قیمت دلار به کسانی که آن را با قیمت‌های بالا خریداری کرده اند آسیب می‌زند، اما به طور کلی چیزی مثبت و مفید برای اقتصاد کشور تلقی می‌شود. مشروط بر اینکه این کاهش دستوری نباشد و طی یک روند طبیعی بهبود اقتصادی و رشد و توسعه تولید و تجارت اتفاق افتاده باشد.

در نتیجه از آنجایی که این نشانه‌ها در اقتصاد ایران دیده نمی‌شود، تحلیل‌گران اقتصادی می‌گویند که اگر قیمت دلار به صورت منظم پایین بماند، زمانی فرا می‌رسد که این فنر فشرده آزاد می‌شود و چالش‌برانگیز خواهد بود. جدی برای کشور ایجاد خواهد کرد.

قیمت طلا

هر گرم طلای ۱۸ عیار هفته گذشته ۱۰ تیرماه با قیمت ۲ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۶۰۰ تومان مبادله شد. این در حالی است که دیروز این مقدار طلا دو میلیون و ۳۴۸ هزار و ۴۰۰ تومان معامله شده بود. به این ترتیب قیمت طلا در هفته اول تیرماه ۱۴۰۲، ۰.۵۱ درصد افزایش محدود داشت و ۱۱۸۰۰ تومان به ارزش هر گرم طلای ۱۸ عیار اضافه شد.

لازم به ذکر است که قیمت جهانی طلا در زمان نگارش این مقاله در کانال ۱۹۰۰ دلار به کف رسیده است. قیمت جهانی طلا در هفته جاری نسبت به مدت مشابه هفته گذشته ۲۱ دلار کاهش داشته است.

قیمت سکه

سکه امامی برخلاف هفته گذشته در این هفته ضعیف عمل کرد. این قطعه روز گذشته با قیمت ۲۸ میلیون و ۵۰۱ هزار تومان مبادله شد و در هفته گذشته ۸۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است. بازدهی سکه امامی در هفته اول تیرماه ۰.۲۸ درصد کاهش یافت.

تبادل

این هفته بورس گروگان تصمیمات غیرکارشناسی دولت بود. ابتدای هفته اعلام شد که قیمت دلار ویژه فرآورده‌های نفتی با قیمت حواله مرکز مبادلات حدود ۳۸ هزار تومان محاسبه می‌شود و قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان جزو عربی نیست. این خبر نشانه مثبتی برای بورس بود، اما پس از فشار‌های انجمن قیر، این تصمیم تنها یک روز به طول انجامید و به سرعت لغو شد.

از روز گذشته افشای نامه محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور مبنی بر افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها از ۵۰۰۰ تومان به ۷۰۰۰ تومان جنجال برانگیز شده است. بر اساس این نامه مشخص شده است که وزارتخانه‌های اقتصاد این افزایش نرخ را به هیأت وزیران پیشنهاد کرده اند و دولت نیز آن را تصویب کرده است.

به این ترتیب بورس در هفته جاری دو مسیر صعودی و نزولی را تجربه کرد و همان طور که تلاش کرد مسیر صعودی را در پیش بگیرد و جان تازه‌ای به رگ‌های بازار بدهد، شوک نرخ خوراک پتروشیمی‌ها نیز به بازار وارد شد.

رفتار شاخص‌های بازار

معاملات هفته اول بازار سهام در حالی به پایان رسید که شاخص کل بورس از ارتفاع ۲ میلیون و ۱۷۳ هزار و ۸۹۳ واحدی (در ابتدای معاملات هفته) به سطح ۲ میلیون و ۱۵۳ هزار واحدی سقوط کرد؛ و ۴۰۸ واحد و در نهایت کاهش ۰.۹۴ درصد را به ثبت رساند.

با این حال، شاخص هم وزن از ارتفاع ۷۴۶ هزار و ۱۳۴ واحدی (در ابتدای معاملات هفته) به سطح ۷۴۶ هزار و ۶۳۵ واحد رسید و به این ترتیب توانست رشد ۰.۰۷ درصدی را به ثبت برساند. به این ترتیب شاخص هم وزن طی هفته اول تیرماه عملا راکد بود و بازگشتی نداشت.

شاخص کل فرابورس در این هفته با افت ۱.۳۴ درصدی به سطح ۲۷ هزار و ۹۹۷ واحد (ابتدای معاملات هفته) رسید و در پایان هفته به سطح ۲۷ هزار و ۶۲۱ واحد رسید.

حجم و ارزش معاملات خرده فروشی

این هفته بورس در رکود بود و حجم و ارزش معاملات جزئی ناامیدکننده ارزیابی شد. روز شنبه بازار سهام شاهد معاملات ۶ میلیون و ۴۲۴ هزار تومانی بود. روند کاهشی ارزش معاملات کوچک از آخرین هفته ژوئن تا ماه جولای ادامه داشت.

در دومین روز معاملاتی هفته، بورس اوراق بهادار تهران مسیری متفاوت در پیش گرفت و صعودی را طی کرد. در راستای رشد شاخص کل به کمک نماد‌های دلاری، ارزش معاملات خرد نیز اندکی افزایش یافت و به رقم ۷ میلیارد و ۸۴۲

میلیون تومان رسید. در این روز حجم معاملات ۱۲.۷ میلیارد سهم برآورد شد.

روز دوشنبه، اما ارزش معاملات خرد باز هم کاهش یافت و به ۶ میلیون و ۷۵۵ هزار تومان رسید. حجم معاملات خرد نیز ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون سهم کاهش یافت.

عملکرد بازار در زیر چتر رکود

روز سه شنبه ۱۵ تیرماه ارزش معاملات خرد به ۶۹۶۶ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به روز گذشته افزایش بسیار ناچیزی داشت. اما حجم معاملات کاهش یافت و ۱۰.۹ میلیارد سهم به ثبت رسید.

در آخرین روز هفته موج بی اعتمادی به بازار سرمایه تقویت شد و ارزش معاملات با حدود هزار هزار میلیارد تومان کاهش نسبت به روز گذشته به رقم ۵ هزار و ۹۴۱ واحد رسید. در این روز حجم معاملات ۱۰.۴ میلیارد سهم بود.

داخل و خارج از پول واقعی

این هفته بازار سهام شاهد خروج پول واقعی بود. در اولین روز هفته جاری ۴۴۴ میلیارد تومان پول واقعی از بازار خارج شد. در دومین روز هفته، اما بازار شرایط بهتری را در این زمینه تجربه کرد و تنها ۱۹۱ میلیارد تومان برای تغییر ملک از حقیقی به حقوقی ثبت شد.

در سومین روز هفته جاری تراز واقعی پول منفی بود و به تبع آن ۲۳۶ میلیارد تومان دیگر از بورس خارج شد. در ۱۵ تیرماه برداشت واقعی پول شدت گرفت و به این ترتیب ۵۳۵ میلیارد تومان پول واقعی از بازار خارج شد.

در آخرین روز هفته جاری، ۲۸۱ میلیارد تومان دیگر از مالکیت سودمند به حقوقی تبدیل شد، به طوری که طی هفته اول تیرماه بیش از ۱.۶۸۷ میلیارد تومان از بورس خارج شد.

انتهای مطلب

عضویت درکانال تلگرام
نظر شما