به گزارش تجارت امروز؛ دولتهای حوزه خلیج فارس به دلیل مشکلاتی که با دولت بایدن دارند و احساس میکنند نظم جهانی در حال تغییر است، روابط دوجانبه و چندجانبه خود را با چین و روسیه در زمینههای مختلف نزدیک کرده اند که بخشی از رقابت جهانی است. بین ایالات متحده و چین، همراه با وابستگی متقابل اقتصادی آنها، که استراتژی هند و اقیانوس آرام ایالات متحده را با ایده مهار هوشمندانه چین هدایت کرده است.
در این شرایط، رقابت چین و روسیه برای به دست گرفتن ابتکار عمل در منطقه خاورمیانه نیز بی سر و صدا اتفاق افتاد و گاه دولتهای چین و روسیه را مجبور میکرد تا برای پرکردن خلاءهای منطقه، دولتهای عربی را مجذوب خود کرده و از مزایایی برخوردار شوند. با مواضع خود در عرصههای مختلف سازگاری نشان میدهند تا به عنوان بازیگران مهم در خلیج فارس و منطقه عرب ظاهر شوند.
همچنین پس از شورش پریگوژین و سفر پوتین به داغستان که تا حدودی مشکلات امنیت داخلی و کمبود منابع مالی و همچنین وجود مشکلات بین نخبگان قدرت روسیه و الیگارشها را آشکار کرد، روسیه باید هم در بحث انرژی و هم در بحث انرژی باشد؛ و غلات و در بحث جذب کمکها، به ترتیب، منابع مالی و سرمایهگذاری کشورهای عربی را باید بهعنوان کمکی برای تثبیت قیمت جهانی انرژی و واردکننده غلات و نیز نوعی بانک برای جلوگیری از فروپاشی اقتصادی آن دانست.. در شرایطی که روسیه پس از اشغال کریمه تصور میکرد که میتواند به سادگی دولت اوکراین را سرنگون کند یا شرق اوکراین را تجزیه و اشغال کند، در میدان عمل به نوعی گرداب ژئوپلیتیکی فرو رفت که باعث شد با بسیاری از کشورها از جمله روبرو شود.
در شرایطی که شرکتکنندگان قفقاز جنوبی و ترکیه مواضع خود را تعدیل کردند و در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران تمام کمکهای اقتصادی و دوستانه را در قالب روابط حقوقی بینالمللی برای تعمیق روابط دوجانبه دریافت کرد، بند شگفتانگیزی در ۱۰ جولای ۲۰۲۳ در اختتامیه گنجانده شد. بیانیه دیدار روسیه و اعضای شورای همکاری خلیج فارس در مسکو که بر حل موضوع جزایر ایرانی از طریق سازوکارهای دیپلماتیک یا قانونی تاکید شده است.
این اقدام ناشیانه و مذموم توسط وزارت امور خارجه روسیه و با خویشتن داری سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت. این اقدام مردود نامیده شد، قطعاً بر نظر مردم ایران نسبت به دولت روسیه تأثیر منفی خواهد گذاشت و چه بسا در آینده، زمانی که ایران تمایلی به توسعه روابط با روسیه نداشته باشد، وزن و اعتبار بینالمللی روسیه به این امر منجر شود. کاهش در منطقه و جهان است.
احتمالاً جمهوری اسلامی ایران بدون توجه به جناحگرایی داخلی در ساختار سیاسی روسیه، اظهارات رسمی وزارت امور خارجه روسیه را موضع رسمی ساختار قدرت فدراسیون روسیه تفسیر کرده است و این به معنای دخالت روسیه در تمامیت ارضی ایران در جنگ روسیه برای اشغال نظامی اوکراین، جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد بین مسکو و کی یف تفاهم و صلح ایجاد کند، متأسفانه غربیها سعی کردند روابط قدیمی و عادی نظامی ایران و روسیه را با جنگ اوکراین مرتبط کنند؛ و دستهایی مانند رژیم صهیونیستی یا برخی منابع زرد روسی نیز تلاش کردند ایران را با اشغال روسیه موافقت کنند که بارها از سوی مقامات ایرانی رد شد.
مقامات روسیه علاوه بر احضار سفیر روسیه و هشدار عدم اظهار نظر در مورد تمامیت ارضی ایران، باید متوجه شوند که ایران یکی از قدرتهای بزرگ خلیج فارس و منطقه خاورمیانه است که حتی در مقابل آمریکا در منطقه فارس خلیج فارس آقا و حکومت میکند، ناگفته نماند حزبی که قدرتی به مراتب کمتر از آمریکا دارد و حتی اظهارات و فعالیتهای دیپلماتیک و قانونی آمریکا نیز تاثیری در عزم ایران اسلامی برای دفاع از تمامیت ارضی خود نداشته است. سالها و فعالیتهای او سخنان سایر همکاران تاثیری در عزت جاودانه ایران اسلامی نخواهد داشت.
امیدواریم این اقدامات خصمانه و دامنه دار در شرایطی که ایران علاقهمند به تقویت روابط خود با همه کشورهای منطقه و روسیه است توسط روسها اصلاح شود تا مورد سوء استفاده غربیها قرار نگیرد و در غیر این صورت اتفاق میافتد. ایران همچنین میتواند صراحتاً اقدامات روسیه در اوکراین را محکوم کند و برخی مبادلات سنتی را بررسی کند، روابط خود با روسیه را به آسیای مرکزی و قفقاز محدود کند و گزینههای جایگزین را در نظر بگیرد. این امید وجود دارد که وزارت امور خارجه روسیه موضع خود را اصلاح کند و به اشتباه عجیب خود پی ببرد.
انتهای مطلب