به گزارش تجارت امروز؛ نعمت الله ترکی روز شنبه در یک برنامه تلویزیونی با حضور علی اصغر بیات رئیس کانون سالمندان بازنشستگان و علی بابایی کارنامی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به اجرای طرح ساماندهی حقوق بازنشستگان تا سال ۱۴۰۰ پرداخت.
نعمت الله ترکی در این برنامه گفت: باید دید از برنامههای گذشته چه بر سر این موضوع آمده است. در اداره قوانین و مقررات تنظیمی تا سال ۱۳۸۵ قانون «نظام هماهنگ» اجرا میشد و از سال ۱۳۸۵ به قانون «نظام هماهنگ ملی» تبدیل میشود و اعطای مستمری و مستمری به مستمری بگیران در این قانون توضیح داده شده است که در ماده ۱۰۱ به تأمین هزینههای زندگی بازنشستگی اشاره شده است.
مدیرکل صندوق بازنشستگی کشوری گفت: از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ مواردی بوده که بازگرداندن یا تعدیل حقوق به صورت قانونی اجرا نشده است. در برنامه ششم توسعه قبلا اسنادی تدوین شده بود که در مقابل قانون وظیفه عمومی است. از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۶ هیچ اتفاقی نیفتاد و در سال ۱۳۹۶ که چالش مطالبه مطرح شد، دولت در برنامه ششم با اصلاحاتی بحث تساوی حقوق را مطرح کرد و برای اجرا پیشنهاد کرد.
بنا به گفته وی از سال ۹۶ تا ۱۴۰۰ موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان در صندوق بازنشستگی کشوری تکمیل شده است به طوری که از سال ۱۴۰۰ تاکنون حدود ۹۰ درصد کارگران این قشر دچار این مشکل شده اند.
ترکی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ و زمان اجرای این طرح برای سال ۱۴۰۱، دولت سقف و ارقامی تعیین کرد که ۹ میلیارد تومان در قانون بودجه ۱۴۰۱ به تناسب رسید، اما به دلیل کمبود نقدینگی به صورت سپرده ارائه شد و قرار بود از طریق بورس فروخته شود و به پول تبدیل شود، اما اجرایی نشد. اما باید گفت که قانونگذار از ابتدای سال تاکنون سوالی نداشته است که آیا این سپردهها فروخته شده است یا خیر؟
وی گفت: یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از مجموع بازنشستگان کشور تحت پوشش این صندوق هستند و وظیفه ذاتی ما این است که در ازای زحماتی که این افراد در طول ۳۰ سال بهترین زندگی خود در خدمت به کشور انجام داده اند، خدمات را به بهترین نحو ارائه دهیم.
ترکی ادامه داد: افزایش صندوقهای بازنشستگی افزایش یافته و در حال حاضر اختلاف منابع و هزینههایی وجود دارد که به دلیل وضع مقررات در بسیاری از حوزهها در این پنج دهه در صندوق به وجود آمده است و در صورت وجود اختلاف با مشکل مواجه خواهیم شد. زمانی ۶ یا ۷ نفر کار میکردند، اما الان به دلیل بسته بودن ورودی و عدم جذب نیرو از طریق آزمون استخدامی، ورود و خروج پول تغییر کرده و الان کمتر از یک کارمند مالیاتی و هفت نفر بازنشسته از ثروت صندوق استفاده میکنند.
مدیرکل صندوق بازنشستگی کشوری همچنین درباره پرداخت وام لازم برای بازنشستگی و وام ازدواج فرزندانش گفت: صندوق بازنشستگی در سال ۱۴۰۲ وام قرض الحسنه را با ۱۰۰ درصد افزایش نسبت به سال قبل محقق کرد که حدود ۳۰ میلیون تومان وام لازم برای هر مستمری است.
ترکی با بیان اینکه امسال بالغ بر ۴۶۰ هزار نفر زیرساخت خواهند داشت، گفت: در بخش وام فرزندان مستمری بگیران و مستمری بگیران ۳۵ میلیون تومان بدون محدودیت بررسی شده است، بنابراین افرادی که از سال ۱۳۹۷ ازدواج کرده اند و وام نگرفته اند میتوانند این زیرساخت را دریافت کنند.
وی افزود: ۱۵ هزار میلیارد تومان برای پرداخت مستمری تا پایان امسال در نظر گرفته شده است و ماهیانه ۴۵ تا ۵۰ هزار نفر برداشت شده اند و طبق برنامه صندوق مشکلی برای پرداخت وام بازنشستگی ندارند.
وی همچنین درباره بیمه تکمیلی بازنشستگان که حدود ۱۰ سال است در قالب تامین اعتبار اجرا شده است، افزود: ۲ میلیون نفر و خانواده بازنشستگان بیمه تکمیلی دارند که امسال هشت هزار میلیارد تومان برای این موضوع اختصاص یافته است.
مدیرکل صندوق بازنشستگی کشوری همچنین به تغییر هزینه بیمه تکمیلی اشاره کرد و افزود: قرارداد با کلیه امکانات درمانی کشور فسخ شده و قبض بیمه تکمیلی بازنشستگان ظرف ۱۵ روز پرداخت میشود و هیچ مدرک دیگری به صندوق بازنشستگی ارائه نمیشود.
ترکی معتقد است که تخصیص منابع باید بر جریان نقدی متمرکز شود. در برنامه هفتم توسعه مشکل کاهش نرخ یارانه دولت برای صندوقهای بازنشستگی وجود دارد و باید تکلیف شرکت مشخص شود. برای این منظور بر اساس سند راهبردی ۱۸۵ شرکت در صندوق بازنشستگی کشور داریم که باید از حساب شرکتهای بازرگانی خارج شود.
مدیرکل صندوق بازنشستگی کشوری گفت: در بودجه ۱۴۰۲ هشت هزار میلیارد توسط دولت بین بیماران خاص توزیع شد؛ بنابراین افراد مبتلا به بیماریهای خاص در صورت مراجعه به مراکز درمانی تا سقف ۵۰ میلیون تومان نمیتوانند هزینههای درمانی را پرداخت کنند.
مرکز تامین اجتماعی در این برنامه تلویزیونی نیز گفت: مشکل بازنشستگان، مراقبتهای اجتماعی و اجتماعی است و میتواند از طریق سامانهای که افراد بازنشسته به صورت مستقیم ویزیت شوند، انجام دهد.
علی اصغر بیات افزود: امسال فاز اول این تسهیلات برای حدود ۳۵ هزار نفر پرداخت شد، اما به دلیل مشکلاتی که در سامانه وجود داشت، ۵ هزار و ۶۰۰ نفر موفق به دریافت این تسهیلات نشدند و باید در روزهای آینده این مشکل برطرف شود.
وی تامین زیرساخت حدود ۴۰ هزار نفر به ارزش ۲۰ میلیون تومان را از برنامههای این سازمان در ماه گذشته خواند و گفت: سامانه هر ماه امکان ثبت نام خانه بازنشستگان را میدهد و باید این وامهای ضروری به سرعت پرداخت شود.
بیات همچنین با اشاره به مراکز برتر بازنشستگی و قرعه کشی این وامها درباره ثبت نام مستمری صحبت کرد و گفت: موضوع وام از یک سو مرکز بازنشستگی و از سوی دیگر بانک رفاه و سازمان تامین اجتماعی است. وظیفه ما نظارت بر پرونده است.
وی در پاسخ به سوال علی بابایی کارنامی، یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی که گفته بود نحوه پرداخت تسهیلات را قبول نداریم، گفت: در این زمان که نمایندگان مردم در شورای اسلامی تبلیغات کنند، چنین مشکلی را مطرح میکنید؟ چرا رئیس حزب بازنشستگان در شورای اسلامی نیامد تا تناسبی را که ما دنبال آن بودیم تداوم بخشد، باید مشکل تطبیق دائمی حقوق بازنشستگان را در برنامه هفتم توسعه حل کنند. ما دو مرحله در راه اندازی انجام داده ایم و امیدواریم آنها به ما کمک کنند. در هفته جاری مشکل پرداخت مستمری بگیران به ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر برطرف میشود.
رئیس بازنشسته مرکز عالی تامین اجتماعی درباره بیمه تکمیلی بازنشستگان گفت: باید در حوزه پزشکی به جامعه هدف کمک کنیم. در این قرارداد بیمه تکمیلی ۴ میلیون و ۱۵۰ هزار نفر داریم که با شرکت بیمه آتی سازان منعقد شد. ارزش این بیمه اضافی ۲۰۵ هزار است که ۱۰۲ هزار آن توسط سازمان پرداخت میشود.
وی ادامه داد: تلاش ما به گونهای دیده میشود که مختص بیماران خاص، سرطانهای خاص و جراحیهای خاص است. شرکت بیمه با ۸۰۰ مرکز درمانی و بیمارستان خصوصی قرارداد دارد و تیم بازرسی ما به صورت ویژه از این مراکز قراردادی بازدید خواهند کرد و در تلاش هستیم تا بازنشستگان معاونت درمان از برخورد مستقیم با مراکز تامین اجتماعی و درمانی به نحو صحیح استفاده کنند تا از جیب جامعه هدف کاسته شود.
بیات افزود: سازمان تامین اجتماعی به عنوان یک سازمان درآمدی است و باید از محل بیمه درآمد تامین کند، بنابراین امیدواریم در برنامه هفتم توسعه موضوع رد بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی را تعریف کنند.
اعضای کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی درباره مطالبات بازنشستگان نیز گفت: یکی از سرمایههای جامعه و الگوی واقعی کارگران امروز، بازنشستگانی هستند که مطالبات جدی برای رسیدن به مزایای خود دارند. البته دولت و پول برای افزایش دستمزدشان تلاش کرده اند، اما نتیجهای نداشته است.
علی بابایی کارنامی ادامه داد: امروز بر اساس ماده ۴۱ قانون کار یا ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی شاخصها مشخص است و شاخصهای رفاه، تورم، نرخ فقر، مسائل اقتصادی و خانگی از مشکلات مشخص است. دولت باید در برنامه هفتم پولی را سرمایهگذاری میکرد که تکمیلنشده و تعهدات کافی برای بازنشستگان ندارد. در حال حاضر نباید چالش عظیم تأمین مالی را برای کسی ذکر کنیم و انتظار داریم دولت توجه ویژهای به این معضل داشته باشد.
وی افزود: اگر به این معضل فکر نکنیم بهعنوان مثالی برای صندوق بازنشستگی برای کشوری که حمایتها کاهشیافته است، مشکل بیشتر میشود. حفظ سرمایه نیز باید در نظر گرفته شود. از برنامه ریزان گلایه دارم که ارزش بازنشستگان این نیست که چهار شرط ۱۰ میلیونی دارند و باید شرایط ویژه گرفتن وام را به حداقل زمان پرداخت این خانهها کاهش دهند.
بابایی کارنامی افزود: این نگرانی وجود دارد چراکه مستمریبگیران وضعیت خوبی ندارند و شرایط دریافت مزایای آنها بسیار سخت است. وی در خصوص اینکه عملیات شفاف نیست مانند سود تأمین مالی، گفت: بیمه پایه و تکمیلی و جامع داریم، بیمه مستقیم درمان به ازای هر نفر پرداخت میشود، ریشه بسیاری از مشکلات در همین مشکلات است بنابراین باید این مشکلات را بهصورت شفاف بپذیریم. یکی از انتقاداتی که در رابطه با پول وجود دارد، عدم شفافیت در سود حاصل از شفافیت است. البته بحث مدیریت و سود و مسئولیت اجتماعی صندوقها است که به شفافیت در برنامه هفتم نیز اشاره دارد.
پایان مطلب/س.آ