آشنایی با پوشش محلی مردم بندرعباس؛ گنجینهای از فرهنگ و تاریخ جنوب
در بندرعباس سنتهای لباس محلی هنوز پابرجاست و لباسهای زیبا و رنگارنگ زنان و مردان این منطقه، نمایانگر فرهنگ و آبوهوای گرم و شرجی جنوب کشور است.
به گزارش تجارت امروز؛ پوشش محلی مردم بندرعباس نمادی از اصالت و فرهنگ جنوب ایران است. تنوع رنگها، طرحها و نقشهای استفاده شده در لباسهای محلی بندرعباس، هرکدام حکایتی از تاریخ و زندگی مردم این منطقه را بیان میکنند. فرهنگ مردم بندرعباس به واسطه موقعیت جغرافیاییاش و ارتباط بازرگانان از کشورهای مختلف ترکیبی جذاب از فرهنگهای ایران، هند و عربستان را شکل میدهد که در لباسهای محلی نیز مشهود است. زریدوزی و تزئینات لباسها شباهتهایی به لباسهای هندی دارند و مدلها نیز به لباسهای امارات نزدیک است. جنس این لباسها معمولاً از پارچههای سبک و نازک انتخاب میشود و رنگهای روشنی چون آبی، بنفش، صورتی و سبز در آنها به کار رفته است. در ادامه این مطلب به بیان انواع پوشش محلی مردم بندرعباس می پردازیم.
پوشش محلی زنان بندرعباس
پوشش زنان بندرعباس از چند بخش مختلف تشکیل شده و از نظر پوشش اسلامی بسیار کامل است. نقشها و طرحهای زیبای این لباسها آنها را به پوششی جذاب و قابل معرفی در جهان تبدیل کرده است. در ادامه شما را با جزء جزء لباس های محلی بندرعباس آشنا میکنیم.
کندوره پوشش محلی مردم بندرعباس
پیراهن زنان بندرعباسی در مدلها و طرحهای مختلفی دوخته میشود و مهمترین بخش پوشش آنها محسوب میشود. از مدلهای معروف میتوان به کندوره، گون، و اشکم اشاره کرد که کندوره شناختهشدهترین آنهاست. این پیراهن معمولاً تا زانو است و دارای حاشیه پهن نواردوزی در دور کمر است. کندوره به خاطر زیبایی شلوارهای بندری زیر آن محبوبیت زیادی دارد و در رنگهای شاد مانند قرمز، بنفش و سبز دوخته میشود. همچنین زیر کندوره یک پیراهن بدون آستین سفید از جنس پارچههای نازک و نخی پوشیده میشود تا هوا گردش کند و از تعرق جلوگیری شود.
شلوار بندری؛پوشش محلی مردم بندرعباس
پیراهن کمرچین یا دورچین
پیراهن کمرچین یا دورچین از قدیمیترین پوششهای زنان بندرعباس است و معمولاً در دو مدل دوخته میشود. یکی با بالاتنه ساده و یقه گرد و دیگری با برشی دالبری و چینهای منظم. آستینهای این پیراهن شامل دو بخش آستین و سرآستینهای متناسب با دور مچ هستند. شلوار همراه با این پیراهن بسیار گشاد است و دمپای آن ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر است و درز کنار شلوارها با زری یا چرخ گلدوزی تزئین میشود.
چادر، پوششی خوش رنگ
چادرهای زنان بندری از پارچههای طرحدار در رنگهای قهوهای، خردلی و خاکستری مایل به آبی تهیه میشوند. این چادر ها را با دو روش لانیملا و کول زدن بر سر میاندازند. در روش لانیملا یک گوشه چادر بر روی دوش میافتد و طرف دیگر آزاد میماند. چادر نوعروسان بندری معمولاً سبز رنگ است و با تزئیناتی چون خوس، گلابتون و پولک بوتهدوزی در حاشیه و پشت آن مزین شدهاند.
اورنی، حریری خوش نقش در پوشش محلی مردم بندرعباس
برقع، نقابی بر چهره زنان بندری
برقع پوششی نقاب مانند است که روی بینی و پیشانی را میپوشاند. این نوع پوشش را معمولا زنان متاهل بندری برای حجاب و محافظت از پوستشان در برابر آفتاب استفاده میکنند. البته این تنها کاربرد برقع نیست و نباید از جنبه زینتی آن غافل شد. به همین دلیل برقع در طرحها و رنگهای متنوع موجود است.
پوشش مردان بندرعباس؛جشم انداز پوشش محلی بندرعباس
مردان بندرعباس لباسی یکسره بلند و سفید به نام دشداشه میپوشند که شباهت زیادی به لباس عربهای خوزستان دارد. در فصل زمستان آنها بر روی دشداشه خود بشت یا خاجیه که از جنس پشم نازک است، میپوشند. برای مقابله با گرما مردان پارچهای به نام چفیه بر روی سر قرار میدهند و با حلقه دستباف آن را نگه میدارند.
سخن آخر
برای اینکه از نزدیک با زیباییها و جذابیتهای پوشش محلی بندرعباس آشنا شوید هیچ چیز بهتر از یک سفر به این خطهی سرسبز و رنگارنگ نیست. در سفر به بندرعباس میتوانید به بازارهای محلی سر بزنید و لباسهای سنتی و زیبا را از نزدیک مشاهده کنید. همچنین با حضور در جشنها و مراسمهای محلی میتوانید طرز پوشش و آداب و رسوم مردم این منطقه را بهخوبی تجربه کنید. خرید یک لباس محلی بهعنوان یادگاری نه تنها شما را با فرهنگ این منطقه آشنا میکند بلکه فرصتی برای حمایت از هنرمندان محلی و حفظ این هنر سنتی است.
آیا تجربهای از سفر به این منطقه دارید؟ یا سوالاتی درباره پوشش محلی مردم بندرعباس دارید؟ لطفاً آنها را با ما به اشتراک بگذارید. نظرات شما میتواند به اشتراکگذاری فرهنگ و هنر ایران کمک کند. با هم میتوانیم این میراث ارزشمند را حفظ کنیم و به نسلهای آینده منتقل کنیم.منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم!
انتهای مطلب / ف.ر