ارزاخبار

بررسی وضعیت بازار دلار در سال 1403

اگر بخواهید بازار دلار را در سال 1403 بررسی کنید؛ باید همه آنچه روند بازار دلار در این سال ها بوده است را بررسی و در نهایت به تحلیلی درست از وضعیت بازار در سال 1404 برسید.

به گزارش تجارت امروز؛ وضعیت بازار دلار در ایران در سال های گذشته کاملا ناپایدار بوده است. این مهم همواره به عوامل متعددی مانند تحولات سیاسی، اقتصادی، تحریم‌ها، نرخ تورم، سیاست‌های بانک مرکزی و روابط بین‌المللی ایران بستگی داشته و دارد و بر اساس آن واکنش هایی نشان داده است.

برای تحلیل بهتر روند حرکت دلار در سال ۱۴۰۳ و پیش بینی  این وضعیت در سال ۱۴۰۴ باید نگاهی به گذشته انداخت تا ببینیم فراز و فرودهای دلار و علل آن چه چیزهایی بوده است.

در روند کلی؛ بازار دلار در ایران معمولاً یک روند صعودی بلندمدت را تجربه کرده است. این روند به دلیل تورم بالا، تحریم‌ها، کاهش ارزش پول ملی و عدم تعادل در عرضه و تقاضای ارز شکل گرفته است.

اولین صعود جدی قیمت دلار در کشور در سال ۱۳۹۷ (افزایش شدید دلار به بالای ۲۰,۰۰۰ تومان) اتفاق افتاد. خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های شدید علیه ایران یکی از علل اصلی این اتفاق بود.

در این دوره، دلار یک شکست قوی از سطح مقاومت قبلی (حدود ۴,۰۰۰ تومان) داشت و به سرعت به سطوح بالاتر صعود کرد. این حرکت یک روند صعودی قوی را نشان می‌داد که با افزایش حجم معاملات همراه بود.

اما خیلی زود در سال ۱۳۹۸ (کاهش موقت دلار به زیر ۱۵,۰۰۰ تومان) شاهد یک سقوط آزاد بودیم. جایی که خیلی از افرادی که زندگی خود را دلار کرده بودند زندگیشان از بین رفت. این اتفاق در پی تلاش دولت برای تزریق ارز به بازار و کنترل نرخ دلار رخ داد.

در این دوره، دلار اصلاح قیمت را تجربه کرد و به سطح حمایت قبلی (حدود ۱۲,۰۰۰ تومان) نزدیک شد. این کاهش موقت بود و پس از آن دوباره روند صعودی آغاز شد.

پس از این اتفاقات در سال ۱۳۹۹ (صعود دلار به بالای ۳۰,۰۰۰ تومان) حرکتی دیگر در بازار دلار شروع شد. این حرکت به دلیل تشدید تحریم‌ها، کاهش درآمدهای نفتی و افزایش نرخ تورم در کشور بود.

در این دوره، دلار یک شکست قوی از سطح مقاومت ۲۰,۰۰۰ تومان داشت و به سرعت به سطوح بالاتر صعود کرد. این حرکت نشان‌دهنده یک روند صعودی قوی بود.

در سال ۱۴۰۰ (کاهش موقت دلار به زیر ۲۵,۰۰۰ تومان) دولت تلاش کرد تا با بهبود نسبی در روابط بین‌المللی و امیدواری به احیای برجام در کشور دلار را اصلاح کند.

اما در این دوره دلار دوباره اصلاح قیمت را تجربه کرد و به سطح حمایت ۲۵,۰۰۰ تومان نزدیک شد. این کاهش موقت بود و پس از آن دوباره روند صعودی ادامه یافت.

صعود دلار درسال ۱۴۰۲ (صعود دلار به بالای ۵۰,۰۰۰ تومان) پایانی بر خیلی از رویاها در کشور بود. از علل اصلی این اتفاق تشدید تحریم‌ها، افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی بود.

در این دوره، دلار یک شکست قوی از سطح مقاومت ۴۰,۰۰۰ تومان داشت و به سرعت به سطوح بالاتر صعود کرد. این حرکت نشان‌دهنده یک روند صعودی قوی بود.

وضعیت بازار دلار در سال ۱۴۰۳:

در سال ۱۴۰۳ تحریم‌های ایالات متحده و سایر کشورها علیه ایران همچنان یکی از اصلی‌ترین عوامل تأثیرگذار بر ارزش دلار در ایران بوده است. همچنین تورم بالا باعث کاهش ارزش پول ملی شده و تقاضا برای دلار را افزایش می‌دهد.

سیاست‌های بانک مرکزی در کنترل بازار ارز و تزریق دلار به بازار می‌تواند بر نرخ دلار تأثیر بگذارد اما به نظر نمی رسد که پتروشیمی ها و شرکت های بزرگ فولادی که عمده دلار ایران را به دولت تزریق می کنند برای کاهش نرخ دلار میلی نشان دهند.

درآمدهای نفتی هم که یکی از منابع اصلی تأمین ارز خارجی است مورد هدف مستقیم تحریم های ایران قرار گرفته است و یکی از مسائل و مشکلات اصلی کشورمان است.

فراز و فرودهای بازار دلار در سال ۱۴۰۳

صعود اول دلار در ابتدای سال ۱۴۰۳ (صعود دلار به بالای ۵۰,۰۰۰ تومان) اتفاق افتاد. علت آن تشدید تحریم‌های بین‌المللی، افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی بود.

سپس دولت اقدام به ارزش پاشی در بازار کرد تا سقوط دیگر بازار در امسال در  بهار ۱۴۰۳ (کاهش موقت دلار به زیر ۴۵,۰۰۰ تومان) رقم بخورد.

در این دوره دولت با تزریق ارز به بازار و افزایش نظارت بر معاملات ارزی، توانست نرخ دلار را موقتاً کاهش دهد. این کاهش موقت بود و پس از آن دوباره روند صعودی آغاز شد.

صعود بعدی در  تابستان ۱۴۰۳ (صعود دلار به بالای ۶۰,۰۰۰ تومان) اتفاق افتاد. جایی که پس از فوت سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور وقت کشور با بحران روبرو شد. در این دوره با عدم توانایی دولت در برنامه ریزی و افزایش تحریم‌ها، کاهش درآمدهای نفتی و افزایش نرخ تورم؛ دلار نیز به بالای ۶۰ هزار تومان رسید.

سقوط بعدی اما در پاییز ۱۴۰۳ (کاهش موقت دلار به زیر ۵۵,۰۰۰ تومان) رخ داد. جایی که دولت پزشکیان تلاش کرد تا با کنترل رفتارهای سیاسی و بهبود ارتباط با کشورهای منطقه و جهان به سمت تعامل با دنیا برود و برجام را احیا کند.

صعود تاریخی دلار در زمستان ۱۴۰۳ (صعود دلار به بالای ۷۰,۰۰۰ تومان) آخرین مرجله انفجاز دلار بود. با ورود ترامپ به کاخ سفید و استفاده از سیاست چماق و هویج که از سویی کشور را به حمله نظامی تهدید و از سوی دیگر برای مذاکره اقدام می کند، ایران وارد چالش جدیدی شد. چالشی که با استقبال دولت و البته مخالفت دیگر نهادها همراه شد تا این تلاش نیز با شکست روبرو گردد.

در زمستان ۱۴۰۳، دلار به دلیل تشدید تحریم‌ها و افزایش نرخ تورم، به بالای ۷۰,۰۰۰ تومان صعود کرد. این افزایش نشان‌دهنده فشار تقاضا برای دلار و کاهش عرضه ارز در بازار بود.

پیش‌بینی بازار دلار در سال ۱۴۰۴:

همه چیز به پاسخ ایران به نامه ترامپ بستگی دارد. اگر ما پاسخ مثبت دهیم و مذاکرات از سر گرفته شود بازار حرکت مثبت اتفاق افتاده را درک و قیمت ها کاهش میابد. اما اگر نامه با پاسخ منفی همراه باشد؛ همه چیز به وکنش امریکا به این رد درخواست موکول خواهد شد و تا آن زمان پیش بینی این است که قیمت ها به شکل فزآینده ای رشد خواهد کرد.

پیش‌بینی دقیق نرخ دلار در سال ۱۴۰۴ دشوار است، زیرا به تحولات آینده بستگی دارد. با این حال، برخی سناریوهای احتمالی عبارتند از:

سناریو خوش‌بینانه: اگر تحریم‌ها کاهش یابد، روابط بین‌المللی بهبود یابد و قیمت نفت افزایش پیدا کند، ممکن است فشار بر بازار دلار کاهش یابد و نرخ دلار تا حدی تثبیت شود.

سناریو بدبینانه: اگر تحریم‌ها تشدید شود، تورم همچنان بالا باقی بماند و درآمدهای نفتی کاهش یابد، احتمالاً شاهد افزایش نرخ دلار خواهیم بود.

سناریو میانه: اگر سیاست‌های بانک مرکزی و دولت در کنترل بازار ارز موفقیت‌آمیز باشد و تحولات بین‌المللی ثبات نسبی داشته باشد، نرخ دلار ممکن است در محدوده‌ای نسبتاً پایدار باقی بماند.

انتهای مطلب

امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا