خواندنی

مراحل گرفتن پاسپورت به صورت گام به گام

اگر قصد خروج از کشور را دارید، باید برای دریافت گذرنامه اقدام کنید و ما در این مطلب مراحل گرفتن پاسپورت را که شامل، رفتن به ادراه پلیس + 10 و ارائه مدارک مربوطه می شود را به طور کامل شرح می دهیم.

به گزارش تجارت امروز؛ برای انجام مراحل گرفتن پاسپورت خیلی نگران نباشید، شما به راحتی و با پر کردن فرم در اداره پلیس + ۱۰ می توانید کار را شروع کنید و بعد از کامل کردن مدارک و غیره مراحل تمام می شود. برای اینکه بدانید به چه مدارکی نیاز دارید در ادامه همراه ما باشید.

فهرست مطلب

 مراحل گرفتن پاسپورت چگونه است؟

مراحل گرفتن پاسپورت به چند دسته کلی تقسیم می شود که شامل موارد زیر است:

نوشته های مشابه

۱. مراجعه به ادراه پلیس + ۱۰

شما در ابتدا باید به داراه پلیس + ۱۰ مراجعه کنید و بپرسید که به چه مدارکی لازم دارید تا آنها را تحویل دهید. بنابراین اولین مرحله گرفتن پاسپورت رفتن به همینجاست و بعد به مدارک می رسیم.

۲. جمع آوری مدارک لازم از مراحل گرفتن پاسپورت

در این مرحله شما باید تمام مدارک گفته شده را کپی کنید و آماده ببرید ادراه پلیس + ۱۰ که این مدارک در زیر آمده است:

تهیه عکس

مدارک شما شامل شناسنامه و کارت ملی و غیره است که به شما می گویند همچنین از شما عکس می خواهند که در همان دفتر از شما عکس می گیرند.

همچنین خود شما هم می توانید اگر عکسی دارید تحویل دهید که باید برای آقایان زمینه سفید، ریش و موی سر بدون مدل باشد و پیشونی وگوش ها کاملا مشخص باشد و بدون روتوش سنگین و برای خانم ها باید با حجاب کامل باشد بدون زیوآلات و آرایش سنگین عکس را بگیرند.

نکته مهم دیگری که وجود دارد برای کسانی است که جراحی زیبایی زیادی انجام داده اند و چهره الان آنها با کارت ملی بسیار تفاوت دارد، در این صورت باید از پزشک مجوز دریافت کنند.

داشتن مدارک اولیه

مدارکی که در مراحل گرفتن پاسپورت باید آماده کنید به صورت لیست در زیر آمده است:

  • پاسپورت منقضی‌شده قبلی (در‌صورتی‌که برای تمدید گذرنامه اقدام می‌کنید)
  • اصل شناسنامه و کارت ملی (شناسنامه عکس‌دار برای افراد بالای ۱۵ سال الزامی است)
  • اصل کارت پایان خدمت یا معافیت (صرفا هوشمند) برای آقایان زیر ۵۰ سال / یا مجوز سیستمی سازمان وظیفه عمومی برای افرادی که کارت ندارند
  • گواهی اشتغال به تحصیل یا دفترچه بیمه یا گذرنامه عکس‌دار برای افراد زیر ۱۵ سال
  • عکس گذرنامه: این عکس در خود دفتر پلیس ۱۰+ از متقاضی گرفته خواهد شد.
  • نامه موافقت یگان مربوطه برای افراد شاغل در نیروهای مسلح و بازنشستگان نظامی زیر ۵ سال (بازنشستگان بالای ۵ سال نظامی باید کارت یا حکم بازنشستگی ارائه کنند)
  • اجازه محضری برای افراد زیر ۱۸ سال از سوی پدر یا قیم قانونی
  • فرم‌های درخواست پاسپورت
  • قبض پرداخت وجوه:‌ هزینه‌های دریافت گذرنامه باید در خود دفتر خدمات الکترونیک انتظامی و از طریق دستگاه‌های کارت‌خوان پرداخت شوند.

شرایط گرفتن پاسپورت برای زنان

داشتن مدارک اولیه مانند کپی و اصل شناسنامه کارت ملی الزامی می باشد.  برای آقایون اصل و کپی کارت پایان خدمت هوشمند و برای بانوان یکسری مدارک اختصاصی هم نیاز است.

خانم ها برای گرفتن پاسپورت نیاز به اجازه نامه رسمی همسر خود دارند. خانم ها باید به دفتر خانه های اسناد رسمی بروند و یک اجازه محضری از همسرشان دریافت کنند. بانوان مقیم خارج هم احتیاجی به اجازه محضری همسر ندارند و همچنین اقامت با گذرنامه ایرانی قابل قبول است.

بانوانی که همسرشان از دنیا رفته است، باید اصل گواهی فوت همسر یا اصل شناسنامه باطل شده همسر را ارائه کنند و بانوان مطلقه باید اصل طلاق نامه را تحویل بدهند. لازم به ذکره که این اجازه نامه فقط برای خانم ها نیست بلکه فرزندان زیر ۱۸ سال هم نیاز به اجازه محضری از سوی پدر یا قیم قانونی دارند.

 ۳. نزدیکترین پلیس +۱۰ را پیدا کنید

برای یافتن نشانی نزدیک ترین دفتر به خودتان می توانید به سایت اینترنتی epolice.ir مراجعه کنید. در بخش تماس با ما، امکان جست وجوی نزدیک ترین دفتر به شما وجود دارد.

باز هم تاکید می‌شود که  خانم ها برای گرفتن پاسپورت نیاز به اجازه نامه رسمی همسر دارند. آنها باید به دفتر خانه های اسناد رسمی رفته و یک اجازه محضری از همسرشان دریافت کنند، بانوان مقیم خارج احتیاجی به اجازه محضری همسر ندارند.

با دردست داشتن مدارک کامل و مراجعه به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ درخواست دریافت پاسپورت را بدهید. در اینجا به شما فرمی دهند که باید پر کنید، فرم به شکل زیر است:

 

فرم پر کردن برای پاسپورت

 

تصویر کلیه مدارک مورد‌نیاز برای دریافت گذرنامه:

تصویر کلیه مدارک مورد‌نیاز برای دریافت گذرنامه:

۴. هزینه دریافت پاسپورت چقدر است؟

پرداخت هزینه از مراحل گرفتن پاسپورت است که هر ساله تغییر می کند و در سال ۱۴۰۳ حدود ۴۷۰ هزار تومان است اما هزینه کلی  بخشی از هزینه ها مربوط به عوارض نیروی انتظامی و شهرداری و بخشی هم مربوط به خود هزینه دفاتر پلیس +۱۰ و هزینه های پستی و … است.

نکته مهمی که باید حواستان به آن باشد، بخش واریزی به حساب شهرداری و نیروی انتظامی است که آن را به هیچ وجه نباید از طریق اینترنت یا عابر بانک پرداخت کنید یا باید مستقیم به بانک ملی بروید و فیش بگیرید و با اینکه از طریق دستگاه های کارتخوان موجود در دفاتر پلیس +۱۰ پرداختی را انجام دهید.

۵. در انتظار پست بمانید که از آخرین مراحل گرفتن پاسپورت است

اینجا دیگه کار تمام شده و شما فقط باید منتظر باشید تا پاسپورت ها به آدرسی که داده اید، فرستاده شود. تقریبا حدود ۱ هفته زمان میبرد تا گذرنامه به شما تحویل داده شود.

البته ممکن است این زمان به دلیل مراجعه پستچی و نبودن شما در نشانی ارائه شده بیشتر هم شود. در ضمن ممکن است که استعلام هایی که اداره گذرنامه برای شما می گیرد هم با مشکل مواجه شود که این مشکلات به شما خبررسانی می شود.

نکته مهم دیگری که وجود دارد، این است که تمام افراد بالای ۶ سال باید اداره پلیس +۱۰ بروند و رسیدی که آخر کار به آنها داده می شود را زمانی که پستچی آمد به آنها تحویل دهند.

خلاصه ای از مراحل گرفتن پاسپورت در ایران

۱. مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت را جمع‌آوری کنید.
۲. با در دست داشتن مدارک، به‌صورت حضوری به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کنید.
۳. به پیشخوان بخش گذرنامه بروید و از متصدی امور گذرنامه، فرم صدور پاسپورت را بگیرید.
۴. پس از پر کردن فرم، آن را به‌همراه سایر مدارک به متصدی تحویل دهید.
۵. در گام بعدی، فرآیند اخذ انگشت‌نگاری از شما در همان دفتر پلیس + ۱۰ انجام خواهد شد.
۶. سپس،‌ در کیوسک‌های مخصوص عکاسی، از شما عکس پرسنلی گذرنامه گرفته می‌شود.
۷. در مرحله آخر، باید هزینه‌های صدور گذرنامه را از طریق دستگاه‌های کارت‌خوان پرداخت کنید.
۸. از سوی اداره گذرنامه پیامک تایید برای شما ارسال می‌شود.

شرایط ظاهری عکس گذرنامه به‌صورت زیر است:

شرایط ظاهری عکس گذرنامه

بدون عینک، کراوات، کلاه،‌ زیور‌آلات و آرایش غیر‌متعارف مو یا محاسن
داشتن حجاب کامل برای دختران بالای ۶ سال
برای آقایان پیراهن ساده و برای بانوان روسری یا مقنعه بدون طرح پیشنهاد می‌شود
نکته مهم: گرفتن عکس با این روش در دفاتر پلیس + ۱۰ برای کودکان زیر ۵ سال اجباری نیست. شما می توانید برای کودکان زیر ۵ سال یک قطعه عکس پرسنلی ۴*۶ همراه داشته باشید. برای نوزادان زیر ۳ سال، همراه داشتن عکس ۴*۶ الزامی است.

مراحل گرفتن پاسپورت برای دانشجویان و افراد مشمول سربازی

اگر شما سرباز یا دانشجو هستید شرایطی متفاوت دارید و باید مراحل زیر را طی گنید تا بتوانید برای خود پاسپورت بگیرید.

مراحل گرفتن گذرنامه برای افراد مشمول سربازی به‌صورت زیر است:

۱. برای دریافت کد سخا به پلیس + ۱۰ مراجعه کنید

ابتدا باید کد سخا دریافت کنید. برای این کار به نزدیک‌ترین دفتر خدمات الکترونیک انتظامی بروید و با ارائه مدارکی مانند اصل و کپی شناسنامه و کارت‌ ملی و عکس پرسنلی، از متصدی مربوطه کد سخای خود را بگیرید.

۲. وارد پرتال رسمی خدمات الکترونیک انتظامی شوید

بعد از اینکه از اداره پلیس+۱۰ برگشتید، وارد سامانه sakha.epolice.ir شوید؛ نام کاربری شما همان کد ملی و رمز عبور نیز همان کد سخایی است که از پلیس + ۱۰ دریافت کرده‌اید.

۳. فرم ثبت درخواست خروج از کشور را پر کنید

پس از ورود به سامانه خدمات الکترونیک سخا، در این سایت برای ثبت درخواست خروج از کشور اقدام کنید.

در این سامانه باید فرم درخواست خروج از کشور را پر کنید؛‌ در این فرم اطلاعاتی مانند مقصد و بازه سفر، نوع سفر (سیاحتی، زیارتی، تحصیلی و غیره) از شما سوال می‌شود که باید به‌طور دقیق به آن‌ها پاسخ دهید.

نکته مهم اول: اگر قصد سفر خارجی ندارید و فقط تمایل دارید پاسپورت بگیرید، بهتر است نوع سفرتان را زیارتی بزنید تا میزان وثیقه کمتری پرداخت کنید.

نکته مهم دوم: با اینکه در سامانه سخا اطلاعات سفرتان را وارد می‌کنید، اما پس از گرفتن پاسپورت هیچ محدودیتی برای سفر نخواهید داشت. شما می‌توانید به هر کشوری که تمایل دارید سفر کنید؛ اما باید حتما در بازه‌ای که اعلام کرده‌اید، به ایران برگردید.

دقت داشته باشید که پس از دریافت گذرنامه می‌توانید به سازمان وظیفه عمومی مراجعه کرده و مجوز خروج از کشور خود را لغو کنید.

۴. از دانشگاه محل تحصیل خود تاییدیه تحصیلی بگیرید

اکنون به دانشگاه محل تحصیل خود رفته و درخواست نامه تاییدیه تحصیلی بدهید. پس از ثبت درخواست، احتمالا دانشگاه این نامه را به‌صورت اتوماتیک به سامانه خدمات الکترونیک انتظامی می فرستد.

۵. مبلغ وثیقه خروج از کشور را بپردازید

برای پرداخت مبلغ وثیقه، ابتدا در بانک سپه حساب باز کنید. سپس از طریق همان سامانه سخا و به‌صورت آنلاین از حساب سپه خود مبلغ وثیقه را پرداخت کنید. پس از بازگشت به ایران، مبلغ وثیقه به حساب سپه شما برگشت می خورد.

پس از گذشت چند روز از پرداخت این مبلغ، مجوز خروج از کشور برای شما صادر می‌شود.

۶. برای انجام مراحل گرفتن پاسپورت به پلیس + ۱۰ مراجعه کنید

اگر تا اینجای کار را انجام دادید، نوبت ببه اداره پلیس+۱۰ می رد و شما باید تمام مراحل گذرنامه عادی را طی کنید.

مراحل تمدید پاسپورت چگونه است؟

اگر اعتبار گذرنامه شما کمتر از ۶ ماه باشد، به دنبال تمدید آن باشید.

برای تمدید گذرنامه نیز باید با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کنید. مدارک و مراحل تمدید پاسپورت، مانند مراحل اخذ گذرنامه می باشد؛ تنها تفاوت این است که شما باید پاسپورت منقضی‌شده خود را نیز ببرید.

معرفی انواع پاسپورت ایرانیان

معرفی انواع پاسپورت ایرانیان

گذرنامه‌های ایرانی به طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

گذرنامه توریستی: همان پاسپورت عادی است. افرادی که قصد دارند از کشور خارج شوند، باید مراحل پاسپورت گرفتن را که بالاتر ذکر شد، انجام دهند. پاسپورت توریستی در‌‌واقع شناسنامه شما در خارج از کشور خواهد بود.
گذرنامه دیپلماتیک: پاسپورت دیپلماتیک ویژه مقامات سیاسی و دیپلمات‌های کشورمان است.
گذرنامه خدمت: پاسپورت خدمت برای برخی از کارمندان دولت صادر می‌شود تا بتوانند ماموریت‌های کاری خود را را‌حت‌تر انجام دهند.

تفاوت‌های اصلی بین انواع گذرنامه:

  • اعتبار: گذرنامه‌های سیاسی و خدمت معمولاً دارای اعتبار بیشتری نسبت به گذرنامه‌های عادی هستند.
  • تعداد صفحات: تعداد صفحات گذرنامه‌های سیاسی و خدمت ممکن است بیشتر از گذرنامه‌های عادی باشد.
  • تسهیلات: دارندگان گذرنامه‌های سیاسی و خدمت از برخی تسهیلات خاص در هنگام سفر به خارج از کشور برخوردار هستند.

نکات مهم در مورد گذرنامه ایرانی:

  • مدت اعتبار: مدت اعتبار گذرنامه‌های ایرانی معمولاً پنج سال است.
  • تمدید: برای تمدید گذرنامه، باید قبل از انقضای اعتبار آن اقدام کرد.
  • تغییر مشخصات: در صورت تغییر مشخصات فردی مانند نام، نام خانوادگی یا عکس، باید گذرنامه جدیدی صادر شود.
  • محدودیت سفر: برخی از کشورها برای دارندگان گذرنامه ایرانی محدودیت‌های سفر اعمال می‌کنند

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مراحل اخذ گذرنامه، می‌توانید به وب‌سایت پلیس مهاجرت و گذرنامه مراجعه کنید.

چه افرادی نمی‌توانند پاسپورت بگیرند؟

خذ گذرنامه برای همه افراد امکان‌پذیر نیست و شرایط خاصی برای آن در نظر گرفته شده است. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است فردی نتواند گذرنامه دریافت کند. برخی از این دلایل عبارتند از:

  • محدودیت‌های قضایی:افرادی که طبق حکم قضایی اجازه خروج از کشور ندارند.
  • افرادی که به دلیل بدهی‌های مالیاتی یا بانکی، ممنوع‌الخروج شده‌اند.
  • محدودیت‌های امنیتی:افرادی که به دلایل امنیتی ممنوع‌الخروج هستند.
  • محدودیت‌های سربازی:آقایان بالای ۱۸ سال که هنوز کارت پایان خدمت یا معافیت نگرفته‌اند.
  • سایر محدودیت‌ها:افرادی که دارای سوءپیشینه کیفری هستند (در برخی موارد و با گذشت زمان مشخص، این محدودیت برداشته می‌شود).
  • افرادی که دارای بیماری‌های خاص و مسری هستند و ممکن است برای سایرین خطرآفرین باشند.
    علاوه بر موارد فوق، شرایط خاصی برای برخی گروه‌های سنی نیز وجود دارد:
  • افراد زیر ۱۸ سال: برای اخذ گذرنامه نیاز به اجازه محضری یا کتبی از پدر یا قیم قانونی دارند.
  • افراد بالای ۱۵ سال: باید شناسنامه عکس‌دار ارائه دهند.

توجه: قوانین و مقررات مربوط به صدور گذرنامه ممکن است به مرور زمان تغییر کند. بنابراین، برای اطلاع دقیق از شرایط و مدارک مورد نیاز، بهتر است به صورت مستقیم با اداره گذرنامه یا دفاتر پلیس +۱۰ تماس بگیرید.

نکاتی که قبل از گرفتن پاسپورت باید بدانید

  • با توجه به شلوغ‌ بودن بسیاری از دفاتر پلیس + ۱۰، به نظر ما بهتر است که صبح زود و در ابتدای ساعت کاری به این دفاتر بروید.
  • ظاهر خودتان را برای گرفتن عکس پاسپورت طبق مقررات درست کنید. این عکسی است که در صفحه اول گذرنامه شما قرار می‌گیرد! بنابراین کاملا آماده و شیک بروید.
  • با توجه به اینکه پیش‌زمینه تصویر پاسپورت سفید است، لباس سفید نپوشید.
  • در نوشتن آدرس و اطلاعات تماس در فرم صدور گذرنامه حواستان باشد؛ پاسپورت شما به آدرسی که در فرم نوشته‌اید ارسال می شود.
  • حضور شخص متقاضی پاسپورت در دفاتر پلیس + ۱۰ برای ثبت درخواست صدور یا تمدید گذرنامه الزامی است.
  • کارت ملی و کارت پایان خدمت (یا معافیت)‌ قدیمی اعتبار ندارد؛‌ فقط کارت‌های هوشمند را می گیرند.
  • اگر برای هوشمند‌سازی کارت ملی خود اقدام کرده‌اید،‌ با ارائه برگه درخواست هوشمند‌سازی نیز می‌توانید برای انجام مراحل پاسپورت گرفتن اقدام کنید.
  • در‌صورتی‌که شناسنامه شما مخدوش یا بدون عکس باشد، احتمالا متصدی امور گذرنامه ابتدا از شما درخواست می‌کند که برای تعویض شناسنامه خود اقدام کنید.

در‌صورت گم کردن پاسپورت چه کار کنیم؟

در‌صورت گم کردن گذرنامه، باید برای جلوگیری از سوء‌استفاده‌های احتمالی، به اداره گذرنامه استان محل زندگی خود گزارش مفقودی پاسپورت را اعلام کنید.

پس از اعلام مفقودی گذرنامه، به پلیس + ۱۰ بروید و مراحل اخذ گذرنامه که در این مقاله توضیح داده شد را از ابتدا تا انتها طی کنید.

سریع‌ ترین راه گرفتن پاسپورت کدام است؟

ما تمام مراحل گرفتن پاسپورت را به صورت کامل شرح دادیم و هنوز هم باید همین کار را انجام دهید و در حال حاضر راه دیگری وجود ندارد.

کلام آخر

در این مطلب از تجارت امروز ما تمام مراحل گرفتن پاسپورت را به صورت کامل بیان کردیم. اگر شما عزیزان پیشنهاد یا سوالی دارید، خوشحال می شویم که در قسمت کاربران نظر بدهید.

انتهای مطلب/آ.ع

امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا