کدام شغل ها در معرض انقراض اند؟
در سال ۱۴۰۱ از ربات گفتگو محور chat GPT رونمایی شد، که تاثیرات این ربات بسیار فراتر از کامپیوتر است به طوری که در صورت پیشرفت می تواند فرهنگ، علم، سیاست و به خصوص اقتصاد را با یک انقلاب مواجه کند.
به گزارش تجارت امروز؛ بدون شک مهمترین اتفاق در دنیای تکنولوژی در سال ۱۴۰۱، رونمایی از ربات گفتگو محور chat GPT بود. آخرین ورژن این ربات توانست به اصطلاح روی دست گوگل بزند و از جهات مختلف برتری خود را ثابت کند.
هر چند محققان معتقدند این هوش مصنوعی هنوز جای کار و پیشرفت دارد، اما چشم انداز آن بسیار روشن است و بسیاری ارائه این ربات را انقلابی بزرگ در عرصه علم و تکنولوژی و هم ارز انقلاب کوپرنیک در نجوم، ماشین بخار در مکانیک و ماشین تورینگ در کامپیوتر و دیجیتال میدانند.
تاثیرات chat GPT فراتر از کامپیوتر است. این ربات در صورت پیشرفت بیشتر میتواند فرهنگ، علم، سیاست و به خصوص اقتصاد را با یک انقلاب مواجه کند. در مورد تاثیرات علمی، آکادمیک، فرهنگی و اجتماعی و حتی سیاسی این ربات تحقیقات زیادی شده، اما از جنبههای اقتصادی آن غفلت شده است.
انقلاب اقتصادی chat GPT/ کدام شغلها در معرض خطرند؟
ربات گفتگو محور chat GPT میتواند همان کاری را کند که انقلاب صنعتی انگلستان با بازار و وضعیت کارگران کرد. انقلاب قرن هجده و نوزدهم صنعتی باعث بیکار شدن بسیاری از کارگران، جایگزینی ماشین به جای انسان، کاهش حقوق ها، افزایش ساعت کاری، مهاجرت، بی خانمانی، شورشها و خیزشهای کارگری و در نتیجه تولد اندیشهها و انقلابهای سوسیالیستی در ابعاد و مناطق مختلف گردید.
انقلاب chat GPT نیز میتواند به اندازه انقلاب صنعتی تاثیرگذار باشد. این ربات بدون شک شغلهای زیادی را از بین خواهد برد. تا پیش از این بسیاری از تحلیلگران و نویسندگان و کارگردانان آثار علمی – تخیلی گمان میکردند که انقلاب در عرصه رباتیک و هوش مصنوعی باعث نابودی کارهای یدی میشود. این اندیشه آنقدر قوی بود که کارگردان انیمیشن وال ای، انسانهای آینده را فاقد مهارت راه رفتن دانسته و مدعی شد که آیندگان چنان از کارهای عملی و فعالیت فیزیکی دور میشوند که حتی راه رفتن را هم فراموش خواهند کرد. هر چند این ایده هنوز طرفدار دارد و اصلا هم بعید نیست تا چند سده یا دهه دیگر عملی شود، اما خلاف آن چیزی است که هوش مصنوعی GPT ارائه داده است.
این ربات بر خلاف پیش بینیها در حال نابود کردن و تضعیف شغلهای کارمندی، هوش محور، اطلاعات محور و ذهنی است و کاری به کار شغلهای فیزیکی و یدی ندارد.
طبق تحقیقات چند مرکز اطلاعاتی و آماری، تا چند سال آینده شغلهای غیر فیزیکی و کارمندی بسیاری از بین خواهند رفت، اما در شغلهای یدی تغییری صورت نخواهد گرفت. بر اساس تحقیقات، اکنون ریاضیدانان و مترجمان باید بیشتر از لوله کش ها، رانندگان و نانواها نگران آینده شغلی خود باشند چرا که ربات chat GPT سراغ تخصص آنها آمده و قصد تصرف آنها را دارد.
ربات chat GPT بر اساس یک مدل زبانی منطقی، کارهای تحلیلی را به بهترین نحو انجام میدهد. به همین دلیل، هر شغلی که با تحلیل زبانی یا منطقی در ارتباط باشد در معرض خطر است. بر اساس تحقیقات محققان دانشگاه پنسیلوانیا، شغل ریاضیدانان، حسابرسان مالیاتی، تحلیلگران کمی مالی و طراحان وب و طراحان نمایههای دیجیتال کاملا در معرض نابودی قرار دارد و chat GPT میتواند به سرعت تخصص آنها را ارائه دهد. همچنین شغل افراد دیگری مانند مترجمان، متخصصان روابط عمومی، تحلیلگران داده، گزارش نویسان، مصححان و ویراستاران، کارمندان مکاتبات اداری و … نیز در خطر جدی قرار دارد، چرا که باید دیر یا زود با هوش مصنوعی رقابتی نابرابر داشته باشند.
خلاقیت؛ عامل پیروزی انسان بر chat GPT
تحلیلها نشان میدهد ربات chat GPT هنوز قدرت “خلاقیت” زیادی ندارد و فقط توانسته در زمینه تحلیلِ داده و استدلال پیشرفت کند. داستانها و اشعاری که این ربات میسازد کیفیت زیادی نداشته و قابل مقایسه با تولیدات و آثار انسانی نیست. به همین دلیل، میتوان خلاقیت را کلید گمشده انقلاب chat GPT دانست.
این امر در مورد شغلهای در معرض خطر نیز صدق میکند. به طور مثال، ریاضیدانان غالبا به دو گروه و دسته تقسیم میشوند: ریاضی دانان فنی و ریاضی دانان نظریه پرداز. شاید این تقسیم بندی بسیار کلی باشد، اما میتواند تا حد زیادی راهگشا باشد. ریاضی دانان فنی همان گروهی هستند که سعی در تحلیل و حل جزئیات دارند و با حضور chat GPT شغل و حرفهشان در معرض خطر خواهد بود.
اما بعید است جایگاه ریاضی دانان صاحب طرح و نظریه که بخشی از کار خود را روی شهود و خلاقیت استوار میسازند، با حضور رباتها و هوش مصنوعی دچار تزلزل شود. اصولا گروه دوم به دنبال باز کردن دروازههای ناگشوده علم هستند، نه ورود به درهایی که پیش از این باز شده است و این کاری است که از هوش مصنوعی بر نمیآید.
سایر شغلها و حرفهها نیز با این مساله روبه رو خواهند شد. هوش مصنوعی انسان را بالاجبار به سمت خلاقیت پیش میبرد. در سالهای آینده یا یک کارگر و کارمند و کارفرما بر مبنای خلاقیتش کار میکند و یا بی رحمانه به دست هوش مصنوعی حذف میشود. البته ممکن است در آینده دور یا نزدیک همین دستاویز نیز از بین برود و انقلابی دیگر در هوش مصنوعی به وقوع بپیوندد و رباتها صاحب تفکر خلاقانه نیز بشوند. اما تا آن زمان و لحظه، همچنان خلاقیت و تخیل میتواند ناجی انسان و کار او شود.
انتهای مطلب/ی.ن