انواع پروفیل ساختمانی
پروفیلها مقاطع تو خالی فلزی هستند که در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی به کار گرفته میشوند. پروفیلهای ساختمانی در انواع مختلفی با توجه به شکل، فرایند تولید، متریال و … در بازار وجود دارند.
انواع پروفیل ساختمانی در نرده، پنجره، درب، سقف،خرپا و … استفاده میشوند. هر یک از این محصولات ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند که همین عوامل بر قیمت پروفیل تاثیر میزارند و باید با توجه به اهداف خود نوع آن را انتخاب کنید.
پروفیل ساختمانی چیست؟
پروفیل ساختمانی یکی از انواع پرکاربرد مقاطع است که در صنعت ساختمانسازی به کار گرفته میشود. این محصول در ضخامتهای مختلفی مانند ۲ تا ۴ میلیمتر در بازار وجود دارد. پروفیل ساختمان با سه روش نورد سرد، نورد گرم و مرکب تولید میشوند. محصولات تولید شده از این چند فرایند تفاوتهای زیادی با هم دارند. پروفیلهای ساخته شده با نورد گرم در برابر فشار بیرونی مقاومت بسیار زیادی دارند، ولی پروفیلهای ساخته شده با نورد سرد از مقاومت کمتری برخوردارند و برای سبک سازی سازه به کار گرفته میشوند.
انواع پروفیل ساختمانی تولید شده با فرآیند مرکب هم با دو روش نورد سرد و گرم تولید میشوند و از مزایای این دو روش بهره میگیرند. پروفیلهای ساختمانی اغلب از جنس آلومینیوم ساخته میشوند. این متریال به علت وزن کم و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی یک متریال ایدهآل برای ساخت درب و پنجره، کانال تهویه و … است.
انواع پروفیل ساختمانی بر اساس سطح مقطع
پروفیل های ساختمانی بر اساس معیارهای مختلفی در دستههای گوناگونی قرار میگیرند. یکی از تقسیمبندیهای رایج این محصولات بر اساس سطح مقطع است که در دو دسته باز و بسته قرار میگیرند.
پروفیل بسته
پروفیل های بسته در دو روش ساخته میشوند. در روش اول برای شکل دهی آنها از غلتک استفاده میشود، در پایان لبههای آن را به یکدیگر جوش میدهند. در روش دوم آن را در دمای بسیار زیاد از حفرهای عبور میدهند و پروفیل بسته تولید میشود.
پروفیل باز
پروفیلهای باز دارای لبه گسترده هستند و در مقایسه با نوع بسته مقاومت بسیار زیادی را ارائه میدهند. همچنین این پروفیلها تنوع بسیار زیادی دارند. قیمت و وزن این پروفیلها بسیار پایین است؛ از این رو کاربرد بسیار زیادی دارند. پروفیل z، تیرآهن، نبشی، میلگرد، ناودانی از انواع پرکاربرد پروفیل بسته ساختمانی هستند.
انواع پروفیل ساختمانی بر اساس ظاهر
انواع پروفیل ساختمانی بر اساس شکل و ظاهر در دستههای زیر قرار میگیرند:
پروفیل تسمه
پروفیل تسمه یکی از پروفیلهای ساختمانی است که عرض آن از ۱۶۰ میلیمتر کمتر است و با علامت اختصاری PL نمایش داده میشود. طول، عرض و ضخامت تسمه در نقشههای ساختمانی پس از علامت PL قرار میگیرد.
ناودانی
ناودانی یکی از انواع پرکاربرد مقاطع ساختمانی است که در دو شکل U و C وجود دارد. اگر بالهای ناودانی موازی با هم باشند ناودانی C خوانده میشود، ولی در صورتی که بالهای ناودانی موازی با هم نباشد، شکل U لاتین را به خود میگیرد و ناودانی U خوانده میشود. این ناودانی از جنس استیل، آلومینیوم یا فولاد است و برای ساخت چهارچوب درب و پنجره به کار گرفته میشود.
نبشی
نبشی یکی از پروفیلهای پرکاربرد در ساختمانسازی بوده که به شکل L است و با علامت L هم نشان داده میشود. پس از این علامت عددی درج شده که این عدد بیانگر طول، عرض و ضخامت نبشی است. نبشی برای اتصالات ساختمانسازی و تقویت ورق فولادی به کار گرفته میشود. از روش نورد سرد برای تولید نبشی استفاده میکنند.
سپری
سپری یکی دیگر از انواع پروفیل ساختمانی است که با علامت اختصاری T نشان داده میشود. این نبشی در دو نوع وجود دارد. در یک نوع ارتفاع و قاعده سپری با هم یکسان بوده، اما در نوع دیگر ارتفاع سپری نصف قاعده است. این نوع پروفیل با روش نورد گرم یا سرد ساخته میشود که هر یک از محصولات ویژگیهای خاص خود را دارند. این محصول کاربرد بسیار زیادی در صنعت ساختمان سازی دارد. از نبشی برای ساخت سقفهای کاذب، اتصال پل به ستون، ساخت چهارچوب سقف کاذب، ساخت سقف شیروانی، ساخت درب و پنجره و … استفاده میکنند.
پروفیل Z
پروفیل Z از دیگر انواع پرکاربرد پروفیل ساختمانی است که برای معرفی آن از علامت اختصاری Z استفاده میکنند. ضخامت این پروفیل حدود ۲٫۵ تا ۳ میلیمتر است. این مقطع برای اتصال سازههای فلزی مانند ورزشگاهها، اتصال سازههای فلزی، پوشش سوله، ایستگاههای سوخترسانی و… به کار گرفته می شود. قیمت پروفیل Z با توجه به ضخامت اش مشخص میشود.
تیرآهن
تیرآهن یکی از شناختهشدهترین و پرکاربردترین مقاطع است. تیرآهن با علامت اختصاری H یا I نشان داده میشود که هر یک از این دو هم در انواع مختلفی وجود دارند. تیرآهن در سه نوع IPB، IPN و INP وجود دارد. از تیرآهن برای ساخت اسکلت سازهها، ستون، خرپا و تیر استفاده میشود. این مقطع تحمل بارهای خمشی و لنگر برشی را دارد.
ورق
ورق یکی از انواع پروفیل ساختمانی است. پروفیل ورق در دو نوع ساده و آج دار وجود دارد. از مهمترین محصولات این پروفیل میتوان از ورق سیاه، ورق آج دار یا ورق روغنی نام برد. پرکاربردترین و با ارزشترین این محصولات ورق سیاه است که در صنایع مختلف به کار گرفته میشود.
میلگرد
میلگرد از مقاطع پرکاربرد در صنعت ساختمانسازی است که در دو نوع ساده و آجدار وجود دارد. این نوع پروفیل برخلاف سایر پروفیلهای موجود در بازار تو پر است و در چهار نوع A1 ، A2 ، A3 و A4 تولید میشود.
لوله
یکی دیگر از انواع پروفیل ساختمانی به نام لوله شناخته میشود. این نوع پروفیل در مقابل ضربه، شکستگی و شرایط جوی مقاومت زیادی دارد.
چهارپهلو
چهارپهلو از دیگر پروفیلهای ساختمانی با ظاهر مربع بوده که همانند میلگرد تو پر است. از چهار پهلو برای ساخت انواع چهارچوب درب و پنجره، بخشهای تزیینی بنا، محور اتصالات و … استفاده میشود.
جمعبندی
پروفیل یکی از انواع مصالح ساختمانی پرکاربرد است که برای ساخت بخشهای تزیینی و کاربردی بناها به کار گرفته میشود. انواع پروفیل ساختمانی در شکلهای گوناگون در بازار وجود دارند که هر شکل کاربرد متفاوتی دارد و باید با توجه به اهداف خود نوع آن را انتخاب کنید. همچنین انواع پروفیل موجود در بازار در کیفیتهای مختلفی ساخته میشوند که با توجه به اینکه این مصالح در نواحی حساسی مانند سقف، چهارچوب در و پنجره و … به کار گرفته میشود، باید نوع باکیفیت آن به کار گرفته شود.