مدیریت منابع انسانی

هنر نه گفتن در محل کار؛ چگونه در محیط کار مرزهای سالم بگذاریم؟

در دنیای پرشتاب و رقابتی امروز بسیاری از افراد به دلیل ترس از نارضایتی دیگران یا حفظ روابط حرفه‌ای، نمی‌توانند به درستی مرزهای خود را در محل کار مشخص کنند. اما یادگیری هنر نه گفتن نه تنها به شما کمک می‌کند تا انرژی خود را مدیریت کنید، بلکه به حفظ تعادل بین زندگی شخصی و شغلی و افزایش بهره‌وری‌تان نیز می‌انجامد. 

به گزارش تجارت امروز؛ هنر نه گفتن در محل کار می‌تواند مهارتی حیاتی برای حفظ تعادل و کارایی شما در محل کار باشد. بله گفتن به تجربیات جدید می‌تواند هیجان‌ انگیز باشد. وقتی در سفر هستید، شغل مناسبی را پیدا می‌کنید یا در محل کار به شما یک چالش باارزش پیشنهاد می‌شود، گفتن بله دنیا را به روشی کاملاً جدید و الهام‌بخش برای شما باز می‌کند. اما در طول زندگی کاری روزانه‌تان، بله گفتن به هر چیزی ممکن است منجر به ضرب‌ الاجل‌ های شتاب‌ زده یا کارهای ناتمام شود.

ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشید، اما طبیعی است که در محیط کار به برخی مسائل هم بله و هم نه بگویید. هنر نه گفتن به شما کمک می‌کند تا از فشار های اضافی جلوگیری کرده و تمرکز خود را بر روی اولویت‌های واقعی حفظ کنید. در اینجا نحوه بهبود این مهارت و گفتن نه با اطمینان در حالی که همچنان روابط حرفه‌ای خود را حفظ می‌کنید، آمده است.

چرا باید هنر نه گفتن در محل کار را بدانیم؟

اول از همه ممکن است از خود بپرسید که چرا هنر نه گفتن در محل کار اهمیت دارد؟ چرا نمی‌توانم همیشه بله بگویم و همه را راضی نگه دارم؟ تا حد زیادی این سوال منطقی است؛ طبیعی است که بخواهید در محل کار مردم را خوشحال کنید. حتی بیشتر وقتی که این درخواست از سوی رئیس شما باشد، چرا که مسئولیت‌ های شغلی معمولاً شامل حمایت از تیم و مدیریت می‌شود.

اما نکته اصلی این است: نه گفتن راهی برای تعیین حد و مرز است. در حالی که بله گفتن ممکن است در کوتاه مدت حس خوبی به شما بدهد، تعیین مرزها می‌تواند به ایجاد یک محیط کاری شادتر و سازنده‌تر برای همه افراد منجر شود، نه فقط شما. دلایل متعددی برای نه گفتن وجود دارد که فراتر از منافع شخصی شماست، از جمله:

  • اگر چیزی غیرضروری است: شما مهارت‌های خود را بهتر از هر کسی می‌شناسید. در مواقعی که مدیران یا رهبران تیم از شما می‌خواهند کاری را انجام دهید که می‌دانید غیرضروری است یا حتی می‌تواند برای تلاش‌های تیم شما مضر باشد، نه گفتن می‌تواند برای تیم و پروژه بهتر باشد. این همچنین نشان‌دهنده این است که شما کار خود را کاملاً درک کرده‌اید.
  • برای جلوگیری از خزش دامنه: زمانی که محدوده یک پروژه را تعیین می‌کنید، شما و دیگر ذینفعان پروژه تصمیم می‌گیرید که چه کارهایی باید انجام شود و تا چه زمانی. اگر به موارد جدید و اضافی بله بگویید، ممکن است از موعد مقرر فراتر بروید و باعث ایجاد خزش دامنه شوید.
  • برای نشان دادن مهارت‌های رهبری خود: توانایی برقراری ارتباط دقیق یکی از مهارت‌های رهبری حیاتی است. نه گفتن به شما این امکان را می‌دهد که با صراحت بیشتری در مورد ظرفیت خود صحبت کنید و حجم کاری خود را طوری سازمان‌دهی کنید که بیشترین تأثیر را بگذارد. این می‌تواند شما را به موقعیت‌های رهبری نزدیک‌تر کند.
  • برای اینکه نشان دهید قابل اعتماد هستید: ممکن است این موضوع غیرمنطقی به نظر برسد، اما نه گفتن در واقع به ایجاد اعتماد کمک می‌کند. با نه گفتن به کارهایی که ظرفیت انجام آن‌ها را ندارید، به رئیس و همکارانتان نشان می‌دهید که به اندازه کافی سازماندهی شده‌اید و از حجم کاری خود آگاه هستید. به این ترتیب، وقتی به کاری متعهد می‌شوید، می‌توانند به شما اعتماد کنند تا آن را به پایان برسانید.
  • برای جلوگیری از فرسودگی شغلی: فرسودگی شغلی و فشار کاری بیش از حد، در حال افزایش است. تحقیقات نشان می‌دهند که تقریباً از هر چهار کارگر یک نفر چهار بار یا بیشتر در سال فرسودگی شغلی را تجربه می‌کند و ۴۰ درصد از افراد فکر می‌کنند که فرسودگی شغلی بخش اجتناب‌ناپذیر موفقیت است. بله گفتن به هر درخواست، حتی زمانی که می‌خواهید نه بگویید، می‌تواند باعث فشار اضافی، رنجش و در صورت عدم کنترل، فرسودگی شغلی شود.

چطور بله گفتن می‌تواند شما را از اهداف خود دور کند؟

چطور بله گفتن می‌تواند شما را از اهداف خود دور کند؟

ممکن است غیرمنطقی به نظر برسد، اما بله گفتن بیش از حد در واقع می‌تواند بهره‌وری شما را کاهش دهد. دلیل این امر این است که هرچه مسئولیت‌های بیشتری بر دوش شما باشد، تمرکز و اولویت‌بندی وظایفی که واقعا مهم هستند، دشوارتر می‌شود. در اینجا چند دلیل وجود دارد که چرا تبدیل شدن به فردی که همیشه بله می‌گوید می‌تواند آسیب‌زننده باشد:

  • بهره‌وری شما کاهش می‌یابد و احساس غرق شدن بیشتری می‌کنید زیرا بار زیادی بر دوش دارید.
  • اگر می‌دانید که باید نه بگویید، ممکن است همچنان به‌طور مداوم بله بگویید و خود را در موقعیت‌های اضافی بی‌اندازید.
  • با بله گفتن به “این یک کار”، در واقع به همه وظایفی که می‌توانید در آن زمان انجام دهید، نه می‌گویید، حتی اگر آن‌ها مهم‌تر باشند.
  • شما ممکن است روی اولویت‌های شخص دیگری کار کنید که اگرچه اهمیت دارد، اما ممکن است کاری نباشد که در اولویت‌های شما قرار دارد.

چه زمانی باید هنر نه گفتن در محل کار را داشته باشیم

بله گفتن یک راه طبیعی برای احساس تعلق به تیم در محل کار است. اما مواقعی وجود دارد که باید نه بگویید، از جمله:

  • وقتی سرت شلوغ است: این باید شهودی باشد، اما وقتی کار به اوج خود می‌رسد، ممکن است آنقدر مشغول شوید که متوجه نشوید چقدر تحت فشار هستید. سعی کنید قبل از رسیدن به این نقطه، نه بگویید و از غرق شدن در کار خود جلوگیری کنید.
  • وقتی راه‌حل بهتری وجود دارد: واگذاری وظایف به همکاران یا اعضای تیم یک روش عالی برای نه گفتن است، در حالی که همچنان مسئولیت‌ها را به درستی انجام می‌دهید.
  • وقتی با کار شما همخوانی ندارد: همیشه نیازی به توجیه نه گفتن نیست. گاهی اوقات پروژه یا وظیفه‌ای که به شما محول می‌شود، با علایق یا محدوده کاری شما تطابق ندارد و شما نمی‌خواهید آن را انجام دهید. اگر این کار در اولویت نیست، نه گفتن دلیل موجهی دارد.
  • وقتی پروژه با تخصص شما سازگار نیست: شما در حرفه خود مهارت دارید و ممکن است این بدان معنا باشد که آن کار را بهتر از مدیر خود درک می‌کنید. اگر پروژه‌ای با تخصص شما همخوانی ندارد، می‌توانید با خیال راحت نه بگویید.
  • وقتی شروع به احساس رنجش یا عصبانیت می‌کنید: اگر بیش از حد بله گفته‌اید و به تدریج احساس ناراحتی یا عصبانیت می‌کنید، این نشانه‌ای است که وقت آن رسیده که نه بگویید.

۷ نکته که به شما کمک می کند مودبانه و حرفه ای نه بگویید

7 نکته که به شما کمک می کند مودبانه و حرفه ای نه بگویید

برای بسیاری از ما، می‌دانیم که هنر نه گفتن در محل کار می‌تواند به ما کمک کند، اما این لزوماً کار را آسان‌تر نمی‌کند. طبیعی است که از رد کردن درخواست‌ها خودداری کنیم، به ویژه زمانی که این درخواست‌ها از سوی رهبری مطرح می‌شود. با این حال راه‌ هایی وجود دارد که می‌توانید در نه گفتن بهبود یابید. با دنبال کردن چند روش موثر نه گفتن به طور طبیعی برای شما آسان‌تر خواهد شد.

۱. حجم کار خود را بشناسید

قبل از اینکه تصمیم بگیرید که بله یا نه بگویید باید از حجم کاری فعلی خود آگاه باشید. این به شما کمک می‌کند تا مشخص کنید که آیا قادر به انجام مسئولیت‌های اضافی هستید یا نه و اولویت‌های فعلی خود را به یاد بیاورید. معمولاً این آگاهی به شما اجازه می‌دهد که قبل از هر درخواست، بدانید که آیا ظرفیت برای پذیرش پروژه‌های جدید دارید یا خیر.

اگر تمام اطلاعات خود را در یک منبع مرکزی جمع‌آوری کرده باشید، می‌توانید به راحتی و با سرعت حجم کار و ظرفیت فعلی خود را برای پروژه‌های جدید ارزیابی کنید. استفاده از نرم‌افزار مدیریت پروژه به شما این امکان را می‌دهد که کارهای خود را ردیابی کرده و آن را با دیگر ذینفعان به اشتراک بگذارید، تا آنها نیز به راحتی بررسی کنند که آیا شما می‌توانید از پروژه‌های جدید پشتیبانی کنید یا خیر. همچنین تعیین ضرب‌الاجل‌ها بر اساس اولویت‌ها به شما کمک می‌کند تا وضعیت فعلی را با آنچه در آینده قرار است انجام دهید مقایسه کنید و به شما این امکان را می‌دهد که در برنامه روزانه خود بازنگری کرده و ببینید آیا زمانی برای انجام وظایف اضافی دارید یا خیر.

۲. با مثبت اندیشی رهبری کنید

هنگام نه گفتن، اولین قدم شروع با یک احساس مثبت است. عباراتی مانند «خیلی ممنون…» یا «شما همیشه در شناسایی این فرصت‌ها فوق‌العاده هستید…» می‌تواند روشی عالی برای نشان دادن قدردانی شما باشد حتی اگر در حال حاضر نتوانید بله بگویید. صداقت را فراموش نکنید. به این فکر کنید که واقعاً چرا از شما خواسته شده است. شاید به این دلیل به سراغ شما آمده‌اند که شما در کاری که انجام می‌دهید بهترین هستید یا شاید این نشان‌دهنده اعتماد آن‌ها به شماست. قبل از پاسخ دادن، لحظه‌ای مکث کنید و دلایلی که چرا ابتدا به شما مراجعه کرده‌اند را در نظر بگیرید. سپس از آن برای ارائه یک پاسخ مثبت و محترمانه استفاده کنید.

۳. مودبانه و آشکارا رد کنید

مودبانه و آشکارا رد کنید

این روش به مثبت بودن کمک می‌کند، اما به این معنا نیست که شما باید از نه گفتن خود عذرخواهی کنید. هرچه بیشتر ابهام داشته باشید، احتمال سوء تفاهم نیز افزایش می‌یابد. بنابراین مهم است که با صراحت و وضوح نه بگویید تا هیچ فرصتی برای سوء تفاهم باقی نماند که ممکن است به‌طور ناخواسته منجر به درگیری شود.

۴. توضیح دهید که چرا

شفاف بودن در بیان “نه” به همکاران یا رهبر تیم شما کمک می‌کند تا بفهمند که این رد کردن به هیچ وجه شخصی نیست. شما نه می‌گویید چون دلیل موجهی برای آن دارید و این شفاف‌سازی به ایجاد اعتماد میان شما و سایر افراد درگیر کمک می‌کند. اگر در حال پاسخ دادن به مدیر هستید، به‌طور دقیق در مورد حجم کار فعلی خود صحبت کنید. گاهی اوقات همین توضیح کافی است تا آنها متوجه شوند چرا نمی‌توانید درخواستشان را بپذیرید. یا به این ترتیب این فرصت را به مدیر می‌دهید که اولویت‌های دیگری را برای انجام وظیفه جدید تغییر دهد. تمامی این موارد به جلوگیری از سوء تفاهم‌ها کمک می‌کند.

۵. راه حل متفاوتی ارائه دهید

گاهی اوقات می‌توانید با یک اخطار نه بگویید. ممکن است نتوانید مهلت فعلی را رعایت کنید، اما می‌دانید که ظرف یک ماه قادر به تکمیل پروژه خواهید بود. یا متوجه می‌شوید که شاید بهترین فرد برای انجام این کار نباشید بنابراین یک همکار را که در این زمینه مهارت بیشتری دارد، پیشنهاد می‌دهید. حتی اگر راه‌حلی برای خودتان ندارید، می‌توانید به آنها کمک کنید تا راهی متفاوت برای انجام کار پیدا کنند. مهم این نیست که چه چیزی پیشنهاد می‌دهید، بلکه آنچه که اهمیت دارد نشان دادن حمایت شماست.

۶. ثابت قدم باشید

ثابت قدم باشید 

از برخی جهات این قسمت از نه گفتن می‌تواند سخت‌ترین بخش باشد. طبیعی است که وقتی مجبور به گفتن نه می‌شوید، احساس بدی داشته باشید، به خصوص اگر آرزو می‌کنید که می‌توانستید بله بگویید. اما حتی اگر وسوسه‌انگیز باشد، تردید و رفت و برگشت هیچ کمکی به کسی نمی‌کند. در عوض سعی کنید قبل از گفتن نه، همه جنبه‌ها را در نظر بگیرید تا از تصمیم خود مطمئن شوید. سپس تا جایی که ممکن است به آن پایبند باشید.

۷. همدلی را تمرین کنید

اگر مثلاً یک همکار دائماً از شما بخواهد کاری را انجام دهید که نمی‌توانید یا نمی‌خواهید انجام دهید، ممکن است احساس ناامیدی کنید. یا اگر رئیسی دارید که همیشه در آخرین لحظه مسئولیت‌های جدیدی را اضافه می‌کند. برقراری ارتباط در مورد این ناامیدی‌ها ممکن است مفید باشد، اما یادگیری و تمرین همدلی نیز می‌تواند کارساز باشد.

به عنوان مثال، ممکن است آن همکار بار زیادی داشته باشد، اما نمی‌داند چگونه درخواست کمک کند. همدلی با درک چگونگی تأثیر کار بر روی همه افراد می‌تواند به همه ذینفعان کمک کند تا یکدیگر را بهتر درک کنند ارتباطات را بهبود بخشند و نه گفتن (و بله گفتن!) را در مواقع لازم راحت‌تر کند.

چگونه نه بگوییم؟

است به یک روش سریع و آسان برای بیان نه نیاز داشته باشید. این سناریو های نمونه می‌توانند به شما کمک کنند تا زمانی که باید هنر نه گفتن را تمرین کنید، دقیقاً بدانید چه چیزی می‌خواهید بگویید. زمانی که واقعاً در موقعیت سختی قرار دارید، می‌توانید از یک فرمول ساده برای ساختار بندی “نه” مودبانه خود استفاده کنید:

بسیاری از این فرمول‌ها شامل عبارت‌هایی مانند «نه، اما…» یا «خیلی ممنون که به من فکر کردید» هستند. همانطور که خواهید دید، این عبارات انعطاف‌پذیر هستند و می‌توانید از قسمت‌های مختلف این جملات برای ساختن پاسخ کامل خود استفاده کنید، فارغ از اینکه چه کسی از شما درخواست می‌کند.

چگونه به رئیس خود نه بگوییم

چگونه به رئیس خود نه بگوییم

این اغلب برای بسیاری از افراد سخت‌ترین بخش است. ممکن است در هنر نه گفتن در محل کار عالی باشید اما وقتی این درخواست از طرف رئیس شما باشد، وضعیت متفاوت می‌شود. این کاملاً طبیعی است و حتی می‌توان گفت که انتظار می‌رود. با این حال، شما می‌توانید یاد بگیرید که چگونه در مواقعی که نیاز دارید رئیس خود را رد کنید، به شیوه‌ای مناسب پاسخ دهید.

اولاً به یاد داشته باشید که رئیس شما لزوماً از همه جزئیات پروژه‌هایی که بر روی آنها کار می‌کنید آگاه نیست. بنابراین اگر از شما خواسته شود که کاری انجام دهید، این بدان معنا نیست که آن کار باید بر سایر وظایف شما اولویت پیدا کند. به عنوان مثال، فرض کنید که شما در حال کار بر روی یک پروژه فشرده هستید که باید هفته آینده ارائه شود. شما با ضرب‌الاجل‌های تنگ و سهامداران زیادی درگیر هستید که به شما وابسته‌اند. در این صورت رئیس شما ممکن است نخواهد بداند که چقدر مشغول هستید و از شما بخواهد چند الگوی جدید را ویرایش کنید. در چنین شرایطی، می‌توانید با توضیحی کوتاه و شفاف پاسخ دهید که فعلاً زمان کافی ندارید اما پس از اتمام پروژه اولویت‌دار، خوشحال می‌شوید که به آن بپردازید.

مثلاً:
«این الگوها به نظر پروژه جالبی می‌آیند! در حال حاضر من تمرکز کاملی بر انجام پروژه‌ام دارم که باید هفته آینده ارائه شود، اما دوست دارم بعد از آن روی این الگوها کار کنم. آیا می‌توانم پس از ارائه چهارشنبه آینده دوباره با شما تماس بگیرم تا مهلت جدیدی برای آن تعیین کنیم؟»

چگونه به همکاران خود نه بگوییم

نه گفتن به همکاران نیز می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. این افراد هم تیمی‌های شما هستند و گاهی اوقات حتی دوستانتان، اما وقتی با جمله‌ای مانند «هی، می‌تونی یه تماس سریع بگیری؟» در یک روز شلوغ روبرو می‌شوید باید یاد بگیرید چگونه به آرامی نه بگویید. می‌توانید با عباراتی مانند این پاسخ دهید:

«هی (نام)! من واقعا دوست دارم بیشتر در این مورد با شما صحبت کنم، اما امروز لیست کارهایم پر است. آیا می‌توانیم این موضوع را فردا پیگیری کنیم؟ یا آیا ممکن است که این موضوع را از طریق یک ایمیل سریع بررسی کنیم؟»

کلام آخر

هنر نه گفتن در محل کار مهارتی ضروری است که می‌تواند به شما کمک کند تا از فشارهای اضافی، فرسودگی شغلی و کمبود بهره‌وری جلوگیری کنید. در حالی که گفتن نه ممکن است ابتدا دشوار باشد با تمرین و استفاده از روش‌های مناسب می‌توانید آن را به ابزاری قوی برای مدیریت حجم کاری و حفظ مرزهای شخصی تبدیل کنید. مهم است که نه گفتن را با احترام و صراحت انجام دهید و همزمان همدلی و درک متقابل را حفظ کنید.

از همراهی شما در معرفی هنر نه گفتن در محل کار سپاسگزاریم. امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد و اگر سوالی در ذهن دارید در بخش نظرات منتظر شما هستیم. همچنین پیشنهادات شما برای بهبود کیفیت مطالب ما چراغ راه آینده ما خواهد بود. با همراهی شما تجارت امروز تلاش می‌کند تا اطلاعات دقیق و به‌روز را در اختیار مخاطبان خود قرار دهد.

انتهای مطلب/م.د

امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا