گردشگریفرهنگی

32 تن از شاعران استان فارس؛ از حافظ تا همای شیرازی

فارس دیار حافظ و سعدی از دیرباز مهد شعر و ادب پارسی بوده است. شاعرانی چون خواجوی کرمانی، شوریده شیرازی و بسیاری دیگر با سروده‌های دلنشین خود بر غنای ادبیات فارسی افزوده‌اند.

به گزارش تجارت امروز؛ شاعران استان فارس تنها به سرودن اشعار عاشقانه و عرفانی نپرداخته‌اند. آن‌ها با اشعار خود وقایع تاریخی، فرهنگ، آداب و رسوم مردم این دیار را به تصویر کشیده‌اند. اشعار آن‌ها گنجینه‌ای ارزشمند است که به ما کمک می‌کند تا با تاریخ و فرهنگ غنی این سرزمین بیشتر آشنا شویم.

شاعران استان فارس میراثی گران‌بها برای ما به یادگار گذاشته‌اند. اشعار آن‌ها همچون نگین‌هایی درخشان بر تارک ادبیات ایران می‌درخشد و با خواندن اشعار این شاعران بزرگ می‌توانیم به عمق احساسات، اندیشه‌ها و روح لطیف آن‌ها پی ببریم.

شاعران استان فارس

استان فارس به ویژه شیراز از دیرباز به عنوان مهد شعر و ادب ایران شناخته شده است که این دیار پرورشگاه شاعران بزرگ و نام‌آوری بوده که با سروده‌هایشان نام ایران را در تاریخ ادبیات جهان ماندگار کرده‌اند.

حافظ برجسته‌ترین مشاهیر شیرازی

حافظ برجسته‌ترین مشاهیر شیرازی

حافظ شیرازی بی‌شک یکی از بزرگ‌ترین شاعران ایران و جهان است. غزل‌های او سرشار از عشق، عرفان، فلسفه و زیبایی‌شناسی است و دیوان حافظ یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های تاریخ است و همچنان مورد مطالعه و توجه بسیاری از علاقه‌مندان به ادبیات قرار دارد.

خواجوی کرمانی یکی از شاعران استان فارس

خواجوی کرمانی یکی از شاعران استان فارس

خواجو در اواخر سدهٔ هفتم هجری در کرمان زاده شد وی علاوه بر شعر به علومی همچون ریاضیات و طب نیز تسلط داشت. خواجو در طول زندگی خود به سفرهای بسیاری رفت و از مناطق مختلف ایران و جهان دیدن کرد وی مدتی را در شیراز به سر برد و در پناه خاندان اینجو زندگی کرد. آرامگاه خواجو در تنگ الله اکبر شیراز واقع شده است.

شوریده شیرازی شاعر نابینا

شوریده شیرازی شاعر نابینا

شوریده شیرازی شاعر نابینای ایرانی با اشعار عاشقانه و عارفانه خود جایگاه ویژه‌ای در ادبیات معاصر ایران دارد. او به دلیل نابینایی دنیای درونی خود را در قالب شعر بیان می‌کرد و اشعارش سرشار از احساسات لطیف و عمیق است.

سعدی

سعدی

سعدی شیرازی دیگر شاعران استان فارس با آثار ماندگار خود همچون گلستان و بوستان جایگاه ویژه‌ای در ادبیات فارسی دارد. گلستان مجموعه‌ای از حکایت‌ها و اندرزهاست و بوستان منظومه‌ای است که در آن به مسائل اخلاقی و اجتماعی پرداخته شده است.

بیژن سمندر یکی از شاعران استان فارس

بیژن سمندر یکی از شاعران استان فارس

بیژن سمندر شاعر، ترانه‌سرا، نوازنده تار و از چهره‌های ماندگار موسیقی و ادبیات ایران بود. او که به عنوان بنیان‌گذار سرودن شعر به گویش شیرازی شناخته می‌شود با اشعار و ترانه‌های دلنشین خود جایگاه ویژه‌ای در دل مردم ایران به ویژه شیرازی‌ها دارد.

باباکوهی

باباکوهی 

باباکوهی نامی آشنا برای شیرازی‌ها و علاقه‌مندان به عرفان و ادب فارسی است. این نام هم به یک عارف بزرگ و هم به کوهی در شیراز اطلاق می‌شود که آرامگاه این عارف بزرگ در آن قرار دارد.

آشفته شیرازی

آشفته شیرازی با نام کامل محمدکاظم آشفته شیرازی یکی از شاعران صاحب‌منصب عصر قاجار بود. او در سال ۱۲۰۰ هجری قمری در شیراز متولد شد و در سال ۱۲۸۸ قمری درگذشت. آشفته شیرازی در خانواده‌ای سرشناس و متمکن در شیراز به دنیا آمد او در جوانی علاوه بر ادبیات فارسی و عربی، به خوشنویسی نیز علاقه‌مند بود.

این ویژگی‌ها و نیز اعتبار خانوادگی او سبب شد که وی در کارهای دیوانی ترقی کند آشفته شیرازی در دوران حیات خود مناصب دولتی متعددی از جمله کلانتری مشهد را بر عهده داشت و در نهایت به شیراز بازگشت و به کشاورزی پرداخت.

اهلی شیرازی یکی از شاعران استان فارس

اهلی شیرازی

محمد بن یوسف اهلی شیرازی یکی از برجسته‌ترین شاعران قرن نهم و دهم هجری قمری است که به سبب لطافت کلام، ظرافت اندیشه و تسلط بر فنون شعری شهرت فراوانی یافته است. وی در شیراز متولد شد و در همین شهر نیز چشم از جهان فرو بست آرامگاه او در جوار حافظ شیرازی قرار دارد.

حاجت شیرازی

آقایادگار شیرازی مشهور به حاجت شاعری ایرانی در سده هجدهم میلادی/ دوازدهم هجری بود. او در شیراز زندگی می‌کرد و به عطاری نیز مشغول بود. شعرهای حاجت بیشتر در قالب غزل سروده شده‌اند و مضامین عرفانی و عاشقانه در آن‌ها برجسته است او در اشعارش به زهد و پارسایی بسیار اهمیت می‌داد و از دنیا و تعلقات آن رویگردان بود.

مهدی حمیدی شیرازی

مهدی حمیدی شیرازی

مهدی حمیدی شیرازی یکی از چهره‌های شاخص ادبیات معاصر ایران است که با اشعار کلاسیک خود، جایگاه ویژه‌ای در میان شاعران ایرانی کسب کرده است. او در سال ۱۲۹۳ خورشیدی در شیراز متولد شد و در سال ۱۳۶۵ در همین شهر درگذشت.

حیدر شیرازی یکی از شاعران استان فارس

حیدر شیرازی شاعری است که در قرن هشتم هجری می زیسته است اطلاعات دقیقی از زندگی شخصی او در دست نیست و بیشتر آنچه درباره او می‌دانیم از دیوان شعرش به نام “مونس الارواح” است.

پرویز خائفی

پرویز خائفی

پرویز خائفی یکی از چهره‌های شاخص ادبیات معاصر ایران و به ویژه شیراز بود. او نه تنها شاعری توانا بود بلکه به عنوان حافظ‌پژوهی برجسته نیز شناخته می‌شد.

عبدالله رحمت شیرازی

عبدالله رحمت شیرازی

عبدالله رحمت شیرازی نامی آشنا در تاریخ فرهنگ و ادب ایران است. او نه تنها شاعری توانا بود بلکه به عنوان پزشک خوشنویس و آموزگار نیز شناخته می‌شد. این شخصیت چندوجهی در شیراز متولد شد و در طول زندگی خود به فعالیت‌های مختلفی پرداخت.

شاداب وجدی یکی از شاعران استان فارس

شاداب وجدی یکی از شاعران استان فارس

شاداب وجدی شاعر، مترجم و زبان‌شناس برجسته ایرانی یکی از چهره‌های شاخص ادبیات معاصر ایران است. او با اشعار لطیف و صمیمی خود جایگاه ویژه‌ای در دل دوستداران شعر فارسی باز کرده است.

شاه داعی‌الله

سید نظام‌الدین محمد الحسینی معروف به شاه داعی‌الله یکی از بزرگ‌ترین عارفان، شاعران و اندیشمندان ایرانی در قرن نهم هجری است. او را یکی از ستون‌های عرفان و تصوف در شیراز می‌دانند و آرامگاهش نیز به زیارتگاه بسیاری از علاقه‌مندان به عرفان و ادب تبدیل شده است.

شاهین شیرازی

شاهین شیرازی شاعر برجسته یهودی ایرانی در قرن ۱۴ میلادی یکی از درخشان‌ترین ستارگان ادبیات فارسی است. اگرچه اطلاعات دقیقی از زندگی شخصی او در دست نیست اما اشعار او گنجینه‌ای ارزشمند از فرهنگ و ادبیات یهودی-ایرانی به شمار می‌رود.

بابا فغانی شیرازی یکی از شاعران استان فارس

بابا فغانی شیرازی

بابا فغانی شیرازی یکی از شاعران بزرگ و تأثیرگذار در تاریخ ادبیات فارسی است. او به عنوان یکی از آخرین شاعران سبک عراقی شناخته می‌شود اما برخی او را از پیشگامان سبک هندی و به‌ویژه سبک وقوع در شعر فارسی نیز می‌دانند.

وصال شیرازی

وصال شیرازی

محمدشفیع شیرازی متخلص به وصال و ملقب به میرزا کوچک یکی از بزرگ‌ترین شعرای آیینی در سده سیزدهم قمری است. او در سال ۱۱۹۷ قمری در شیراز متولد شد و در سال ۱۲۶۲ قمری درگذشت. وصال شیرازی نه تنها شاعر بلکه خوشنویس و ادیبی توانا نیز بود.

عبدی بیگ شیرازی

خواجه زین‌العابدین علی مشهور به عبدی بیگ شیرازی و متخلص به نویدی یکی از چهره‌های شاخص ادبی، تاریخی و سیاسی دوره صفوی است. او در اواخر قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری قمری می‌زیست و در دربار شاه طهماسب صفوی به مناصب مهمی دست یافت.

عرفی شیرازی یکی از شاعران استان فارس

مولانا محمد بن خواجه زین‌الدین علی بن جمال‌الدین شیرازی ملقب به جمال‌الدین و متخلص به عرفی یکی از بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین شاعران سبک هندی در قرن دهم هجری قمری است. او با نوآوری‌های شگفت‌انگیز خود در زبان و بیان تحولی شگرف در شعر فارسی ایجاد کرد و به یکی از پایه گذاران سبک هندی تبدیل شد.

عشرت شیرازی

عشرت شیرازی شاعره‌ای توانا و کم‌تر شناخته شده از عصر صفوی است. با وجود اینکه اطلاعات دقیقی از زندگی شخصی او در دست نیست اما اشعارش نشان از ذوق شعری بالا و تسلط بر فنون ادبی دارد.

قاآنی شیرازی

قاآنی شیرازی

میرزا حبیب‌الله شیرازی متخلص به قاآنی یکی از برجسته‌ترین شاعران و قصیده‌سرایان دوره قاجار است. او در سال ۱۲۲۳ قمری در شیراز متولد شد و در سال ۱۲۷۰ قمری در تهران درگذشت. قاآنی با تسلط بر فنون شعری و قدرت بیان بی‌نظیرش جایگاهی والا در ادبیات فارسی دارد.

لسانی شیرازی

مولانا وجیه‌الدین عبدالله بن محمد لسانی شیرازی یکی از بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین شاعران سبک وقوع در سده دهم هجری قمری است. او با نوآوری‌های شگفت‌انگیز خود در زبان و بیان تحولی شگرف در شعر فارسی ایجاد کرد و به یکی از پایه گذاران سبک وقوع تبدیل شد.

مانی شیرازی

مانی شیرازی شاعر و نقاش برجسته‌ای بود که در دوره شاه اسماعیل صفوی می‌زیست. او به دلیل استعداد ذاتی و تلاش فراوان در زمینه‌های مختلف هنری به موفقیت‌های چشمگیری دست یافت اما سرنوشت تلخی او را در کام مرگ فرو برد.

مجد همگر یکی از شاعران استان فارس

مجد همگر یکی از شاعران استان فارس

خواجه مجدالدین هبه‌الله بن احمد همگر مشهور به مجد همگر، یکی از شاعران برجسته و پارسی‌گوی سده هفتم هجری است. او معاصر با اباقاخان و سعدی شیرازی بود و در میان شاعران هم‌عصر خود جایگاهی والا داشت.

پیرمراد بیگ زنگنه

پیرمراد بیگ زنگنه شاعر و دانشمندی بود که در اواخر قرن ۱۲ و اوایل قرن ۱۳ هجری قمری می‌زیست. او به دلیل نگارش شرحی بر اشعار حافظ شهرت فراوانی یافت.

مکتبی شیرازی

مکتبی شیرازی یکی از شاعران بنام و از خمسه‌سرایان معروف عهد خود در شیراز بود. او در اواخر قرن نهم و نیمه اول قرن دهم هجری قمری می‌زیست و به دلیل سرودن مثنوی لیلی و مجنون شهرت فراوانی یافت.

مینا دست‌غیب یکی از شاعران استان فارس

مینا دست‌غیب یکی از شاعران استان فارس

مینا دستغیب شاعری است که با نگاهی نو و زبانی صریح، به دنیای شعر فارسی قدم گذاشت. او با سرودن اشعاری که از دغدغه‌های اجتماعی زنانگی و مسائل روزمره سخن می‌گویند جایگاه ویژه‌ای در شعر معاصر ایران پیدا کرده است.

ناصرالدین سالار

ناصرالدین سالار نامی آشنا در ادبیات و سیاست ایران است. او که با لقب سالار جنگ نیز شناخته می‌شود شخصیتی چندوجهی داشت که در حوزه‌های مختلفی از جمله شعر، سیاست و نقد ادبی فعالیت می‌کرد.

عفت نسابه

عفت نسابه شاعره‌ای توانا و یکی از زنان فرهیخته قرن ۱۲ و ۱۳ هجری قمری بود. او با وجود اینکه محضر اساتید بزرگ شعر و ادب را طی نکرد اما طبعی توانا داشت و اشعاری نغز می‌سرود و سرآمد زنان شاعر عصر خود بود.

وصاف شیرازی یکی از شاعران استان فارس

وصاف شیرازی یکی از شاعران استان فارس

وصاف شیرازی یکی از برجسته‌ترین نویسندگان، مورخان و شاعران قرن هفتم و هشتم هجری قمری بود. او با نگارش کتاب ارزشمند «تاریخ وصاف» جایگاه ویژه‌ای در تاریخ‌نگاری ایران به دست آورد.

همای شیرازی

همای شیرازی نامی آشنا در تاریخ ادبیات فارسی است. او نه تنها شاعری توانا بود بلکه عارفی وارسته نیز محسوب می‌شد. آشنایی او با عرفان و فلسفه، عمق و زیبایی خاصی به اشعارش بخشیده است.

کلام آخر

در پایان می‌توان گفت که استان فارس و به ویژه شهر شیراز گنجینه‌ای از شعر و ادب فارسی است. شاعران این دیار با آثار خود نام ایران را در جهان پرآوازه کرده‌اند و میراث گران‌بهایی برای نسل‌های آینده به جا گذاشته‌اند.

از همراهی شما در معرفی شاعران استان فارس سپاسگزاریم. امیدواریم این مقایسه به شما در تصمیم‌گیری بهتر کمک کرده باشد و اگر هنوز سوالی در ذهن دارید در بخش نظرات منتظر شما هستیم. همچنین پیشنهادات شما برای بهبود کیفیت مطالب ما چراغ راه آینده ما خواهد بود. با همراهی شما تجارت امروز تلاش می‌کند تا اطلاعات دقیق و به‌روز را در اختیار مخاطبان خود قرار دهد.

انتهای مطلب/ م.د

امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا