خوشمزه ترین صبحانه مربوط به کدام شهر ایران است؟
یکی از لذت های سفر رفتن بیدار شدن صبح و میل کردن یک صبحانه لذیذ در یک منطقه خوش آبوهوا است. شاید شما هم دوست داشته باشید بدانید که صبحانه محلی هر شهر چیست تا در هنگام سفر از صبحانه شهرهای مختلف ایران لذت ببرید.
به گزارش تجارت امروز؛ صبحانه در فرهنگ ایران جایگاه مهمی دارد و یک وعده مهم غذایی به شمار میرود. شاید فکر کنید که صبحانه نمیتواند تنوع زیادی داشته باشد اما باید بگوییم که اینطور نیست و صبحانه شهرهای مختلف ایران به قدر متنوع و خوشمزه هستند که از خوردن آنها سیر نمیشوید. پس با ما در این مقاله از سایت تجارت امروز همراه باشید تا شما را با صبحانه های اصیل هر شهر آشنا کنیم.
صبحانه شهرهای مختلف ایران؛ تفاوت و تنوع در طعم
صبحانه شهرهای مختلف ایران بسیار متنوع و وسوسه کننده هستند. شاید ندانید که در ایران هم بر اساس جغرافیا و آب و هوا در نقاط مختلف کشور، صبحانه ها متفاوت هستند. همینطور بر اساس مواد اولیهای که وجود دارد شما می توانید در شمال کشور صبحانه هایی را نوش جان کنید که در جنوب کشور مانند آن ها تهیه نمی شود.
صبحانه در شهر های شمالی ایران
در شهرهای شمالی بهتر است به جای هتلهای لوکس سراغ قهوهخانهها برویم. در قهوهخانههای قدیمی ممکن است برایمان پنیر محلی بیاورند یا پنیرواویج هم بپزند. این غذا از پنیر، تخممرغ، کره و شوید درست میشود.
ماسوله
در ماسوله گاهی آش را به عنوان صبحانه میخورند. در برخی از این قهوهخانهها هم چنجه میخورند و روز را آغاز میکنند. در برخی از روستاهای گیلان سبزی خرد شده و پنیر را بین مایه خمیر میگذارند و در تنور میپزند که به آن کنالکی میگویند.
رامسر
همچنین اطراف رودسر تا رامسر نان معروفی به نام کولاس قرنها با مردم همراه بوده است. زنان با لباسهای محلی در کنار جادههای بین شهری گیلان و مازندران از این نانها میفروشند.
ترکمن
یکی از نانهای سنتی مردم ترکمن صحرا پیشمه است. این نان روغنی را با تخممرغ، ماست و شکر شبیه به بامیه سرخ میکنند. علاوه بر این مردم این منطقه به بورک هم علاقه زیادی دارند. داخل بورک گاهی پنیر، گاهی گوشت و گاهی اسفناج میریزند.
قاتلمه یا قاتلاما هم نوعی نان دیگر است، نانی شبیه به همان تافتون، اما کوچکتر از آن که از چند لایه تشکیل شده. چورک هم به یک نوع فطیر میگویند که در شهرهای مختلفی مثل ترکمن صحرا، اردبیل و گیلان پخته میشود.
صبحانه در شمال غرب کشور
حالا اگر به شمال غربی برویم، صبحانههای متنوع دیگری پیدا میکنیم. مثلا در شهرهای این منطقه صبحهای سرد را با خوردن قیساوا شروع میکنند. قیساوا، همان تخممرغ و خرماست که داخل آن گردو هم اضافه شده.
اردبیل، سرعین و ارومیه
اگر به سمت سرعین حرکت کنیم نباید خوردن سرشیر عسل این شهر را از یاد ببریم. به سرشیر قیماق هم میگویند و آن را در بیشتر مغازهها و رستورانها هم میفروشند.
به سمت ارومیه حرکت کنیم با صبحانههای متفاوتی آشنا میشویم. برای مثال برخی از مردم ارومیه گوزلمه را برای صبحانه آماده میکنند. همانطور که از نام گوزلمه، به معنای م«منتظر نشو»، پیداست پخت این غذا زمان زیادی نمیبرد. باید تخممرغ را سرخ کنیم، ماست و سیر به آن اضافه کنیم و به مدت پنج دقیقه هم بزنیم. در آذربایجان غربی نانهای سنتی دیگری هم هنوز در روستاها پخت میشود.
نان ارده، تنور چره، یخاچره، تاواچره و جزلاچره هر کدام به شیوه خاصی پخت میشوند. نان سومون و یاغلی چورک در بین صبحانه شهرهای مختلف ایران از همه بیشتر در این شهر معروف است. در برخی از شهرها به نان سومون، قالین یا کوکه هم میگویند. یاغلی هم همان نان روغنیست که در شهرهای زیادی پخته میشود.
پنیر تبریز
صبحانه شهرهای مختلف ایران در هر جایی که برویم به پنیر تبریز به شکل فلهای دسترسی خواهیم داشت. برای همین بهترین صبحانه این منطقه، پنیر تبریز، سرشیر و عسل سرعین و هر کدام از نانهای سنتی نامبرده شده است.
در شهر تبریز مردم برای لبنیاتی صد ساله حاج سلطان علی در بازار بزرگ شهر صف میکشند. در این مغازه در ابتدای بازار شهیدی، میتوان یک لیوان شیر داغ محلی و سرشیر و عسل را امتحان کرد. در روستاهای آذربایجان شرقی هم با گردو، نان لواش خشک، پیازچه، خامه، خیار، دوغ، پنیر و سبزی خوردن دویماج درست میکنند و به عنوان صبحانه یا عصرانه سرو میکنند.
صبحانه شهرهای مختلف ایران در غرب
عبارت صبحانه سنتی ایرانی در همدان با گردوهای تویسرکان پیوند خورده است. علاوه بر آن نان گرده و کماج یا نان روغنی از صبحانههای معروف روستاهای مختلف در این شهر است. نان گرده را معمولا با سرشیر، خامه و عسل میخورند. نان گرده در کرمانشاه و کردستان هم شناخته شده است.
کردستان
در ادامه به کردستان می رویم. در این شهر هم نان های جذابی را برای صبحانه تهیه می کنند که از آرد، روغن و سبزی پخته تهیه می شود. معمولاً این نان ها را با دوغ نوش جان می کنند. از جمله مهمترین صبحانه شهرهای مختلف ایران در کردستان کلانه است. نان کلانه است. در خیابان فردوسی سنندج مغازههای زیادی کلانه میپزند و میفروشند.
کرمانشاه
در کرمانشاه برخی از مردم بژی را به عنوان صبحانه سرو میکنند. این شیرینی از آرد، روغن، رازیانه، شیر و شکر درست میشود. کرمانشاهیها همچنین صبحها آش اوسلی یا آش اوس علی میخورند که با برنج، بلغور، عدس، ماش و گوشت درست میشود. بهترین آشفروشی شهر، آش عباسعلی تیمچه در میدان جوانشیر و کنار آزمایشگاه است که هر کیلوگرم آن ۱۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۸ قیمت دارد.
صبحانه شهرهای مختلف ایران در جنوبی
اهوازیها بحتیه یا پهتیه را به عنوان صبحانه میخورند. این غذا همان شیربرنج با مربا است که در بین برخی خانوادهها هنوز رواج دارد. کم کم وقتی به جنوب کشور برسیم باید خودمان را با نانی به اسم توموشی هم آشنا کنیم.
هرمزگان
در استان هرمزگان این نان را به اسمهای لیتک و نون تاوَه هم میشناسند. روی این نان در تنور مقداری مهیاوه یا سوراغ (نوعی سس شور قهوهای رنگ) و تخممرغ میریزند. نان تخممرغی یا چمچمه هم نان شیرین دیگریست که با پنیر و دوشاب (شیره انگور) میخورند. جنوبیها صبحانه دیگری هم به نام بلالیت دارند که با شکر و زغفران پخته میشود.
از هرمزگان که به سمت شرق حرکت کنیم در سواحل چابهار پراته (نوعی نان محلی) ، نخودآب یا کابلی و همچنین شیرچایی را به عنوان صبحانه محلی سرو میکنند.
سیستان وبلوچستان
املت سوزی، یکی از غذاهای سنتی می باشد که با استفاده از گیاه سوزی آن را تهیه می کنند. البته ناگفته نماند که به جای گیاه سوزی می توان از اسفناج هم استفاده نمود اما مطمئنآ به پای خوشمزگی سوزی نمی رسد.
یکی از نان های سنتی استان سیستان و بلوچستان چلبک نام دارد که به قدری طعم بی نظیر و خوش مزه ای دارد که زبان زد خاص و عام است. مواد تشکیل دهنده این نان خوشمزه شامل نمک، شکر، روغن و آرد، آب ولرم، ماست، نمک و خمیر مایه می باشد.
صبحانه شهرهای مختلف ایران در شهرهای مرکزی
کمی که به سمت شمال هرمزگان برویم، شکل صبحانه سنتی ایرانی متفاوت میشود. اگرچه در جهرم با ماهی خشک ساردین صبحانه محلی به اسم نان میوه میخورند.
شیراز
در شیراز این فقط آش سبزیست که تا اسمش میآید دل همه را میبرد. آشی که با برنج، نخود،عدس، لوبیا و سبزی پخته میشود و آن را موقع صبح یا عصر میخورند.
رستوران صوفی در شیراز (خیابان عفیفآباد) یکی از خوشمزهترین آشهای شهر را میپزد. همچنین شله مجکی در این شهر و در کهگیلویه و بویراحمد یک غذای مناسب برای صبحانه است که از بادام کوهی درست میشود برای همین به آن آش بادام کوهی هم میگویند.
کرمان و شهر بزقرمه
در کرمان و شهر بزقرمهها، قورمه نیمرو هم به عنوان صبحانه میپزند. این غذا ترکیبی از گوشت گوسفندی و نیمرو است و بیشتر قوهخانههای محلی آن را سرو میکنند.
حلیم و عدس هم در اصفهان از معروفترین صبحانههای شهر است که برخی از مغازههای شهر آن را میفروشند. عدس آن همان عدس پخته شده، اما چرخ شده است که مثل یک سس روی حلیم میریزند. رستوران ماه در خیابان نقش جهان یکی از بهترین حلیم و عدسهای شهر را دارد.
در سمنان هم یک نوع پنیر خاص را با زردچوبه سرخ میکنند و به آن آرشه یا آروشه میگویند. پختن این صبحانه از آنچه گفته شد خیلی سختتر است، اما با این حال این سختی از طرفدارانش در این شهر کم نکرده است.
خوردن آرشه در فیروزکوه هم مرسوم است و میتوان آن را در برخی قهوهخانهها پیدا کرد. همچنین در شاهرود قورمه ( گوشت گوسفندی) را به صورت سرد بر روی نان بربری میخورند.
اراک و قزوین
اگرچه مردم ترکمن صحرا هم فتیر درست میکنند، اما این نان در اراک و قزوین بیشتر رواج دارد؛ البته قزوین را به حلیمهای خوشمزهاش میشناسند؛ طوری که مهارت پختن قزوینیها در فهرست میراث ملی هم ثبت شده است.
در برخی از شهرها از روغن زرد به جای کره استفاده میکنند. این عادت هم منحصر به شهر خاصی نیست. از کرمانشاه تا خراسان جنوبی از شیر تازه کره میگیرند، کره را میجوشنند و ماحصل آن روغن زرد باقی میماند.
صبحانه شهرهای مختلف ایران در شرق
در گناباد و خراسان جنوبی غذایی به اسم توگی دارند که آن را با ارزن و شیر درست میکنند و به عنوان صبحانه میخورند.
در خراسان شمالی صبحانه معروفی با ماست درست میکنند و به آن سنخواست میگویند و با سبزی تازه و نان چریشی میخورند. این نان با سبزی محلی به همین نام درست میشود. خوردن ماست به عنوان صبحانه در خراسان شمالی عادت عجیبی نیست.
غذای دیگری هم به اسم کمه از آرد جو، پونه و شیر تازه گوسفندی درست میکنند که برای صبحانه بسیار لذیذ است و در نایین هم رواج دارد. همچنین در اسفراین با ماست چکیده و کره محلی صبحانهای به اسم مسکه درست میشود و آن را با گوجه یا نان خشک میخورند.
پایان مطلب/س.آ