تأثیر گذارترین و توهم برانگیزترین فیلم های جهان را بشناسید
در این گزارش تأثیر گذارترین فیلم های جهان را می توانید، بشناسید.
به گزارش تجارت امروز، سالانه فیلم های متعددی در دنیا و بخصوص هالیوود ساخته می شوند که اغلب آن ها دارای داستان هایی سرراست و قابل درک هستند و در نهایت پیامی هایی قابل درک در خود دارند. بعضی فیلم ها از هر لحاظی بی نقص هستند و پس از تماشایشان ناگهان اتفاقی باورنکردنی مانند جادو رخ می دهد. داستان فیلم از درون پرده سینما یا صفحه تلویزیون بیرون آمده و تاثیر زیادی بر روی شما می گذارد.
زندگی درست مانند تماشای یک فیلم است. انگار تنها ۱۰ دقیقه پس از شروع فیلم زندگی وارد شده اید و هیچ کس اتفاقات رخ داده در ۱۰ دقیقه ابتدایی فیلم را برای شما بازگو نمی کند. بدین ترتیب شما باید خود به تنهایی با استفاده از سرنخ هایی که در ادامه داستان زندگی وجود دارد داستان کلی فیلم را دریابید. برخی از فیلم ها دقیقا داستانی این چنین دارند و بعد از تماشایشان اتفاقی در درون شما رخ خواهد داد و دیگر انسان سابق نخواهید بود.
۱-سه گانه «روح زمان»
سری فیلم های «روح زمان» (The Zeitgeist)جنجال های بسیاری بپا کرد. این مجموعه فیلم پر از مفاهیم دردناک و شگفت انگیز است که درک شما را از همه چیز تغییر خواهد داد و خط واضحی بین توطئه و واقعیت ماجراهای اطرافتان ترسیم می کند. این فیلم از بیننده می خواهد که همه چیز را با دید شک نگریسته و در مورد پذیرش و یا رد آن به تفکر عمیق بپردازد. اگر چه این فیلم ها خود یک شاهکار پروپاگاندایی است اما آن روی سکه ی پروپاگانداهای امروزی را به شما نشان می دهد. در تمام طول این سه گانه پیشنهاد می شود که از اقتصاد جهانی پول محور باید به سمت سیستم اقتصادی پسا قحطی یا اقتصاد منبع محور رفت.
این فیلم ها می خواهد به یک آرمانشهرگرایی تکنولوژیکی اتوماتیک بر اساس داشته های زیست محیطی بادوام و پایا و مدیریت جامعه به صورت علمی برسد. این سه گانه می خواهد بگوید که برای رسیدن به بهترین و سعادتمندترین زندگی ها باید دین، سیاست و اقتصاد به شکل کنونی را رها کرد. بهترین قسمت این سه گانه «پروژه ونوس» (The Venus Project) نام دارد.
۲- باشگاه مشت زنی
فیلم «باشگاه مشت زنی» (Fight Club) یکی از آن دسته فیلم هایی است که همزمان شما را از چندین جهت دچار سردرگمی کرده و به شدت شما را تکان خواهد داد. این فیلم که بر اساس رمانی پرفروش به همین نام ساخته شده دارای زیبایی خیره کننده ای است که کمتر در فیلم دیگری دیده شده است. فیلم بیننده را با خود سوار یک چرخ و فلک کرده و ناگهان متوجه می شوید که چندین شبانه روز است بدون لحظه ای خواب سوار این چرخ و فلک پرهیجان بوده اید.
شاید عنوان آن کسانی که فیلم را ندیده اند گول زده و فکر کنند «باشگاه مشت زنی» فیلمی در مورد مشت زنی و هنرهای رزمی باشد اما این فیلم در واقع تمدن انسانی را به چالش کشیده و از طریق نافرمانی مدنی استراتژیک و حیله گری انقلابی باعث بوجود آمدن آشوب در جامعه کنونی می شود. این فیلم آشوب متفکرانه و با احتیاط اما ساده را ار طریق ترویج مینیمالیسم و دوری جستن از سیستم رایج مصرف گرایی پیچیده اما ناکارآمد را نقشه راه انسان می داند. فیلم به زبانی ساده و صریح چنین به ما هشدار می دهد:” این چیزهایی که در تملک دارید بزودی افسار شما را در دست گرفته و شما را کنترل خواهند کرد به نحوی که شما در تملک آن ها درخواهید آمد”.
۳- رویای آمریکایی
انیمیشن «رویای آمریکایی» (The American Dream) کارتونی جذاب، بامزه و انگیزشی است که به سیستم فاسد بانکی می پردازد. این فیلم به صورتی تاثیرگذار تمامی مشکلاتی که امروزه با سیستم بانکی، سیستم های خودپرداز، کارت های اعتباری، وام ها، بدهی های بانکی و تورم و دروغ های سیاستمداران و سیستم بانکداری را به تصویر می کشد. وی تمام این پدیده ها را همراه با شوخی های بامزه اما تاثیرگذار به بیننده نشان می دهد. در واقع این فیلم قلب طمع و قدرت طلبی را نشانه رفته و نشان می دهد که این دو در صورت کنترل نشدن و مورد محدودیت قرار نگرفتن و متوازن سازی با قدرت مردم خیلی زود باعث شرارت و فساد خواهند شد.
۴- بسوی طبیعت وحشی
فیلم «بسوی طبیعت وحشی» (Into the Wild) یک شاهکار سینمایی است که اولین تجربه کارگردانی شان پن می باشد. وی در این فیلم بی نقص توانسته به خوبی درد و لذت همزمان شخصیت واقعی کریستوفر مک کندلس در زنده ماندن و در نهایت مرگ در تنهایی در طبیعت وحشی آلاسکا را به تصویر می کشد. فیلم برداری خیره کننده این فیلم به زیبایی هر چه تمام تر دوری شدن کریستوفر از تمدن و راه افتادن در جاده ها به سمت بیابان ها آریزونا و مکزیک و در نهایت طبیعت وحشی آلاسکا و البته تنهایی، گرسنگی و مرگ او در این منطقه را به تصویر می کشد. این فیلم به شدت تماشاگر را تحت تاثیر قرار داده و بیننده را در میانه راه ترس از مرگ و اشتیاق فراوان برای ماجراجویی رها می کند.
۵- سامسارا
فیلم «سامسارا» (samsara ) فیلم زیبایی است که تقریباً سخنی در آن به زبان آورده نمی شود اما دقیقاً به همین دلیل ساده و باورنکردنی شما را درگیر داستان خود می سازد. این فیلم پر از تصویرسازی های خیره کننده، موسیقی هیجان انگیز و فیلم برداری های باورنکردنی است که ماهیت انسان در داشتن رابطه با دیگران یا نداشتن رابطه با دیگران و محیط اطراف را به تصویر می کشد. فیلم هم جنبه های روشن و هم تاریک انسان مدرن بودن را در برابر شما ظاهر می سازد. این فیلم به طور همزمان شما را پر از عشق و نفرت نسبت به مخمصه ای که بشریت در آن گرفتار شده خواهد ساخت.
۶- بین ستاره ای
فیلم «بین ستاره ای» (Interstellar) شما را به تفکر عمیق در مورد گزاره هایی مانند زمان، نیروی جاذبه و عشق می برد و شما را در حالت نیم خیز قرار می دهد، زمانی که از کرم چاله ها عبور می کنید و تنهایی ویرانگر و خرد کننده در فضا را تجربه می کند. با تماشای فیلم به راحتی می توانید وجود جاذبه یا عدم وجود آن را تجربه کنید که شما را به سمت یک موجود فانی که هیچگاه نمی تواند از بند زمان فرار کند سوق می دهد. اگر چه ما توان فرار از زمان را نداریم اما می توانیم با استفاده از آن هنری بسازیم که از زمان نیز پیشی می گیرد و این فیلم دقیقاً همان اثر هنری است که دانش را نیز پشت سر خود دارد. این فیلم ماجراجویان و قهرمانان را به کشف آخرین حد و مرزهای ناشناخته فرا می خواند. متیو مک کانهی در نقش کوپر در این فیلم چنین می گوید:” انسان در زمین به دنیا آمده است اما هیچگاه قرار نیست که حتماً همانجا بمیرد”.
۷- What the Bleep Do We Know
علیرغم تلاش های دانشمندان حرفه ای در حوزه فیزیک، شیمی و مهندسی برای این که فیلم « What the Bleep Do We Know» را به یک فیلم قابل درک تبدیل کنند اما این فیلم هم به خاطر نادرست نشان دادن دانش و هم جلوه دادن مباحث غیرعلمی به جای مباحث علمی مورد انتقاد قرار گرفت. اما با تمامی این انتقادات، این فیلم رابطه روحانی بین فیزیک کوانتوم و بصیرت (عرفان کوانتومی) را به زیبایی به تصویر می کشد. اگر چه نمی توان تمام مولفه های ارایه شده در این فیلم را پذیرفت اما دستکم باعث می شود که واقعیت را به شیوه ای خیالی و نوآورانه به چالش بکشید.
این فیلم این سوال را در ذهن ایجاد می کند که فکر می کنیم تا چه میزان در مورد عالم هستی اطلاعات داریم و این اطلاعات به چه میزان درست هستند. همچنین با تماشای این فیلم در مورد جایگاه خود در عالم هستی و دیدگاه تان نسبت به وجود خود و عالم هستی دچار تردید خواهید شد. حتی اگر تاثیر زیادی بر روی شما نداشته باشد نیز دستکم به شما کمک خواهد کرد که تفکر فیلسوفانه ای در مورد حقیقت وجود خود داشته باشید.
۸- تلقین
فیلم هوشمندانه، نوآورانه و مفرح «تلقین» (Inception ) فیلمی است که به شدت شما را در فکر فرو برده و با تماشای آن «چه می شد اگر» های زیادی از خود خواهید پرسید؛ مهم تر از همه این که چه می شد اگر انسان ها می توانستند فضای ذهنی را بین یکدیگر به اشتراک بگذارند که به آن ها این امکان را می داد که به بخش ناخودآگاه ذهن فرد دیگری دسترسی داشته و بدین ترتیب او را برای انجام دادن کاری خاص به سبکی خاص تحریک سازند. فیلم ما را سوار یک چرخ و فلک سریع السیر می کند که از ایسگاه های خیال پردازی مختلفی می گذرد و در نهایت با این سوال ما را تنها می گذارد: آیا امکان دارد که واقعیت موجود خود یک خیال و رویا باشد.
به قول معروف یک حکیم چینی که در بحثی مشابه چنین گفت: در خواب دیدم که یک پروانه هستم. ناگهان بیدار شدم و دیدم که انسان هستم. اکنون نمی دانم که آیا انسانی هستم که خواب پروانه بودن را دیده ام یا آیا پروانه ای هستم که خواب انسان بودن را می بینم”. فیلم حتی وارد مباحثی مانند کش دادن زمان و امکان افتادن در عمق خاطراتی می شود که می تواند به یک زندان روانشناختی تبدیل شود. این فیلم ما را به فکر فرو می برد که آیا اکنون در خواب هستیم یا نه، آیا بسیاری از اتفاقاتی که برای ما افتاده در واقع رویا بوده یا خیر و بسیاری سوالات دیگر در مورد فاصله بین خواب و واقعیت.
۹- پرایمر
فیلم «پرایمر» (Primer) که با بودجه ای بسیار اندک ساخته شده اما نمی گذارد این بودجه ناچیز باعث شود که در مورد محتوای فیلم مردد شوید. این فیلم پر از واقعیات علمی خیره کننده و پیچش و تغییرات ناگهانی داستانی است که شما را لحظه ای به حال خود رها نمی کند. این فیلم در مورد سفر در زمان روایتی جدید و منحصر به فرد در مورد ماهیت سفر در زمان دارد. علی رغم محاسبات ریاضی پیچیده و علوم پیچیده ای که در آن مطرح می شود اما این فیلم به شدت ساده و قابل درک است.
بر پایه این مفروض که بسیاری از اکتشافات بزرگ تاریخ تنها به صورت اتفاقی و در نتیجه یک تصادف صورت گرفته اند، دو شخصیت اصلی داستان به طور ناگهانی به ایده سفر در زمان به عنوان اثر جانبی و غیرمنتظره کاهش الکترومغناطیسی وزن یک شیء با تحت تاثیر قرار دادن قدرت جاذبه در یک جعبه خاص می رسند. این دو بر سر نحوه استفاده از این اکتشاف بزرگ خود اختلاف پیدا می کنند و در نهایت ایجاد نسخه هایی متفاوت از خودشان باعث آشوب و آشفتگی ویران کننده ای در سیر زمان می شود. این فیلم بدون شک مغز شما را به چالش کشیده و شاید بهترین فیلم تاریخ در ژانر علمی تخیلی باشد.
۱۰- ماتریکس
بدون شک نمی توان فهرست فیلم های توهم برانگیز را بدون نام بردن از فیلم «ماتریکس» (mind-blowing) به پایان برد. بدون شک هیچ فیلمی تا به این حد در فضای شناخت اجتماعی کلی انسان ها رسوخ نکرده است. در این فیلم همه چیز خواهید دید: فلسفه عمیق، معماهای اخلاقی، سفر قهرمان،ربات های قاتل و البته کونگ فو اما بیش از همه به زیبایی واقعیت و فریب را به چالش می کشد. این فیلم درک شما از واقعیت و دیدگاه شما نسبت به محیط اطراف را به طور کلی تغییر خواهد داد. «ماتریکس» هم شما را با شک و تردید نسبت به عالم هستی، به دولت ها، به واقعیات ظاهراً انکار ناپذیر اطراف و به خودتان رها خواهد کرد به نحوی که برای مدت ها تحت تاثیر پیام ویرانگر پایانی فیلم خواهید بود.
اگر چه در این فهرست تنها به ۱۰ فیلم پرداختیم که ذهن و فکر شما را به چالش می کشند اما نباید از نام فیلم هایی مانند «چهار اسب سوار» ( Four Horsemen)، «ممنتو» (Memento)، «کیهان: اودیس زمان فضایی» (Cosmos: A Spacetime Odyssey)، «دانی دارکو» (Donnie Darko) و «جان مالکوویچ بودن» (Being John Malkovich) به سادگی گذشت.