نحوه نوشتن قولنامه خانه + نکات مهم تنظیم قولنامه
برای نوشتن قولنامه خانه شما باید نکاتی را رعایت کنید تا دچار مشکل نشوید، که این کار نیازمند تجربه و دانش کافی می باشد.
به گزارش تجارت امروز؛ برای یادگیری نحوه نوشتن قولنامه خانه در ادامه همراه ما باشید تا زمانی که در این موقعیت قرار گرفتید، بدون استرس و نگرانی کار خود را انجام بدهید.
نحوه نوشتن قولنامه خانه
نحوه نوشتن قولنامه خانه را در ۷ دسته تقسیم بندی کردیم تا به ترتیب بتوانید قولنامه خود را تنظیم کنید.
۱. نوشتن قولنامه خانه؛ نوشتن موضوع و مشخصات خریدار و فروشنده: در هنگام نوشتن و ثبت اطلاعات در قولنامه املاک، نهایت دقت را به عمل آورید. چرا که اطلاعات شخصی، آدرس و شماره تلفن خریدار و فروشنده در صورت بروز هرگونه مشکلی، لازم و ضروری خواهد بود.
۲. نوشتن قولنامه خانه، موضوع و مشخصات ملک مورد معامله: درقولنامه تمامی مشخصات ملک را به صورت دقیق یادداشت کنید. این مشخصات شامل: مختصات جغرافیایی، متراژ ساختمان، متراژ بنا، آدرس ملک و … می باشد.
۳. نوشتن قولنامه خانه، مبلغ مورد توافق معامله: این مورد مهم ترین بخش است که شما باید، مقدار مبلغی که خریدار به فروشنده بپردازد، به عدد و حروف و نحوه پرداخت آن به صورت دقیق و کامل تثبت شود.
۴. نوشتن قولنامه خانه، شرایط و زمان انتقال سند مالکیت: توافق بر سر تاریخ مراجعه به دفتر ثبت اسناد رسمی جهت انتقال سند مالکیت و درج این تاریخ در قولنامه
۵. شرایط تحویل ملک
۶. نوشتن قولنامه خانه، آثار قرارداد: در این بخش ذکر می شود که با امضای این قولنامه ملک، ملک به خریدار فروخته شده و فروشنده حق هیچگونه فروش و انتقال ملک را به فردی به جز خریدار ندارد.
۷. میزان حق کمیسیون املاک
نکات نکات مهم تنظیم و نوشتن قولنامه خانه
- خانه ای که قصد خرید آن را دارید اگر از طریق ارث به فروشنده رسیده، حتما قبل از تنظیم قولنامه خانه گواهی انحصار وراثت و تسویه حساب مالیات بر ارث را مشاهده و صحت آن مطمئن شوید.
- سند ملکی را حتما خودتان به صورت شخصی چک کنید. از این نظر مطمئن شوید که سند خانه شما در رهن بانک و وثیقه نیست.
- شما برای اطمینان بیشتر از سند کد رهیگیری سند خانه را جست و جو کنید تا مطمئن شوید که خانه را فقط به شما فروخته اند.
- اگر امضا را به شخص خاصی واگذار کرده اید، از اینکه فرد حق امضا در این چنین موارد را دارد، مطمئن شوید.
- از نکات مهم قولنامه خانه توجه به اهمیت مشاور املاک است. قبل از عقد قرارداد و نوشته قولنامه املاک درباره اعتبار و جواز فعالیت دفتر مشاور املاک اطمینان حاصل کنید و مطمئن شوید دفتر مورد نظر صلاحیت انجام این امر را داشته باشد. اسناد و مدارکی که نزد مشاوره املاک به امانت گذاشته می شود مانند اسناد پرداختی و غیره در قولنامه املاک نام برده شود.
- همچنین شما قبل از اینکه قولنامه را تنظیم کنید، مطمئن شوید که فروشنده ممنوع معامله نیست. در غیر این صورت قادر به انتقال سند رسمی سند ملک به شما نخواهد بود.
- مهم ترین نکته ای که باید درنظر بگیرید در ارتباط با پرداخت کردن کل هزینه می باشد. ابتدا سند را به اسم خود بزنید و مابقی را پرداخت کنید.
- ممکن است خانه ای ک خریداری کردید، مستاجر داشته باشد که باید بر سر تخلیه خانه با او صحبت کنید.
- اگر ملک چند مالک داشته باشد همه آنها باید زیر قولنامه ملک را امضا کنند. مگر اینکه یک نفر از طرف همه آنها وکالت رسمی و تام الاختیار داشته باشد.
- به یاد داشته باشید که اسقاط کافه خیارات را در قولنامه خونه را فراموش نکنید این بدان معنی است که راه برای هرگونه برهم زدن معامله توسط فروشنده بسته می شود.
- در تنظیم قولنامه زمین ذکر کنید که اگر درباره مالی که به شما فروخته شده، فرد دیگری ادعای مالکیت کرد، مسئولیت جبران خسارت به عهده چه کسی است.
- اگر فروشنده برای تنظیم سند رسمی حضور نیافت، مشاور املاک به عنوان تنظیم کننده قرارداد موظف است در قولنامه مبلغی را برای جریمه روزانه فروشنده در نظر گرفته بگیرد.
- در مبایعه نامه املاک باید حتما نوشته شود که اگر خریدار مبلغ مورد نظر را نتواند در موعد مقرر فراهم نماید معامله خود به خود فسخ گردد.
- حتما دو نفر قابل اعتماد از سوی طرفین خریدار و فروشنده زیر قولنامه را به عنوان شاهد و با درج مشخصات امضاء کنند.
قولنامه املاک چیست؟
زمانی که افراد می خواهند، املاک را به یکدیگر منتقل کنند، به یک سند نیاز دارند تا معتبر باشد که به آن قولنامه می گویند. در قولنامه توافقاتی که بین خریدار و فروشنده در مورد نحوه انتقال سند، نحوه پرداخت و … صورت می گیرد درج می شود.
قولنامه املاک Property affidavit یک سند عادی است که اعتبار اسناد رسمی را ندارد، چون به دست افراد عادی نوشته شده و ماموران دولتی در آن نقشی ندارند. طرفین معامله باید قولنامه ملک را با دقت زیادی تنظیم کنند، زیرا تمام مطالبی که در آن نوشته میشوند، دارای آثار حقوقی هستند.
اگر یکی از طرفین یا هر دو نخواهند یا نتوانند در جلسه امضای قرارداد حاضر شوند آیا می توانند به جای خود شخصی را به عنوان وکیل یا نماینده قانونی و قائم مقام خود معرفی کنند؟چگونه؟
البته که اشکالی ندارد زیرا قانوناً افراد و طرفین معامله می توانند شخصاً به عنوان اصیل زیر قراردادها را امضاء کنند و یا در شرایط خاص مانند بیماری یا مسافرت و امثالهم می توانند با دادن وکالت به غیر جهت انجام معامله و امضای قرارداد اقدام کنند بدون اینکه نیاز به حضور فیزیکی آن ها باشد.
برای امضای قرارداد باید به صورت رسمی و محضری به شخصی که عاقل، بالغ و رشید است چه زن یا مرد در دفترخانه اسناد رسمی وکالت انجام معامله مشخصی را با تعیین حدود اختیارات بدهید. و می توانید برای وکالت مدت تعیین کنید مثلاً دو روزه یا یک هفته ای. نکته قابل توجه اینکه اگر وکیل دادگستری میخواد به جای کسی معامله را امضاء کند. بازهم باید به صورت محضری به او وکالت بدهد و به صرف امضای وکالت نامه مخصوص وکلا کافی نیست مگر وکالت در محاکم.
اگر یکی از طرفین شخص حقوقی با موسسات یا شرکت ها است می تواند به مدیرعامل یا یکی از اعضای هیئت مدیره نمایندگی جهت امضای قرارداد اعطا کند یا به کسی خارج از شرکت وکالت رسمی جهت امضای قرارداد بدهد.
آیا از نظر حقوقی میان دو اصطلاح مبایعه نامه و قولنامه فرق وجود دارد و انعقاد قرارداد با انتخاب یکی از این عناوین چه تأثیری در سرنوشت قرارداد دارد؟
از نظر حقوقی به عقد یا قرارداد خرید و فروش عقد بیع گفته می شود و گاهی اوقات در عرف از واژه قولنامه به جای مبایعه نامه استفاده می شود و هر دو را به یک معنا به کار می برند اما حقوقدانان و دادگاه ها میان آن ها تفاوت قائل هستند و آثار حقوقی متفاوتی را برای هر یک از آن ها تعریف کرده اند.
قولنامه نوشته ای است که غالباً به صورت سند عادی تنظیم می شود و حاکی از توافق دو نفر به منظور واقع ساختن عقدی در آینده به همراه ضمانت انجام تعهد هست. برای مثال در مواقعی که خریدار یا فروشنده قصد انجام معامله ای را دارند، ولی چون مقدمات کار هنوز به طور کامل فراهم نشده است،
لذا میان یکدیگر توافقاتی را در قالب قراردادی به نام قولنامه تنظیم می کنند که در آینده فروشنده با فراهم کردن برخی مقدمات، مانند تهیه اسناد و مدارک، مفاصا حساب، پایان کار و … ملک را به نام خریدار انتقال دهد و به عبارتی به او بفروشد و یا در مقابل خریدار متعهد می شود مبلغ مشخصی را در مدت معین تهیه و جهت خرید کاشانه به فروشنده تسلیم کند.
از این رو بعضاً برای تضمین انجام تعهدات، طرفین مبلغی را به ضمانت یا وجه التزام تعیین می کنند که اگر یکی از آن ها به تعهد خود عمل نکرد، وجه ضمانت شده به نفع طرف دیگر ضبط شود.
اما مبایعه نامه یا فروش نامه بر خلاف قولنامه، تعهد و قول برای انجام معامله در آینده نیست، بلکه به واسطه ایجاب و قبول در آن و شروطی که در آن وجود دارد، خرید و فروش و اصطلاحاً عقد بیع اتفاق افتاده است و هر مبلغی که در مبایعه نامه تعیین شود،
به عنوان ثمن معامله محسوب می شود حتی اگر مبلغ اندکی از کل مبلغ قرارداد به مالک پراخت شود یا حتی ممکن است ملک تحویل شود و ثمن مدتی بعد از تنظیم مبایعه نامه پرداخت شود و در هر حال معامله انجام شده و خریدار مالک ملک شده است و امکان فسخ وجود ندارد مگر بر مبنای شروط ضمن عقد یا خیارات قانونی قابل فسخ خواهد بود.
حرف آخر
نکته ای که شما در تنظیم قولنامه باید در نظر بگیرید این است که هرگز تنها این کار را نکنید، اگر تجربه ندارید و برای بار اول این کار را انجام می دهید، از کسی که قبلا انجام داده یا یک وکیل مشورت بگیرید.
انتهای مطلب/آ.ع