بانک

آشنایی با شرایط دریافت وام دانشجویی و انواع آن

وام دانشجویی از صندوق رفاه دانشجویی پرداخت می شود. صندوق رفاه دانشجویی در سه مقطع تحصیلی و دانشگاه های سراسر کشور اقدام به پرداخت کمک هزینه به دانشجویان می کند.

به گزارش تجارت امروز؛ وام دانشجویی، از جمله وام هایی است که کمک زیادی به دانشجویان می کند. شرایط وام دانشجویی سخت و پیچیده نیست. شما اول باید دانشجو باشید تا بتوانید این وام را دریافت کنید.

وام دانشجویی چیست؟

صندوق رفاه دانشجویان که زیر نظر وزارت علوم می باشد، هر ساله وام هایی نظیر وام تحصیلی، وام مسکن، وام ازدواج و… به دانشجویانی که در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تحصیل می کنند، پرداخت می کند.

البته در نظر داشته باشید که برخی از این وام ها تنها به دوره های خاصی تعلق می گیرد. داوطلبان برای دریافت وام دانشجویی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳ باید ابتدا از شرایط دریافت وام دانشجویی اطلاع داشته باشند.

انواع وام دانشجویی

وام دانشجوی به ۲۵ دسته کلی تقسیم می شود. اما تعدادی از وام ها هستند که هرساله تامین بودجه می شوند. و شما می توانید با مراجعه با صندوق رفاه دانشجویی آن را دریافت کنید. در ادامه به تعریف مهم ترین وام ها که شامل وام تحصیلی، شهریه، وام ضروری، وام ودیعه مسکن هستند.

وام تحصیلی

ساده‌ترین و عمومی‌ترین وامی که هر دانشجویی می‌تواند برای حل مشکل مالی می‌تواند رویش حساب کند، همین وام تحصیلی است. دانشجو در هر نیمسال امکان استفاده از وام تحصیلی را دارد و برای گرفتن وام بعدی باید قبلی را تسویه کرده باشد.

سقف مبلغ وام تحصیلی ۱۴۰۳ برای دانشجویان مجرد ۴۰ میلیون ریال و برای دانشجویان متاهل ۶۵ میلیون ریال خواهد بود. مبلغ وام تحصیلی برای دانشجویان برتر، ممتاز، مبتکر و تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد هم ۵۰ درصد افزایش خواهد داشت.

وام ضروری دانشجویی

وام دانشجویی ضروری، به دانشجویان دوره‌های کاردانی تا دکتری تعلق می‌گیرد. اما تفاوت زیادی بین وام ضروری برای دانشجویان دانشگاه آزاد با دولتی وجود دارد.

وام ضروری دانشگاه آزاد تنها مختص هزینه‌های درمانی بوده و بابت انجام عمل‌های جراحی یا بستری شدن در بیمارستان به دانشجویان تعلق می‌گیرد. اما وام دانشجویی ضروری برای دانشجویان دانشگاه‌های دولتی تنوع بیشتری دارد؛ تولد فرزند، فوت پدرومادر یا همسر، وقوع سانحه یا تصادف و ابتلا به بیماری خاص می‌تواند دلیل قانع‌کننده‌ای برای گرفتن وام ضروری دانشجویی باشد.

مبلغ این تسهیلات برای تولد فرزند یا فوت بستگان درجه اول ۴۰ میلیون ریال و برای اتفاقات و سوانح و بیماری تا سقف ۶۵ میلیون ریال خواهد بود. اگر هم خدا قسمت کرد و در دوران دانشجویی ازدواج کردید، می‌توانید روی وام ضروری ازدواج ۶۵ میلیون ریالی حساب باز کنید.

نکته یک: اگر دلیل شما برای گرفتن وام ضروری، هیچ‌کدام از موارد بالا نبود، هنوز یک راه دیگر وجود دارد؛ مراجعه به رئیس صندوق و گرفتن موافقت او برای دادن وام.

نکته ۲: فراموش نکنید نباید بیشتر از ۶ ماه برای هر کدام از دلایلی که مشمول وام ضروری هستند، گذشته باشند.

وام ودیعه مسکن دانشجویی

شرایط دریافت وام ودیعه مسکن کمی متفاوت است. و شما در مرحله اول باید متاهل باشید تا بتوانید این وام را دریافت کنید. شرایط  و مدارک دریافت وام دانشجویی به صورت زیر است:

  • متاهل بودن دانشجو
  • باید همراه اجاره‌نامه معتبر با کد رهگیری خانه‌ای که در شهر محل تحصیل اوست، برای ثبت نام اقدام کند.
  • وام ودیعه مسکن در آخرین نیمسال تحصیلی به دانشجو تعلق نمی‌گیرد.
  • زنان سرپرست خانواده هم می‌توانند این تسهیلات را بگیرند.
  • اگر هر ۲ زوج دانشجو باشند، تنها یکی از آنها می‌تواند این تسهیلات را بگیرد.

وام ودیعه مسکن برای تهران و کلانشهرها

وام ودیعه مسکن برای دانشجویان ساکن شهر تهران ۳۵۰ میلیون ریال دانشجویان کلانشهرها ۳۰۰ میلیون ریال و دانشجویان سایر شهرها ۲۵۰ میلیون ریال است.

این سقف وام ودیعه مسکن است و اگر مبلغ ودیعه خانه‌ اجاره‌ای شما کمتر از این مبالغ باشد، طبعا وام پرداختی به شما هم به اندازه رقم درج شده در اجاره‌نامه خواهد بود.

۶ کلانشهر که وام ۳۰ میلیون تومانی می‌گیرند عبارتند از: البرز، اصفهان، شیراز، تبریز، مشهد، اهواز.

از مهم ترین وام دانشجویی: وام شهریه

وام شهریه، تنها به دانشجویان دانشگاه آزاد یا شبانه‌ای تعلق می‌گیرد و طبیعی است که دانشجویان روزانه دانشگاه‌های دولتی که پول شهریه نمی‌دهند، حق استفاده از این وام را هم ندارند. شریاط وام شهریه به صورت زیر است:

  • ابتدا در سامانه صندوق رفاه دانشجویی ثبت نام می کنید.
  • صندوق مبلغ نمیسال را به صورت مستقیم به دانشگاه پرداخت می کند و شما باید شروع به بازپرداخت بکنید.

مبلغ وام شهریه برای مقاطع مختلف دانشگاه

  • وام شهریه برای دانشجویان کاردانی و کارشناسی ۲۵ میلیون ریال
  • برای کارشناسی ارشد و دکترای حرفه‌ای ۳۰ میلیون ریال
  • برای دانشجویان دکترای تخصصی پیوسته و ناپیوسته ۶۵ میلیون ریال خواهد بود.

دریافت وام شهریه برای دانشجویان از بانک قرض الحسنه

در بعضی مواقع وام شهریه ای که صندوق رفاه دانشجویی به شما می دهد کفاف یک ترم دانشگاه را هم نمی دهد. در این صورت شما می توانید از طریق بانک قرض الحسنه مبلغ بیشتری را دریافت کنید.

رفتن به بانک قرض الحسنه مهر ایران و درخواست برای گرفتن وام شهریه این بانک که برای دوره‌های کارشناسی (۷۵ میلیون ریال)، کارشناسی ارشد (۱۰۰ میلیون ریال) و دکترا (۲۰۰ میلیون ریال) به متقاضیان وام شهریه می‌دهد.

وام دانشجویی بانک ملی

یکی از وام‌های محبوب و پرتقاضا، وام دانشجویی بانک ملی است. این وام مخصوص دانشجویان دانشگاه آزاد است و بعد از گرفتن معرفی‌نامه از دانشگاه محل تحصیل و رفتن به یکی از شعبه‌های بانک ملی و انجام مراحل لازم برای گرفتن وام، به دانشجو پرداخت می‌شود.

این را هم بدانید که امکان استفاده همزمان از وام دانشجویی صندوق رفاه و بانک ملی وجود دارد. اما هر دانشجو در دوران تحصیل تنها یکبار می‌تواند  وام دانشجویی بانک ملی را بگیرد. مبلغ و اقساط وام به مقطع تحصیلی شما بستگی دارد که جزئیاتش را در جدول زیر می‌بینید:

  مقطع تحصیلی   مبلغ وام (ریال) تعداد اقساط (ماه)   سود  تسهیلات
  کاردانی ۵۰  ۲۴ ۱۰درصد
کارشناسی ۱۰۰ ۴۸ ۱۰درصد
کارشناسی ارشد ۱۵۰ ۳۶ ۱۰درصد
دکتری ۴۰۰ ۶۰ ۱۰درصد

شرایط عمومی و اختصاصی دریافت وام دانشجویی

تمامی دانشجویان برای دریافت وام دانشجویی در ابتدا باید شرایطط عمومی که توسط معاونت دانشجویان درآیین نامه ذکر شده است را مطالعه کنند و سپس اقدام به ثبت نام در صندوق رفاه دانشجویی کنند. که شرایط به صورت زیر است:

  1. اعتقاد به اصول دین مبین اسلام و یا یکی از ادیان رسمی معرفی شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
  2. دارا بودن اولویت نیاز مالی (به تشخیص معاونت محترم دانشجویی).
  3. دارا بودن صلاحیت اخلاقی و رعایت شئون دانشجویی.
  4. عدم استفاده از بورس تحصیلی، کمک و یا وام موسسات دیگر.
  5. عدم اشتغال به کاری که مستلزم دریافت اجرت می باشد (به استثنای کار دانشجویی).
  6. سپردن سند تعهد با ضامن معتبر.
  7. مشروط نبودن دانشجو در دو نیم سال قبل در دوره های روزانه، تنها شرط اختصاصی برای گرفتن وام دانشجویی می باشد. اما برای این شرط هم چند تبصره در نظر گرفته شده است، که دانشجویان بتوانند از وام دانشجویی استفاده کنند که در زیر شرح داده شده است.

تبصره ۱ – دانشجویان ورودی جدید در نیمسال اول و دوم تحصیلی، بدون احتساب معدل می توانند از وام دانشجویی بهره ببرند.

تبصره ۲ – دانشجویانی که در یک نیمسال مشروط تحصیلی اعلام شوند، می توانند حداکثر از نصف وام تحصیلی استفاده نمایند. این دسته از دانشجویان وام مسکن و حق اولاد خود را می توانند به صورت کامل دریافت کنند.

تبصره ۳ – دانشجویانی که دو نیمسال متوالی مشروط شوند از دریافت هرگونه وام در نیمسال بعد از مشروطی، محروم می باشند.

تبصره ۴ – در صورت تشخیص کمیسیون موارد خاص یا شورای آموزش دانشگاه مبنی بر بلامانع بودن ادامه تحصیل دانشجو، پرداخت وام تحصیلی و مسکن نیز بلامانع است.

 شرایط دریافت وام دانشجویی برای دوره های روزانه و غیر روزانه

دوره آموزشی در شرایط دریافت وام مهم است. اگر دانشجو تمام وقت باشد و تمام ششرایط زیر را دارا باشد به آن وام تعلق می گیرد.

تمام وقت بودن دوره آموزشی

دوره آموزشی برای دانشجویانی تمام وقت محسوب می شود که حداقل تعداد واحد مورد نیاز را طبق مقررات آموزشی اخذ کرده باشند. اگر دانشجویی در نیمسال آخری تحصیل خود باشد، اخذ نصف حداقل تعداد واحد الزامی کفایت می کند.

اشتغال به تحصیل در سنوات تحصیلی مجاز برای استفاده از وام صندوق رفاه بدین شرح است:

کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد ناپیوسته حداکثر ۲ سال تحصیلی (۴ نیمسال)

کارشناسی پیوسته حداکثر ۴ سال تحصیلی (۸ نیمسال)

کارشناسی ارشد ناپیوسته حداکثر ۲ سال تحصیلی (۴ نیمسال)

کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری حرفه ای حداکثر ۶ سال تحصیلی (۱۲ نیمسال)

دکتری تخصصی ناپیوسته غیر بورسیه حداکثر ۴ سال تحصیلی (۸ نیمسال)

روش بازپرداخت وام دانشجویی

دانشجو برای بازپرداخت باید به سایت صندوق رفاه دانشجویی مراجعه کنند و شروع به بازپرداخت کنند.

اگر قسط وام دانشجویی را پرداخت نکنیم چه می شود؟

باید بدانید در نهایت مهلت قانونی برای پرداخت اولین قسط، حداکثر ۹ ماه بعد از گرفتن وام است. اگر هم دانشجویی در مدت زمان تعیین شده اقدام به گرفتن دفترچه اقساط نکند، بدهی به دین حال تبدیل می‌شود. یعنی صندوق، وام‌گیرنده را ملزم به پرداخت یکجای وام خواهد کرد.

حداکثر زمان بازپرداخت وام دانشجویی هم ۵ سال است و اگر در این مدت وام را تسویه نکنید، در فهرست بدهکاران بانک مرکزی قرار می‌گیرید و روی امتیاز اعتبارسنجی‌ شما تاثیر منفی می‌گذارد.

صدور برگه تسویه حساب دانشگاه و گرفتن مدرک تحصیلی، هم به شرط تسویه کامل وام دانشجویی است و خلاصه نگذارید کار به روز آخر و گروگان گرفتن مدرک‌ تحصیلی‌تان بکشد و قرض‌تان را پرداخت کنید.

آیا وام دانشجویی ضامن می خواهد؟

وام دانشجویی نیز مانند وام های دیگر نیاز به ضامن دارد. مبلغ وام شما اگر کمتر از ۱۵ میلیون باشد تنها به یک ضامن و اگر بیشتر از مبلغ ۱۵ میلیون تومان باشد به دو ضامن رسمی یا قراردادی نیاز دارید.

مدارک مورد نیاز ضامن هم آخرین حکم استخدامی و گواهی کسر از حقوق برای صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم و تحقیقات و فناوری است.

انتهای مطلب/آ.ع

امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا