همکاری راهبردی ریاض-پاریس در حوزه انرژی خورشیدی
تحولات در حوزه انرژی در عربستان به نظر نمیرسد که متوقف شده باشد؛ بلکه ابعاد و شرکای جدیدی پیدا کرده است و میتوان انتظار داشت که این کشور در سالهای پیش رو به دستاوردهای چشمگیری در این عرصه دست یابد.
از یاد نباید برد که شرکت توتال انرژیز خاورمیانه را به عنوان یکی از اولویتهای اصلی خود در چشمانداز دزارمدت برای رشد فناوریهای سبز این شرکت معرفی کرده است. در حال حاضر، این شرکت در حال ساخت نیروگاه خورشیدی ۱۱۹ مگاواتی «وادی الدواسیر» در عربستان سعودی است که قرار است در اوایل سال ۲۰۲۵ شروع به کار کند. از سوی دیگر، توتال در شرکت «بهرهوری انرژی و انرژیهای تجدیدپذیر عربستان و فرانسه» (SAFEER) شریک است. شرکت مذکور در زمینه مشاوره انرژیهای تجدیدپذیر به مشتریان خود در حوزههای صنعت و تجارت مشاوره میدهد.
از سوی دیگر، رسانهها طی روزهای اخیر گزارش دادند که شرکت آرامکو عربستان قراردادی را با شرکت آلمانی «لیند» و «اسالپی» امضا کرد و راه را برای توسعه یک مرکز جذب و ذخیره کربن در شهر جبیل در شرق عربستان هموار کرد. آرامکو در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد که بر اساس شرایط توافق سهامداران، ۶۰ درصد از سهام مرکز جذب و ذخیره کربن را به دست خواهد آورد، اقدامی که میتوان آن را بخشی از برنامههای کلانتر ریاض برای پیشبرد در حوزه انرژیهای غیرفسیلی به حساب آورد.
این تحولات بهویژه از آن جهت اهمیت دارد که طی ماههای گذشته و طی تابستان، عربستان سعودی در تلاش برای تقویت تولید نیروی تجدیدپذیر، وارد سرمایهگذاریهای مشترک با شرکتهای خورشیدی چین به ارزش حدود سه میلیارد دلار شد. بنا به گزارشها، شرکت چینی «جینکو سولار» در نخستین سرمایه گذاری مشترک خود اعلام کرد با صندوق سرمایه دولتی عربستان سعودی و یک شرکت تجدیدپذیر خصوصی، جوینت ونچری تشکیل داده است تا یک کارخانه تولید ماژول و سلول خورشیدی به ارزش حدود یک میلیارد دلار احداث کند. هزینه این پروژه از طریق ترکیبی از فاینانس داخلی و خارجی، تامین خواهد شد. بر اساس گزارش اویل پرایس، دولت عربستان سعودی همچنین سرگرم ساخت یک کارخانه هیدروژن سبز پنج میلیارد دلاری است که سوخت ابرشهر نئوم را تامین خواهد کرد. این کارخانه هیدروژن، از نیروی خورشیدی و بادی برای تولید چهار گیگاوات نیروی پاک استفاده خواهد کرد تا هیدروژن سبز تولید کند.
به نظر میرسد که تحولات حوزه انرژی در عربستان نهتنها متوقف نشده بلکه ابعاد و شرکای جدیدی به خود گرفته و باید انتظار داشت که این کشور طی سالهای آینده به دستاوردهای قابلتوجهی در این زمینه دست یابد