انرژی های جدید

همکاری راهبردی ریاض-پاریس در حوزه انرژی خورشیدی

تحولات در حوزه انرژی در عربستان به نظر نمی‌رسد که متوقف شده باشد؛ بلکه ابعاد و شرکای جدیدی پیدا کرده است و می‌توان انتظار داشت که این کشور در سال‌های پیش رو به دستاوردهای چشمگیری در این عرصه دست یابد.

به گزارش تجارت امروز؛ هفته گذشته امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه در جریان سفر رسمی سه‌روزه خود به عربستان سعودی با مقامات سعودی دیدار کرد. محورهای این دیدار شامل تنش‌های جاری در غزه تقویت روابط فرانسه و عربستان وضعیت غرب آسیا و ایران بود. با این حال به نظر می‌رسد که این سفر در زمینه انرژی نیز دستاوردهای قابل‌توجهی داشته که به اندازه کافی به آن پرداخته نشده است.

توافقات خورشیدی

پایگاه اینترنتی القدس العربی اخیراً گزارش داد که شرکت فرانسوی «توتال انرژیز» تصمیم دارد یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۰.۳ گیگاوات در عربستان سعودی احداث کند. همچنین شرکت «ئی‌دی‌اف انرژی» نیز قرار است دو نیروگاه خورشیدی با ظرفیت مجموع ۱.۴ گیگاوات در این کشور بسازد.

این توافقات جزو بسته معاملاتی است که در جریان سفر امانوئل ماکرون به عربستان به امضاء رسید. به گفته گزارش‌ها، دو شرکت مذکور فرانسوی قراردادهای خرید برق ۲۵ ساله با شرکت تدارکات برق عربستان سعودی امضا کرده‌اند. همچنین، القدس العربی اشاره کرده است که این پروژه‌ها در پنجمین مناقصه انرژی‌های تجدیدپذیر عربستان به این دو شرکت تعلق گرفت و ماکرون در سفر خود به ریاض، این توافقات را نهایی کرد.

عربستان سعودی قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، ۱۳۰ گیگاوات ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر راه‌اندازی کند در حالی که تا کنون کمتر از ۵ گیگاوات از این هدف محقق شده است. آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرده که عربستان در پنج سال آینده یک‌سوم رشد انرژی‌های تجدیدپذیر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را به خود اختصاص خواهد داد.

نصرت البراتی تحلیل‌گر انرژی خاورمیانه در این خصوص گفته است: «جزء مهمی از چشم‌انداز اقتصادی محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، بر اساس افزایش تمرکز بر انرژی‌های پاک است. بن سلمان می‌خواهد عربستان را به یکی از قطب‌های بزرگ انرژی پاک تبدیل کند، نه فقط در خاورمیانه بلکه در سطح جهانی. به نظر می‌رسد توافقات اخیر نیز به تسریع حرکت ریاض به سوی انرژی‌های پاک کمک خواهد کرد. با توجه به وضعیت جغرافیایی و اقلیمی عربستان، این هدف بن سلمان می‌تواند تأثیرگذار باشد.»

شرکت‌های پاریس-ریاض

بنا بر گزارش‌ها شرکت «ئی‌دی‌اف» برنده مناقصه‌ای برای ساخت نیروگاه خورشیدی ۱ گیگاواتی «الموساء» و نیروگاه ۰.۴ گیگاواتی «الحناکیه ۲» در عربستان است. این پروژه‌ها با همکاری شرکت سرمایه‌گذاری دولتی برق چین انجام می‌شود. از سوی دیگر «توتال انرژیز» نیز در حال ساخت نیروگاه خورشیدی ۰.۳ گیگاواتی در شهر صنعتی «رابغ» با همکاری شرکت توسعه‌دهنده محلی «الجمعه» است. این نیروگاه قرار است تا سال ۲۰۲۶ به بهره‌برداری برسد.

از یاد نباید برد که شرکت توتال انرژیز خاورمیانه را به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی خود در چشم‌انداز دزارمدت برای رشد فناوری‌های سبز این شرکت معرفی کرده است. در حال حاضر، این شرکت در حال ساخت نیروگاه خورشیدی ۱۱۹ مگاواتی «وادی الدواسیر» در عربستان سعودی است که قرار است در اوایل سال ۲۰۲۵ شروع به کار کند. از سوی دیگر، توتال در شرکت «بهره‌وری انرژی و انرژی‌های تجدیدپذیر عربستان و فرانسه» (SAFEER) شریک است. شرکت مذکور در زمینه مشاوره انرژی‌های تجدیدپذیر به مشتریان خود در حوزه‌های صنعت و تجارت مشاوره می‌دهد.

از سوی دیگر، رسانه‌ها طی روزهای اخیر گزارش دادند که شرکت آرامکو عربستان ‌قراردادی را با شرکت آلمانی «لیند» و «اس‌ال‌پی» امضا کرد و راه را برای توسعه یک مرکز جذب و ذخیره کربن در شهر جبیل در شرق عربستان هموار کرد. آرامکو در بیانیه‌ای مطبوعاتی اعلام کرد که بر اساس شرایط توافق سهامداران، ۶۰ درصد از سهام مرکز جذب و ذخیره کربن را به دست خواهد آورد، اقدامی که می‌توان آن را بخشی از برنامه‌های کلان‌تر ریاض برای پیشبرد در حوزه انرژی‌های غیرفسیلی به حساب آورد.

این تحولات به‌ویژه از آن جهت اهمیت دارد که طی ماه‌های گذشته و طی تابستان، عربستان سعودی در تلاش برای تقویت تولید نیروی تجدیدپذیر، وارد سرمایه‌گذاری‌های مشترک با شرکت‌های خورشیدی چین به ارزش حدود سه میلیارد دلار شد. بنا به گزارش‌ها، شرکت چینی «جینکو سولار» در نخستین سرمایه گذاری مشترک خود اعلام کرد با صندوق سرمایه دولتی عربستان سعودی و یک شرکت تجدیدپذیر خصوصی، جوینت ونچری تشکیل داده است تا یک کارخانه تولید ماژول و سلول خورشیدی به ارزش حدود یک میلیارد دلار احداث کند. هزینه این پروژه از طریق ترکیبی از فاینانس داخلی و خارجی، تامین خواهد شد. بر اساس گزارش اویل پرایس، دولت عربستان سعودی همچنین سرگرم ساخت یک کارخانه هیدروژن سبز پنج میلیارد دلاری است که سوخت ابرشهر نئوم را تامین خواهد کرد. این کارخانه هیدروژن، از نیروی خورشیدی و بادی برای تولید چهار گیگاوات نیروی پاک استفاده خواهد کرد تا هیدروژن سبز تولید کند.

به نظر می‌رسد که تحولات حوزه انرژی در عربستان نه‌تنها متوقف نشده بلکه ابعاد و شرکای جدیدی به خود گرفته و باید انتظار داشت که این کشور طی سال‌های آینده به دستاوردهای قابل‌توجهی در این زمینه دست یابد

انتهای مطلب/ ی.ر
امتیاز بدهید

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا