مسکن

بنیاد مسکن انقلاب، سازمانی تاثیر گذار بر اقتصاد ایران

تمامی دولت ها وظیفه دارند، از مردم  خود به ویژه خانواده های کم بضاعت حمایت کنند، و به همین منظور دولت جمهوری اسلامی بعد از انقلاب قدمی مهم برداشت و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی را تاسیس کرد، تا در زمینه ساخت و ساز همچنین خانه دار شدن افراد نیازمند کمک کند، که این بنیاد فعالیت خود را در تمامی شهرهای ایران آغاز و اجرایی کرد.

به گزارش تجارت امروز؛ بنیاد مسکن انقلاب،یکی از موفق ترین سازمان هایی بود که بعد از انقلاب به دستور امام تشکیل شد. این سازمان تا به امروز پروژه های بسیاری را تکمیل کرده و جمعیت زیادی از مردم به وسیله این بنیاد صاحب خانه شده اند، و همینطور هم فعالیت های ساخت و ساز بنیاد مسکن ادامه دارد تا کمتر کسی نگران خانه برای زندگی کردن باشد.

تاریخچه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی

بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در فروردین ماه ۱۳۵۸ تاسیس گردید. اساسنامه بنیاد در تاریخ هفدهم آذر ماه سال ۱۳۶۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. مهم‌ترین وظایف این سازمان عبارتند از: ارائه طرحهای مورد نیاز برای ایجاد مسکن اقشار مستضعف، انجام پروژه‌های کارشناسی دربارهٔ زمینهای روستایی، کمک در جهت تأمین مصالح ساختمانی و …

فواید مسکن انقلاب اسلامی

  • از جمله مزایا بنیاد مسکن انقلاب، افزایش تولید مسکن در هر جامعه نه فقط نشان دهنده رشد اقتصادی است، بلکه در تأمین نیازهای اجتماعی افراد نقش مؤثری را ایفا می کند.
  • بر این اساس بخش مسکن به عنوان یکی از فصول اساسی و اولویت دار برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کشور در نظر گرفته شده است.
  • از طرف دیگر روستاها مرکز تولیدات کشاورزی، دامی و صنایع دستی کشور محسوب می شوند که سهم عمده ای را در تولیدات سایر بخش ها و اشتغال بر عهده دارند. با این وجود در صورت کم توجهی به شرایط زندگی در این مناطق، ضمن تشدید روند مهاجرت به شهرها تعادل های اجتماعی، کالبدی و اقتصادی منطقه ای نیز با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.
  • همچنین در مناطق روستایی به علت کم بودن درآمد روستاییان و نبود مازاد اقتصادی، بهسازی سکونتگاه های روستایی به خصوص در مناطق کمتر توسعه یافته به کُندی انجام می شود.
  • بر این مبنا در صورت وقوع حوادث طبیعی، زیان بسیاری به ساکنان این مناطق وارد خواهد شد. در این خصوص، وظیفه دولت در حمایت از بهسازی مساکن روستایی اهمیت فراوانی دارد.
  • سرمایه گذاری دولت در روستاها با تخصیص بودجه و اعتباردهی به مناطق روستایی، سبب توانمندی جوامع روستایی می شود، توانمندسازی اقتصادی، از جمله اعطای اعتبارات به جوامع روستایی باعث می شود تا بتوان فقر اقتصادی و در پی آن فقر فرهنگی و اجتماعی را از چهره روستاها زدود.

توجه امام به بنیاد مسکن

اینبنیاد مسکن انقلاب اهمیت زیادی برای امام داشت؛ و سخنان ارزشمندی در این باره گفته اند، که چقدر این بنیاد ضرورت و اهمیت زیادی برای کشور و مردم دارد.امام خمینی در فرمان خود آورده اند: ملت عزیز! برادران و خواهران دلیر و مبارز- ایّدهم الله تعالی‌

اینک به مرحله حساسی از دوران انقلاب اسلامی خود رسیده‌ایم. دوران سازندگی، دورانی که باید از ثمرات انقلابمان مردم محروم و ستمدیده ایران بهره‌مند شوند؛ دورانی که باید شکوه نظام عدل اسلامی را لمس کنید؛ دورانی که همه باید دست به دست هم بدهیم تا ریشه فقر و استضعاف را برکنیم.

شما مردم شریف ایران در جریان مبارزه با استعمار و استثمار پیروزی بزرگی به دست آوردید و توانستید با اتکال به خدای متعال و وحدت کلمه و مشارکت همه قشرها بر طاغوت زمان غلبه کنید و پشت ابرقدرتها را بلرزانید. اکنون نیز با خودیاری و همکاری برای مبارزه علیه فقر و محرومیت بسیج شوید، و با تایید الهی به نجات مردم مستضعف کمر همت ببندید.

در رژیم منفور پهلوی مسئله مسکن یکی از مصیبت ‌بارترین مشکلات اجتماعی مردم ما بود. بسیاری از مردم در اسارت تهیه یک قطعه زمین و داشتن یک لانه بودند، و چه بسا تمام عمرشان را زیر بار بانکها و سودجویان و غارتگران به سر می‌بردند تا بتوانند پناهگاهی را برای خود و فرزندانشان دست و پا کنند.

قشر عظیمی از مستضعفان جامعه هم بکلی از داشتن خانه محروم بودند و در زوایای بیغوله‌ها و اتاقکهای تنگ و تاریک و خرابه‌ها به سر می‌بردند؛ و چه بسا قسمت مهمی از درآمد ناچیزشان را بایستی برای‌ اجاره آن بپردازند؛ و این میراث شوم برای ملت ما باقی مانده و اکنون جامعه ما با چنین مصیبتی دست به گریبان است. نظام اسلام چنین ظلم و تبعیضی را تحمل نخواهد کرد؛ و این از حد اقل [حقوق‌] هر فرد است که باید مسکن داشته باشد.

همچنین در ارتباط با بنیاد مسکن انقلاب فرمودند؛ مشکل زمین باید حل شود و همه بندگان محروم خدا باید از این موهبت الهی استفاده کنند. همه محرومان باید خانه داشته باشند. هیچ کسی در هیچ گوشه مملکت نباید از داشتن خانه محروم باشد. بر دولت اسلامی است که برای این مسئله مهم چاره‌ای بیندیشد، و بر همه مردم است که در این مورد همکاری کنند.

این جانب حسابی به شماره ۱۰۰ در تمام شعب بانک ملی افتتاح کرده و از همه کسانی که توانایی دارند دعوت می‌کنم که برای کمک به خانه‌سازی برای محرومان به این حساب پول واریز کنند. و در هر محل از بین افراد صالح و مورد اعتماد، گروهی حد اقل مرکب از سه نفر از مهندسان و کارشناسان شهرسازی و خانه‌سازی و یک نفر روحانی و یک نماینده دولت انتخاب شوند تا با صرفه‌جویی و دقت کامل خانه‌های ارزان قیمتی بسازند و در اختیار محرومان قرار بدهند، و در این طرح به هیچ وجه پولی در برابر خرید زمین پرداخت نشود.

من امیدوارم همه کسانی که زمینهای وسیعی در اختیار دارند به این امر مهم اسلامی- انسانی کمک کنند، و زمینها را در مناطق مرغوب قابل سکونت در اختیار این طرح بگذارند. و نیز هر کس که توانایی دارد، در تامین انواع مصالح ساختمانی به این خدمت اسلامی کمک و نیروی کار و کارگری به طور وسیع به کار افتد، و دولت نیز تصمیمات لازم را در تامین آب و برق و اسفالت و وسایل ایاب و ذهاب و مدرسه و درمانگاه و دیگر نیازمندیهای عمومی فراهم سازد.

بنیاد مستضعفین نیز باید به کمک این طرح بشتابد و از اموال مصادره‌شده خاندان پهلوی و اطرافیانش در این طرح استفاده شود. و نیز دولت باید در طرحهای اساسی و دراز مدت خود برای حل این مشکل در سطح عموم طرحهایی تهیه کند؛ و اکنون این‌ یک تجربه تازه از بسیج نیروی ایمان جامعه در راه تعاون اسلامی و مبارزه با محرومیت است که ملت با توفیق الهی باید از آن نیز سرفراز درآید.

من با کمال تواضع از ملت عزیز در این امر حیاتی استمداد می‌کنم و سلامت و سعادت همگان را خواستارم. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته. به تاریخ ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۸  روح الله الموسوی الخمینی

بنیاد مسکن انقلاب به دنبال چیست؟

  • مطالعه و بررسی در زمینه تشخیص و تعیین نیازمندی‌های مسکن محرومان اعم از روستایی و شهری و فراهم آوردن موجبات اجرای آن با  مشارکت، همکاری و خودیاری مردم و دستگاههای مختلف.
  •   تهیه طرح مجتمع‌های زیستی و واحدهای مسکونی ارزانقیمت و اجرای آنها به طور مستقیم یا با مشارکت مردم و همکاری دستگاههای ذیربط در روستاها و شهرها.
  •  تهیه زمین مورد نیاز طرح‌ها و پروژه‌های بنیاد و آماده سازی آنها.
  •  کمک در جهت تأمین مصالح ساختمانی کشور از طریق تهیه، تولید و توزیع.
  •  تهیه طرح‌های‌هادی و اصلاح معابر در روستاها با هماهنگی دستگاههای ذیربط و اجرای آن با مشارکت مردم از محل اعتبارات مصوب واگذاری دولت.
  •  تهیه و ارایه طرحهای لازم برای بازسازی مناطق آسیب‌دیده در اثر جنگ، سیل، زلزله و سایر سوانح طبیعی و اجرای آنها با مشارکت مردم و هماهنگی با  سازمان‌ها و دستگاههای ذیربط.
  •  مطالعه و برنامه ریزی و اجرای مصوبه دولت مبنی بر ساخت دو میلیون واحد مسکونی روستایی طی دو برنامه پنج ساله توسعه کشور (ساخت سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی.

اقدامات بنیاد مسکن

رسیدگی به محرومین و مستضعفین، توسعه عدالت اجتماعی، بستر سازی برای سازندگی کشور از جمله نکات اساسی است که گستره این ماموریت از جانب امام خمینی (ره)  بر عهده این نهاد مقدس گذاشته شد. مهمترین وظایف بنیاد مسکن در بخشهای مختلف به شرح زیر می باشد:

  •  بخش عمران روستایی
  •  بخش معاونت بازسازی و مسکن روستایی
  •  معاونت مسکن شهری
  •  شرکتهای تابعه

نقش بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در محرومیت زدایی از مناطق محروم

افزایش تولید مسکن در هر جامعه نه فقط نشان دهنده رشد اقتصادی است، بلکه در تأمین نیازهای اجتماعی افراد نقش مؤثری را ایفا می کند. بر این اساس بخش مسکن به عنوان یکی از فصول اساسی و اولویت دار برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کشور در نظر گرفته شده است. از طرف دیگر روستاها مرکز تولیدات کشاورزی، دامی و صنایع دستی کشور محسوب می شوند که سهم عمده ای را در تولیدات سایر بخش ها و اشتغال بر عهده دارند.

با این وجود در صورت کم توجهی به شرایط زندگی در این مناطق، ضمن تشدید روند مهاجرت به شهرها تعادل های اجتماعی، کالبدی و اقتصادی منطقه ای نیز با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد. همچنین در مناطق روستایی به علت کم بودن درآمد روستاییان و نبود مازاد اقتصادی، بهسازی سکونتگاههای روستایی به خصوص در مناطق کمتر توسعه یافته به کُندی انجام می شود. بر این مبنا در صورت وقوع حوادث طبیعی، زیان بسیاری به ساکنان این مناطق وارد خواهد شد. در این خصوص، وظیفه دولت در حمایت از بهسازی مساکن روستایی اهمیت فراوانی دارد.

سرمایه گذاری دولت در روستاها با تخصیص بودجه و اعتباردهی به مناطق روستایی، سبب توانمندی جوامع روستایی می شود، توانمندسازی اقتصادی، از جمله اعطای اعتبارات به جوامع روستایی باعث می شود تا بتوان فقر اقتصادی و در پی آن فقر فرهنگی و اجتماعی را از چهره روستاها زدود.

مسکن روستایی محلی برای زندگی، کار و تولید

از دیدگاه اقتصادی بنیاد مسکن انقلاب روستایی بر سرمایه گذاری، تولید و اشتغال روستا اثرگذار است. پیشینه مشارکت روستاییان در ساخت مسکن و وجود نیروی کار ساده و نیمه ماهر و دسترسی به زمین ارزان، امکان ساخت مسکن را به صورت تدریجی و با هزینه کم فراهم می کند.

ایجاد اشتغال پایدار، افزایش بهره وری شاغلان از طریق آموزش و بهبود مهارت ها و در نهایت افزایش تولید در روستا به افزایش درآمد واقعی خانوار و کاهش فقر می انجامد. علاوه بر این بخش ساختمان و مسکن در اقتصاد روستا، پس از کشاورزی بیشترین سهم را از شاغلان در زیربخش های اشتغال روستایی داشته است.

لذا تقویت و توسعه بخش مسکن روستایی باعث بهبود ارتقای کیفیت زندگی، ایجاد اشتغال پایدار، توسعه روستا و تنوع بخشیدن به اقتصاد روستا، افزایش درآمدها و کاهش فقر و در نتیجه محرومیت زدایی شده است.

فعالیتهای بخش عمران روستایی شامل:

تهیه و اجرای طرح هادی روستایی، صدور اسناد مالکیت املاک روستایی، طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی، طرح ساماندهی کالبدی سکونتگاههای روستایی، تملک و واگذاری زمین های روستایی، خدمات فنی صدور پروانه ساختمان روستایی، طرح تعیین محدوده روستا و طرح بهسازی روستاهای نمونه

 تهیه و اجرای طرح هادی روستایی

در بنیاد مسکن انقلاب طرحی است، که به منظور هدایت وضعیت فیزیکی روستا، ایجاد زمینه برای توسعه و عمران روستاها، ارائه تسهیلات لازم برای بهبود مسکن روستائیان، تامین عادلانه امکانات از طریق پیش بینی زمین برای عملکردهای مختلف از قبیل مسکونی، تجاری و کشاورزی و نیز سایر نیازمندیهای عمومی روستایی

 صدور اسناد مالکیت املاک روستایی              

صدور اسناد مالکیت فعالیتی حقوقی و فنی برای تهیه و تنظیم مدارک و نقشه‌های لازم برای صدور اسناد مالکیت اماکن روستایی در روستاهای بالای بیست خانوار است که با هدف ساماندهی نظام مالکیت اراضی واقع در بافت مسکونی روستاها، امکان بهره‌گیری روستائیان از تسهیلات بانکی، افزایش ارزش حقوقی و اقتصادی املاک روستایی صورت می گیرد.

 طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی  

طرحی است برای شناسایی و ارتقای فضاهای با ارزش روستایی به منظور حفاظت، احیاء، مرمت بافت و کالبد واجد ارزش در روستا، حفاظت و احیای ارزش‌های فرهنگی، تاریخی، کالبدی- فضایی، معماری و منظر روستایی و معرفی این ارزش ها در سطوح ملی و فراملی به ویژه در زمینه توسعه گردشگری.

 طرح ساماندهی کالبدی سکونتگاههای روستایی

این طرح به منظور توسعه هماهنگ و موزون فعالیت‌های کشاورزی، صنعتی و خدماتی از طریق توزیع مناسب جمعیت و فعالیت و استقرار بهینه خدمات در محیط‌های روستایی هماهنگ با نظام شهری، ساماندهی فضایی سکونتگاه‌های روستایی و ساماندهی مناسب تاسیسات و خدمات رفاهی

 تملک و واگذاری زمین های روستایی

تملک و واگذاری زمین فعالیت حقوقی و فنی است برای انتخاب زمین‌های مناسب برای تملک قانونی، واگذاری زمین‌ها به متقاضیان واجد شرایط با هدف تامین زمین‌های لازم به منظور عمران و نوسازی روستاها و هدایت توسعه کالبدی روستاها

خدمات فنی صدور پروانه ساختمان روستایی

طرحی است برای ارائه خدمات فنی و مهندسی در صدور پروانه ساختمان های روستایی بر اساس ضوابط، مقررات فنی، طرح هادی مصوب و نظارت بر اجرای ساختمان‌های روستایی با هدف جلوگیری از ساخت و ساز غیراصولی و غیرمجاز در روستا، افزایش کیفیت ساخت و سازهای روستایی و دسترسی روستاییان به خدمات فنی و مهندسی

 طرح بهسازی روستاهای نمونه

طرحی است که تمامی پروژه های  عمرانی مورد نیاز روستا را شامل می شود و مجموعه اقدامات اجرایی در روستاهای نمونه است که بر مبنای سند توسعه روستا ( طرح هادی) صورت می گیرد و اهداف آن توسعه و ترویچ فعالیت بهسازی روستایی، توسعه اشتغال و معیشت روستاییان می باشد.

طرح بهسازی روستاهای هدف گردشگری

طرحی برای ساماندهی نظام فعالیت و اسکان و نیز پیش بینی امکانات و خدمات مورد نیاز برای توسعه گردشگری است که در روستاهای منتخب با عنوان روستاهای هدف گردشگری تهیه و اجرا می گردد.

فعالیتهای معاونت بازسازی و بهسازی مسکن روستایی

طرح ویژه بهسازی و نوسازی (مقاوم سازی) مسکن روستایی، طرح نظام فنی روستایی، بازسازی و طرح جامع مسکن روستایی

طرح ویژه بهسازی و وسازی مسکن روستایی

از جمله طرح های ویژه بنیاد مسکن انقلاب؛ مسکن روستایی به عنوان محل فعل و انفعالات حیات اقتصادی روستا، نمود معین و کالبد قابل مشاهده روستا را متجلی می سازد و بستر و عنصر بسیار مهم حیات اقتصادی و هویت یابی فرهنگی ایفای نقش می کند.

با توجه به بهسازی مسکن روستایی، بنیاد مسکن طرح ویژه مسکن روستایی (مقاوم سازی ۲ میلیون واحد مسکونی روستایی) را با عنوان طرح جامع بهسازی مسکن روستایی تهیه نمود. این طرح با تغییر در ساختمانهای بی دوام به بناهای بادوام، طی یک دوره مشخص ۱۰ ساله و ساخت ۲ میلیون واحد روستایی برنامه ریزی شده است.

اهداف طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی شامل: احداث مسکن مقاوم و بادوام روستایی، حفظ هویت معماری بومی مسکن روستایی، تامین مسکن متناسب با نیاز روستایی و جنبه زیباشناسانه سیمای روستا، احداث مسکن سبز روستایی، احداث مسکن مقاوم و بادوام، تغییر فضای روستا از محیطی غیربهداشتی به فضایی شاداب و زیبا به منظور جلوگیری از مهاجرت، تطبیق کالبد مسکن روستایی با زندگی امروزی، ترویج فرهنگ بیمه و ایجاد زمینه های لازم برای تحت پوشش بیمه قراردادن واحدهای مسکونی روستایی، تلاش در بهینه سازی مصرف انرژس در مسکن روستایی، ایجاد تحرک در چرخه تولید مسکن روستایی.

طرح جامع مسکن روستایی

این طرح بنیاد مسکن انقلاب سندی است، ملی که چشم انداز بخش مسکن را در سال های آینده ترسیم می نماید. هدف از تدوین طرح جامع مسکن روستایی، ایجاد سند راهبردی اجرایی به منظور تامین مسکن متناسب با نیازهای کالبدی، اقتصادی و فرهنگی روستائیان است که در بستر اکولوژیکی خود همسو با توسعه پایدار محیطی می باشد.

بازسازی مسکن روستایی          

سوانح طبیعی مانند سیل، طوفان، رانش زمین و زلزله بسیاری از سکونتگاه های ایران به ویژه مناطق روستایی را تهدید می کند و با توجه به وظایف قانونی بنیاد مسکن در زمینه بازسازی و نوسازی سکونتگاه های آسیب پذیر، پس از وقوع سانحه، بازسازی این مناطق در دستور کار این نهاد قرار گرفته است.

مراحل بازسازی شامل اقدام های مقدماتی، برنامه ریزی، تهیه طرح های کالبدی، آواربرداری، تامین توزیع تسهیلات بانکی، تهیه و توزیع مصالح ساختمانی می باشد که با هدف بازسازی و نوسازی واحدهای مسکونی و تجاری شهرها و روستاها متناسب با ظرفیتها ، قابلیت ها به منظور احیای کالبد شهرها و روستاها، به کارگیری فنآوری‌های نوین ساختمان در فرآیند بازسازی و روستاهای آسیب دیده صورت می گیرد.

انتهای مطلب/آ.ع

۱/۵ - (۱ امتیاز)

تلگرام تجارت امروز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا